Woensdag 26 september 2018

De Duitse kerstmarkt is vooral bekend om de houten stalletjes waar je diverse winterse lekkernijen kunt krijgen zoals Glühwein, wafels en bratwurst. Meerdere landen proberen nu bezoekers te lokken met groots opgezette kerstmarkten. Grote steden zoals Amsterdam, Londen en zelfs Parijs promoten met prachtige kerstmarkten, maar in Duitsland vindt deze feestelijke markt zijn oorsprong. Ieder jaar kun je in de decembermaanden de mooiste kerstmarkten vinden in diverse Duitse steden, met de populairste markten in Düsseldorf, Aken, Essen en Keulen. Deze traditionele kerstmarkten zijn een waar feest voor uw zintuigen.


Traditionele Duitse kerstmarkt

Tegenwoordig lijken de markten een groot commercieel doel te hebben, maar de traditie van de weihnachtsmarkt gaat veel verder dan dat. Voor zover bekend is de allereerste kerstmarkt gehouden in Bautze, in de laatste maand van 1384. De Decembermarkten worden van oudsher gehouden om licht, warmte en vreugde naar de stad te brengen tijdens de meest donkere dagen van het jaar.

Iedere stad had zijn bezoekers iets anders te bieden, want voornamelijk lokale kooplieden stalden hier hun koopwaar uit. Dit zorgde ervoor dat je lokale delicatessen kon proberen die op traditionele wijze gemaakt werden. De lokale bevolking gebruikte de kerstmarkt als ontmoetingsplek om gezamenlijk te eten en te drinken en om feest te vieren.

De kerstmarkten werden meestal rondom de plaatselijke kerk gehouden, om zo tijdens de kerstdagen meer mensen in de kerkbanken te krijgen. Helaas voor de priesters werden de kerstmarkten op een gegeven moment drukker bezocht dan de mis op kerstavond.


Populaire kerstmarkten

Ieder jaar bieden touroperators dagtrips en stedentrips aan naar de diverse kerstmarkten in Duitsland. Nog steeds kun je op de kerstmarkten allerhande Duitse lekkernijen proeven. De heerlijke geuren van gebraden vlees, gezoete broodjes en kruidige glühwein maken het bijna onmogelijk om niet met volle maag de kerstmarkt te verlaten. Daarnaast vind je op de kerstmarkten prachtige kerstornamenten, vaak met de hand beschilderd, in alle kleuren van de regenboog.

Op de kerstmarkten kun je terecht voor warme wollen kleding en accessoires, alsmede houten speelgoed om in cadeauverpakking onder de kerstboom te leggen. De Duitse Weihnachtsmarkt is daarom die ideale plek om alvast je kerstaankopen te doen en om goed in de kerststemming te komen.

Diverse attracties

De kerstmarkten worden tegenwoordig extra leuk gemaakt voor bezoekers, door diverse attracties. Zo vind je er ijsbanen, waar op geschaatst en gesleed kan worden en diverse kermisattracties, zoals fraai versierde draaimolens en zweefmolens. Grote steden plaatsen zelfs een mooi verlicht reuzenrad, zodat je de kerstmarkt al van verre kunt herkennen.

Voor kinderen vind je vaak knutselkraampjes, waar kinderen creatief aan de slag kunnen en waar ze geschminkt kunnen worden. Een levende kerststal ontbreekt dikwijls ook niet op de huidige kerstmarkten.

Voor iets wat wils!

Op kerstmarkten vind men amusement voor jong en oud. Het is daarom een uitstekend uitje voor het hele gezin, maar ook geschikt voor romantisch tripje voor twee of juist als uitstapje voor een hele vriendengroep. Voor iedereen is er wel iets te zien, te doen en te proeven.

Zin om ook al in de kerstsfeer te komen? Plan dan gauw een bezoekje aan één van idyllische Duitse kerstmarkten.