Kerstmarkt houdt de traditie in ere
Met kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus. Het is een traditioneel feest wat vol zit met oude gebruiken en ouderwetse symbolen. Jaarlijks wordt er in diverse steden groots uitgepakt tijdens de kerstmarkt om deze traditie in stand te houden. De kerstverlichting, de feestelijke versieringen en de traditionele koopwaar zijn niet ontstaan uit commercieel oogpunt, maar hebben een veel diepere betekenis. Op de kerstmarkt wordt je, zonder dat je het door hebt, omringd door eeuwenoude tradities en lokale gebruiken.
Geschiedenis van de kerstmarkt
De allereerste kerstmarkten werden gehouden in Duitsland. Al in 1384 hield men Weihnachtsmarkten voor stadsbewoners. In Duitse steden hielden de priesters van de lokale kerk markten rondom de kerk, om meer kerkgangers aan te trekken. Deze kerstmarkten kregen hierbij een belangrijke functie, namelijk een plek om samen te komen, om samen te eten en te drinken en om elkaar warmte en vreugde te brengen.
Van oudsher stalden plaatselijke kooplieden hun allerbeste koopwaar uit op de stalletjes. Dit kon gaan om zelfgebakken lekkernijen, handgemaakt houten speelgoed of bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden. Nog steeds doen steden hun best om enkel traditioneel en lokaal vervaardigde spullen te koop aan te bieden, zodat iedere kerstmarkt iets unieks te bieden heeft.
Kerstsymbolen op de kerstmarkt
De feestdagen zitten vol met symbolen die verwijzen naar oude gebruiken. Het bekendste kerstsymbool is de kerstboom. Van origine is de spar de echte kerstboom en deze staat symbool voor vruchtbaarheid, wat gekoppeld kan worden aan de geboorte van het kindje Jezus. Eén van de vele andere verklaringen voor het gebruik van een versierde boom tijdens kerst is de verwijzing naar het verbranden van een boom tijdens de midwinterviering. Dit voorzag de dorpelingen van warmte en licht. Door de boom te versieren met kerstverlichting en versieringen herdenken we dit gebruik.
Op kerstmarkten overheerst de kleur rood en groen. Deze kleuren associëren wij met kerst en daar is een goede reden voor. Rood staat voor het bloed van Christus en groen symboliseert de eeuwige hoop en het nieuwe leven.
Op Christmas markets kan je meestal prachtige kerstkransen kopen. Vaak zijn deze handgemaakt van takken, hout of stro. Omdat de kerstkrans rondloopt heeft het geen begin en geen einde. De kerstkrans symboliseert daarmee de eeuwigheid.
Laat je inspireren Wij hebben dé kerst must-haves en kersttrends voor 2019 op een rijtje gezet.
Kerststerren mogen niet ontbreken op een kerstmarkt. De kerstster kennen wij allemaal uit het kerstverhaal, waarbij de ster de drie wijzen uit het oosten de weg wees naar het pasgeboren kindje Jezus.
Tijdens de kerstperiode branden wij allemaal graag kaarsen. Op kerstmarkten vind je de mooiste handgemaakte exemplaren. De kaarsen brengen licht in de donkere dagen en volgens velen symboliseren de kaarsen de kerstster boven de stal in Bethlehem.
Cadeaus en snoepgoed
De kerstmarkt is de perfecte plek om te beginnen met je kerstinkopen. De cadeautjes die wij elkaar schenken tijdens de kerstperiode is een verwijzing naar de geschenken die de drie wijzen mee hadden genomen voor Jezus Christus.
Een kerstmarkt verlaat je ongetwijfeld met een volle maag. De lokale lekkernijen zijn té lekker om te weerstaan. Ook kerstsnoepgoed heeft een symbolische waarde. De rood-witte zuurstokken, die je voornamelijk op Engelse markten ziet, verwijzen naar de wandelstokken van de herders, die op weg waren naar de stal in Bethlehem. De hulstbladeren van chocola staan voor geluk en representeren de doornenkroon van Jezus.
De kerstmarkten hebben nog altijd een nostalgische en zijn daarom niet alleen heel gezellig, maar houden hiermee eeuwenoude tradities in stand.