Terug naar informatie artikelen Traditionele koopwaar op de Duitse kerstmarkt
Historie

Traditionele koopwaar op de Duitse kerstmarkt

Vanaf november tot aan de kerstdagen vind je in bijna iedere stad in Duitsland een kerstmarkt. Deze Weihnachtsmarkten horen bij een eeuwenoude Duitse kersttraditie en zijn daarom zeer populair bij kerstliefhebbers. De tientallen houten chalets vormen samen een knusse kerstmarkt waar je terecht kunt voor diverse cadeau artikelen, feestelijke decoratie en winterkleding en accessoires. Omdat de kerstmarkten van oudsher werden opgezet door lokale ondernemers, vind je ook vandaag de dag nog voornamelijk koopwaar typerend voor de regio. Voor speciale kerstcadeaus moet je dus zeker een Duitse Weihnachtsmarkt bezoeken.


Bourgondisch genieten

Wie al eerder op een kerstmarkt heeft rondgelopen, kan zich vast nog alle heerlijke geuren herinneren die je op de kerstmarkt tegemoet komen. Fijnproevers komen zeker aan hun trekken op de Duitse kerstmarkt. Typische gerechten die je op vrijwel iedere markt tegenkomt zijn de lebkuchen (peperkoeken vaak in de vorm van een hart), geroosterde kastanjes, gebakken of gekookte champignons in saus en de aardappelpannenkoeken genaamd reibekuchen. Duitsers zijn echte vleeseters, dus op de kerstmarkt kun je je tegoed doen aan vleesgerechten zoals de currywurst, de bratwurst en traditioneel fakkelvlees.
Hierbij drink je volgens traditie een glaasje glühwein of feuerzangenbowle uit een grote mok.
In Berlijn vind je tegenwoordig The Green Christmas Market waar je uitsluitend vegetarische en veganistische lekkernijen aangeboden krijgt.


Handgemaakte kerstcadeaus

Omdat de Duitse kerstmarkten nog steeds erg traditioneel zijn, vind je in de meeste stalletjes prachtige handgemaakte koopwaar, gemaakt door de lokale bevolking. Chalets vol handbeschilderde kerstornamenten, zelfgemaakt houten speelgoed en gebreide wollen vesten en truien zijn op de Duitse kerstmarkt te bewonderen. Het glasblazen is in veel Duitse regio’s een oud ambacht, wat nog steeds op de traditionele wijze wordt uitgevoerd. Op kerstmarkten kun je daarom vaak ook bijzondere glazen objecten kopen, zoals mondgeblazen schalen en vazen en natuurlijk speciale kerstornamenten van glas.Met een beetje geluk kun je er een glasblazer aan het werk zien.
 

Kunst op de kerstmarkt

De kerstmarkt is de uitgelezen kans voor kunstenaars om hun kunstwerken bij een groot publiek aan de man te brengen. Je kunt hier unieke schilderijen, beelden en etsen kopen voor een schappelijke prijs en je steunt er ook nog eens beginnende kunstenaars mee. Deze kunstobjecten zijn een bijzonder souvenir en zijn bovendien een origineel kerstcadeau.