Meldingen ontvangen?

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste artikelen vol inpiratie en de leukste prijsvragen!

Terug naar informatie artikelen Wat betekent advent?
Historie

Wat betekent advent?

De meeste mensen denken bij kerst alleen aan kerstavond en eerste en tweede kerstdag. In werkelijkheid is het echter juist zo dat er ook een hele aanloopperiode aan kerst voorafgaat. Dit is de advent. In deze periode bereiden volgens het christendom de christenen zich voor op de kerst. Het is ook de tijd waarin de komst van de here Jezus wordt herdacht. In dat opzicht is het dus niet vreemd dat de advent ook een flinke rol op de kerstmarkt speelt. Dit kan je namelijk in allerlei zaken terugvinden.

Wanneer begint de advent?

Het begin van de advent is afhankelijk van de wijze waarop ernaar gekeken wordt. De advent omvat in de rooms-katholieke kerk de periode van de vier zondagen voor de kerst. De eerste zondag valt altijd ergens tussen 27 november en 3 december. Voor kerstmarkten speelt de advent ook een belangrijke rol. De Duitse kerstmarken gaan vaak voor het eerst open op de eerste vrijdag voor de advent begint. Wie er dus ten volle van wil genieten kan deze dag dus kiezen als de dag waarop het het meest geschikt is om de kerstmarkt te bezoeken.

Aftellen naar de kerst

In de moderne tijd in Nederland kennen we de advent vooral van de adventskalender. Deze bestaan al heel lang, maar zijn door de jaren heen wel enigszins veranderd. De originele kalender begon op de eerste dag van de advent, dit was dus de eerste van de vier zondagen voor kerst.

Tegenwoordig begint de kalender over het algemeen op 1 december. Wat wel altijd hetzelfde gebleven is, is dat de adventskalender gevuld is met cadeautjes. Vaak is dit bijvoorbeeld een stukje chocolade dat achter elk deurtje verstopt zit.

Adventskrans

Misschien iets minder bekend bij het grote publiek, maar minstens zo’n belangrijk gebruik tijdens de advent periode, is de adventskrans. Ook dit is een gebruik dat nauw verbonden is met Duitsland en dus op meer dan één kerstmarkt terug te vinden zal zijn. In de krans staan vier kaarsen die elk één van de zondagen voorstellen. Soms zijn er echter ook meerdere kaarsen in de krans terug te vinden. De krans is wel een jonge traditie, hij komt uit de negentiende eeuw.

De Beery Christmas! Dé adventskalender met speciaalbier

Het is alweer de 5e editie van de Beery Christmas en ook dit jaar zijn er 24 unieke speciaalbieren gekozen, allen in 24 verschillende stijlen. Het team van HOPT is maandenlang op zoek geweest naar 24 uitzonderlijke biertjes, afkomstig uit alle windstreken van de wereld.

Omdat het een ontdekkingsreis door de speciaalbierkosmos betreft heeft HOPT dit jaar het extra groots aangepakt om ook de verpakking van een extra technologisch snufje te voorzien. Zo blijft men met de NFC chip op de hoogte van het te proeven bier, smaakprofielen en bier-spijscombinaties.


Kun je niet wachten om het bieruniversum te bestellen? De Beery Christmas is hier te koop!