Terug naar informatie artikelen De traditie van glühwein
Historie

De traditie van glühwein

Een traditie rondom de kerst die zeker ook goed op de kerstmarkt past is die van het drinken van glühwein (spreek uit als Gluuwein). Dit komt vooral omdat het door veel mensen wordt geassocieerd met gezelligheid. Het samen drinken van een glaasje om op te warmen geeft simpelweg een heel goed gevoel. Daarnaast wordt het ook steeds populairder voor thuis. Het is dan ook een traditie die niet direct van de kerstmarkten komt, maar juist uit andere delen van Europa. Dit is bijvoorbeeld ook terug te zien aan de ingrediënten in het recept. Die kennen hun oorsprong in de landen uit dit gebied.

De geschiedenis

De geschiedenis van glühwein begint eigenlijk in het midden van Europa. Zelfs de Romeinen gebruikten het al om warm te blijven. Zo ver gaat het dus al terug.

De glühwein zoals wij die kennen is eigenlijk ontstaan aan het einde van de middeleeuwen. Toen werd in Duitsland een variant ontwikkeld die was gebaseerd op een mengsel van wijn en kruiden, aangevuld met fruit. Daarom dat de Duitse naam glühwein ook over het algemeen wordt gebruikt. Dit is vooral te danken aan het feit dat het hier op deze wijze is ontstaan. Aan dit recept is dan ook niet veel meer veranderd in de afgelopen zeshonderd jaar.

Op de Duitse kerstmarkt

Ook op de Duitse kerstmarkt is het drinken van de warme wijn een traditie. Daar wordt het al zeer lang gedronken rondom de kerstperiode.

De wijn werd verwarmd, maar niet gekookt. Dit was simpelweg nodig om te voorkomen dat de alcohol zou ontsnappen omdat dit een eerder verhittingspunt heeft dan vocht. Daarnaast werden er in die tijd al allerlei producten aan toegevoegd. Denk aan kaneel, citrusschillen, kruidnagel of zelfs steranijs. Dit is nog altijd het gebruik om te doen. Soms wordt er ook iets aan toegevoegd om de verwarmde wijn te zoeten. Hiervoor wordt suiker of honing gebruikt.


Recept voor glühwein

6 personen | 20 minuten bereiden | 15 minuten wachten

Ingrediënten:

  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 1 liter soepele rode wijn
  • 4 kruidnagels

Bereiding:

  1. Snijd de citroen en sinaasappel in partjes, en breek het kaneelstokje door midden. Giet de wijn in een ruime pan. Voeg de partjes, de kruidnagels en de kaneelstokjes bij de wijn. Verwarm het mengsel zachtjes (niet laten koken, want dan verdampt de alcohol).
  2. Laat de smaken minimaal 15 min. in de wijn trekken. Zeef de glüwein en roer er suiker naar smaak door.

Heerlijke tip:

Glühwein is ook geschikt om stoofpeertjes mee te maken. Of kook een restant glühwein met wat extra suiker in tot een siroop. Lekker over roomijs, met partjes peer.


Kijk voor meer recepten op  AH.nl