Terug naar informatie artikelen
Historie

Verschillende vormen van kerststallen

De kerststal is een zeer bekend gebruik tijdens de kerstperiode. Je kunt dit dan ook op elke kerstmarkt wel terugvinden. Het is zelfs zo dat je dit in verschillende vormen zal terugvinden. De kerststal stelt namelijk de geboorte van Jezus voor. Daarom zijn er ook veel zogenaamde levende kerststallen. Hier wordt het kerstverhaal nagespeeld. Het kan echter ook een leuk rekwisiet zijn om tijdens de kerst in de woning te hebben staan. Dit is in veel woningen dan ook het geval wanneer deze voor de kerst leuk wordt ingericht. Bijvoorbeeld bij de kerstboom.

De figuren

Zoals aangegeven wordt met de kerststal de geboorte van Jezus uitgebeeld. Dit betekent dus ook dat alle figuren die hierin een rol speelden een plekje hebben in de kerststal.

De figuren die je in ieder geval altijd terugvindt zijn de baby Jezus in zijn kribbe, Maria en Jozef. Iedereen die het kerstverhaal enigszins kent weet dat er natuurlijk nog meer figuren een rol in spelen. Ook de herders vind je daarom nog weleens terug. Ook voor de drie wijzen is een plekje gereserveerd. Dit zijn Caspar, Balthasar en Melchior. Deze zijn altijd terug te vinden.

Levende stallen

Levende stallen zijn niet alleen op de kerstmarkt te vinden. Sommige levende stallen hebben door de jaren heen een flinke beroemdheid vergaard. Eén van de stallen waar dit voor geldt is bijvoorbeeld die in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Dit is een kerststal die over de gehele wereld bekend is en waar mensen speciaal voor naar de stad komen. Dit komt mede ook omdat hij zeer gedetailleerd is en verder gaat dan de stal alleen. Hier wordt namelijk ook een deel van de omgeving waarin de stal stond nagebouwd en nagespeeld.

Kerstdiorama

In Den Bosch is overigens nog veel meer te beleven waar het gaat om het uitbeelden van het kerstverhaal. Ook het grote kerstdiorama getoond tijdens de kerstperiode komt in 2017 naar het Jheronimus Bosch Art Center in 's-Hertogenbosch van zaterdag 9 december 2017 t/m zondag 7 januari 2018. Hierop is ook het leven te zien zoals dat eruit zag in de tijd rondom de geboortestal in die periode. Ook dit trekt altijd veel bekijks en is een aanrader.