Terug naar informatie artikelen De 10 leukste kerstmarkten in België
Toplijsten

De 10 leukste kerstmarkten in België

Leestijd: 6 minuten

De kerstmarkt is een relatief jong gegeven in België. De eerste kerstmarkt werd pas georganiseerd in 1987, waarna Warnach volgde in 1989. Steeds meer dorpen en steden lijken nu echter de smaak te pakken te hebben, want steeds meer kerstmarkten steken de kop op. Dit maakt het uiteraard wel interessant om ook hier een bezoek aan te brengen. We zullen de 10 meest bekende Belgische kerstmarkten van 2024 even op een rij zetten.


Top 10 kerstmarkten in België 2024

  1. Kerstmarkt Brussel
  2. Kerstmarkt Gent
  3. Kerstmarkt Leuven
  4. Kerstmarkt Luik
  5. Kerstmarkt Mechelen
  6. Kerstmarkt Lier
  7. Kerstmarkt Knokke
  8. Kerstmarkt Hasselt
  9. Kerstmarkt Brugge
  10. Kerstmarkt Antwerpen

1 Kerstmarkt in Brussel

De Belgische hoofdstad Brussel viert kerst groots en organiseert diverse kerstactiviteiten in het centrum van de stad. Op de Grote Markt kun je niet meer om kerst heen, want hier staat een zeer grote kerstboom met daaronder een kerststal. Zeker ’s avonds wordt het hier erg mooi, want dan begint de ‘sound & light show’.

Sint-Katelijneplein

Enkele chalets en een draaimolen voor de kinderen zijn geplaatst op dit prachtige plein. Diverse kraampjes bieden hun koopwaar aan en je kunt hier ook vooral genieten van tal van lekkernijen, zoals vis of versgebakken vleeswaren.

Kerstmarkt Brussel

Vismarkt en Muntplein

Hetzelfde tafereel is terug te vinden op de Vismarkt. Naast de vele etenswaren kun je hier ook heel Brussel overzien vanuit het grote reuzenrad dat hier geplaatst is. Op het Muntplein is de mogelijkheid tot het ombinden van je schaatsen, want hier is een tijdelijke ijsbaan geplaatst. Er is volop te beleven op de kerstmarkt van Brussel.

Openingsdagen

vr 25 november 2022 t/m zo 1 januari 2023

Uitzonderingen

za 24 december 12:00 tot 18:00
za 31 december 12:00 tot 18:00

Openingstijden

ma-zo 12:00 tot 22:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar BrusselBekijk hotels


2 Kerstfeest in Gent

Eén van de meest populaire kerstmarkten is te vinden in Gent. Helemaal doordat de winkels ook op zondag open zijn gedurende de periode in aanloop naar kerst, zijn hier veel bezoekers te vinden.

Kermis met kerst

In Gent heet de kerstmarkt de Gentse Winterfeesten, wat de indruk geeft dat het meer om handen heeft dan enkel kraampjes met kerstthema. Dit is ook helemaal juist. Naast het bezoeken van vele honderden kraampjes die verspreid staan over verschillende delen van de stad, vind je hier namelijk ook diverse kermisattracties voor kinderen.

Kerstmarkt Gent

Nog meer leuks

Ook kun je in een prachtig reuzenrad, die uitzicht geeft over alle festiviteiten. Daarnaast biedt de ijsbaan de mogelijkheid om gezellig te gaan schaatsen. Deze is deels overkapt is, waardoor je ook bij slecht weer gewoon kunt blijven schaatsen. Geniet ook van de Moose bar, begeleid door muzikale klanken.

Openingsdagen

do 7 december t/m zo 31 december 2023

Uitzonderingen

zo 24 december 11:00 tot 18:00
ma 25 december 14:00 tot 21:00
za 30 december 11:00 tot 21:00
zo 31 december 11:00 tot 18:00

Openingstijden

ma-do 12:00 tot 21:00
vr 12:00 tot 22:00
za 11:00 tot 22:00
zo 11:00 tot 21:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar GentBekijk hotels


Top 10 kerstmarkten in Duitsland De leukste en meest bezochte Duitse kerstmarkten op een rij gezet.


3 Kerstmarkt van Leuven

Al sinds 1988 wordt er in Leuven een kerstmarkt gehouden. Deze staat niet op de Grote Markt zoals je wellicht zou verwachten, maar juist op het Ladeuzeplein. Dit loopt verder door naar het aangrenzende Herbert Hooverplein. In totaal vind je hier zo’n 140 kraampjes, waar diverse lokale producten worden aangeboden. Uiteraard is de keuze divers en zul je je tevens kunnen verbazen over het aanbod van lekkernijen en exposanten uit het buitenland. Bij de Grote Markt kun je genieten van een kleine, nostalgische kermis en ook de kerststal staat daar uitgestald.

Kerstmarkt Leuven

Ladeuze On Ice

Op de kerstmarkt van Leuven is het tevens mogelijk om lekker te schaatsen. Er is met deze ijsbaan getracht het grootste ijsconcept van Europa te realiseren, wat inhoudt dat de ijsbaan overdekt is en tevens de mogelijkheid biedt tot een reuzenglijbaan en een mooi reuzenrad. Er valt zeker voldoende te beleven op de kerstmarkt van Leuven.   

Openingsdagen

do 7 december t/m do 21 december 2023

Openingstijden

ma-wo 12:00 tot 22:00
do-vr 12:00 tot 23:00
za 11:00 tot 23:00
zo 11:00 tot 22:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar LeuvenBekijk hotels


4 Kerstmarkt van Luik

In Luik bevind je je spontaan in een waar kerstdorp. Het lijkt in niets meer op de vertrouwde kerstmarkt, aangezien het hele dorp is omgetoverd tot waar kerstfestijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je er meer dan tweehonderd chalets kunt bewonderen. Hiervan is het overgrote deel op eten gericht, dus als je van lekker kersteten houdt, dan is dit de ideale kerstmarkt voor jou.

De lekkernijen zijn niet enkel lokaal, maar ook internationaal georiënteerd. Zo vind je er oesters, kazen en kijk ook niet op als je Spaanse tapas tegenkomt. Deze etenswaren kunnen echter natuurlijk met geen mogelijkheid op tegen de lokale delicatessen als Luikse wafels en ballen.

Basislocatie

De Place St Lambert en het Place du Marché bieden bij uitstek plaats voor de kerstmarkt en  hier kun je dan ook gebruik maken van de sleepiste en het reuzenrad. Op het Place de la Cathédrale kun je naar hartenlust rondjes rijden op de ijsbaan.

Openingsdagen

vr 24 november 2023 t/m zo 7 januari 2024

Openingstijden

ma-wo 11:00 tot 22:00
do-za 11:00 tot 23:00
zo 11:00 tot 22:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar LuikBekijk hotels


Doe mee met onze prijsvragen Win gratis toegangskaarten voor leuke evenementen in Nederland.


5 Kerstmarkt van Mechelen

In Mechelen kan een kerstmarkt uiteraard ook niet ontbreken. Deze vind je in het centrum en staat op de Grote Markt te midden van het Stadhuis en de Sint-Rombout kathedraal. Het plein leent zich ideaal voor de feestelijke kerst festiviteiten.

Bezienswaardigheden

Op de kerstmarkt kom je ogen te kort. Diverse houten chalets versieren het plein, waar je mooie handgemaakte producten en lekkernijen kunt kopen. Je ziet zo veel verschillende dingen dat je met zekerheid thuiskomt met een tas voor prachtige kerstspullen. Het geheel krijgt nog meer de kerstsfeer door de grote kerstboom die op het plein staat en de kerststal die erbij ligt. Voor de kinderen staat er een draaimolen.

Kerstmarkt Mechelen

Drukte van belang

De kerstmarkt is al te bezichtigen vanaf de tweede week van december. Vaak wordt de kerstmarkt drukbezocht en als je liever iets rustiger langs alles wilt wandelen, kom dan vooral na zes uur wanneer de lichtjes gaan branden. Over het algemeen is dan wat rustiger.  

Openingsdagen

vr 15 december t/m zo 17 december 2023

Openingstijden

vr 14:00 tot 20:00
za 11:00 tot 20:00
zo 11:00 tot 18:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar MechelenBekijk hotels


6 Kerstmarkt van Lier

Wanneer je graag een kleine, knusse kerstmarkt bezoekt, neem dan vooral een kijkje bij de kerstmarkt van Lier. Deze kleine kerstmarkt duurt tevens maar enkele dagen waarbij je kunt genieten van chalets die zich voornamelijk richten op het brengen van een aangename sfeer.

De meeste standjes bieden daarom heerlijke lekkernijen aan. Denk hierbij aan Belgisch bier, Spaanse tapas of Vietnamese loempia’s. Het geheel wordt vergezeld door gezellige optredens van vooral bekende Belgische artiesten. Je kunt de kerstmarkt èn de kerstman vinden op de Grote Markt van Lier.  

Openingsdagen

vr 15 december t/m zo 17 december 2023

Openingstijden

vr 18:00 tot 23:00
za 14:00 tot 23:00
zo 14:00 tot 19:30

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar LierBekijk hotels


Top 10 kerstmarkten in Nederland Bekijk ook de leukste en meest bezochte Nederlandse kerstmarkten.


7 Kerstmarkt van Knokke

Mogelijk is het plaatje je niet direct bekend, maar ook in Knokke kun je terecht voor een leuke kerstmarkt. Het mag dan niet veel om het lijf hebben, toch zijn er zeker enkele kraampjes te vinden die veel gezelligheid uitstralen. Je kunt er uiteraard heerlijk eten en drinken en nog beter, sportief de schaatsen ombinden, want er is een uitgebreide ijspiste aanwezig. Dus als je van ijspret houdt en graag nieuwe mensen wilt ontmoeten in een kleine gemeenschap, doe dan zeker deze kleine kerstmarkt aan.

Openingsdagen

vr 1 december 2023 t/m zo 7 januari 2024

Openingstijden

ma-zo 10:00 tot 22:00

Vandaaggesloten

Prijzen

€ 7,00 Schaatsen inclusief huur
Gratis Toegang gratis

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar KnokkeBekijk hotels


8 Winterland Hasselt

De kerstmarkt van Hasselt ken je misschien beter onder de naam ‘Winterland’. Op het Dusartplein wordt de kerstmarkt gehouden en in tegenstelling tot vele ander markten rond kerst, kun je hier ook volop genieten van kermisattracties. Zo weet je zeker dat je je optimaal kunt amuseren.

Kerstmarkt Hesselt

Kraampjes

Uiteraard zijn er ook de vertrouwde kraampjes en standjes die tal van spullen aanbieden die gerelateerd zijn aan de feestelijke kerstsfeer. Bij mensen van alle leeftijden heeft de kerstmarkt van Hasselt zo voldoende vertier te bieden.

Kenmerkende attracties

Naast de kermis vind je op de kerstmarkt ook de grootste mobiele ijsbaan van België en uiteraard kan ook het huis van de kerstman niet ontbreken. Hier verblijft hij naar zeggen drie weken per jaar. Zo kun je een indruk krijgen van hoe de kerstman woont op de Noordpool. Voor muzikaal vertier kun je terecht in de Vlaamse spiegeltent.

Openingsdagen

vr 17 november 2023 t/m zo 7 januari 2024

Uitzonderingen

zo 24 december 11:00 tot 18:00
ma 25 december 12:00 tot 22:00
zo 31 december 11:00 tot 18:00
ma 1 januari 11:00 tot 22:00

Openingstijden

ma-do 10:00 tot 22:00
vr-zo 11:00 tot 22:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar HasseltBekijk hotels


Kerstsymbolen en traditie De feestdagen zitten vol met symbolen; de bekendste is de kerstboom.


9 Kerstmarkt van Brugge

Voor de jaarlijkse kerstmarkt in Brugge moet je twee verschillende locaties bezoeken. Zoals gewoonlijk is één deel te vinden op de Grote Markt in het historische centrum van de stad. Een ander deel is te vinden op het Simon Stevinplein, waar enkele aanvullende, houten chalets staan opgesteld.

Kerstmarkt Brugge

Er is volop wat te beleven op de kerstmarkt van Brugge. Zo kun je eindeloos schaatsen op de prachtig verlichte schaatsbaan en kun je in de bijgeplaatste houten chalets heerlijke producten voor de feestdagen inslaan. Iets meer bij het station van Brugge kun je het ijssculpturenfestival bezoeken en diverse wonderbaarlijke ijssculpturen bewonderen. Buiten toont een reuzenrad je een prachtig uitzicht over de stad.

Openingsdagen

vr 24 november 2023 t/m zo 7 januari 2024

Uitzonderingen

ma 25 december gesloten

Openingstijden

ma-do 10:00 tot 22:00
vr-za 10:30 tot 23:00
zo 10:00 tot 22:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar BruggeBekijk hotels


10 Kerstmarkt van Antwerpen

Bij uitstek de populairste kerstmarkt van België is degene die in Antwerpen gehouden wordt. Massaal vertrekken Nederlanders met name op Tweede Kerstdag die richting op om de kerstmarkt te gaan bezoeken.

Kerstmarkt Antwerpen

De kerstperiode wordt altijd met een waanzinnig feest gestart en meestal wordt hiervoor een parade of optocht ingezet. Kerst kan vanaf dat moment van start gaan. De kerstmarkt van Antwerpen heeft een omvang die uitstrekt vanaf de Schelde tot in het hart van het centrum. Er staat ook een schaatsbaan waar je heerlijk kunt schaatsen en bovendien kun je de stad bezichtigen van bovenaf door een ritje in het reuzenrad te maken. Plezier is dus zeker volop aanwezig op de kerstmarkt.

Openingsdagen

vr 8 december 2023 t/m zo 7 januari 2024

Uitzonderingen

zo 8 januari 15:00 tot 18:00
vr 8 december 16:00 tot 23:30
zo 24 december 12:00 tot 18:00
zo 31 december 12:00 tot 18:00
ma 1 januari 14:00 tot 22:00

Openingstijden

ma-do 12:00 tot 22:00
vr-za 12:00 tot 23:30
zo 12:00 tot 22:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Meer informatieBlijf overnachtenMet de trein naar AntwerpenBekijk hotels


Persoonlijke toplijsten

Met veel enthousiasme hebben we onze persoonlijke top 10 van kerstmarkten in België samengesteld door de redactie van Kerstmarkten.net!

Wil je meer ontdekken?

Bekijk ook onze andere lijsten met evenementen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. En vergeet niet de meest populaire evenementen van vandaagdeze week en deze maand te bekijken die vaak worden bekeken door onze bezoekers. Laat je inspireren en geniet van de magische sfeer van de feestdagen!