Meldingen ontvangen?

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste artikelen vol inpiratie en de leukste prijsvragen!

Terug naar informatie artikelen De 3 meest populaire kerstmarkten in Duitsland, Nederland en België
Toplijsten

De 3 meest populaire kerstmarkten in Duitsland, Nederland en België

Mede vanwege de gevolgen van het coronavirus hebben wij besloten om deze toplijst niet bij te werken.

Aan het einde van het jaar vind je in veel grote steden tenminste één kerstmarkt. Grote kerstmarkten worden gehouden op pleinen middenin de stad en kleinere markten vind je in kerkjes, kastelen en winkelcentra. Tijdens de feestdagen telt Berlijn maar liefst 60 kerstmarkten en ook in Münster is de gigantische kerstmarkt verspreid over 5 stadspleinen.

Kerstmarkt in Duitsland met welkomstbord verlicht met tekst Frohe Weihnachten

Alhoewel iedere markt zijn eigen, unieke sfeer en bezienswaardigheden heeft, steken een aantal steden er met kop en schouders uit qua bezoekersaantallen. De meest populaire kerstmarkten vind je in Duitsland, Nederland en België.


Top 3 kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland worden druk bezocht door Nederlanders. De kerstmarkten zijn vaak binnen een dag te bereiken en dankzij goedkope arrangementen van reisorganisaties hoeft zo’n leuke dagtrip niet veel te kosten.

#1 Düsseldorf
De kerstmarkt Düsseldorf bestaat eigenlijk niet. Düsseldorf combineert namelijk liefst zeven kerstmarkten met ieder een eigen thema. Zij worden verbonden door de kerstverlichting en ligging, waardoor je als vanzelfsprekend van het ene thema naar het andere thema loopt.

#2 Keulen
Keulen, in het Duits ook wel Köln, heeft maar liefst acht verschillende kerstmarkten op verschillende pleinen. Vijf ervan liggen in de binnenstad, drie ervan liggen er iets buiten. In het centrum zijn de markten te vinden bij de Dom, op de Neumarkt, Alter Markt, Rudolfplatz en de Avenue. 

Shop till you drop

Kerstmarkt(s)hoppen in Keulen

Kies voor een Citytrip Keulen, want tijdens de wintermaanden toveren knusse kraampjes en gezellige lichtjes Keulen om tot één grote kerstmarkt. En wat is er nu leuker dan op de markt bij de Dom te slenteren onder het genot van een beker warme glühwein?

#3 Aken
De kerstmarkt in Aken is een waar voor paradijs voor de echte zoetekauw. Er worden diverse soorten kerstgebak en kerstkoeken verkocht. Een lokale specialiteit is de Aachener print. Deze koeken zijn heerlijk zoet en kruidig. De versgebakken marsepeinbroden verspreiden een onweerstaanbare geur over het marktplein.

Bekijk de volledige Top 10 Duitsland


Top 3 kerstmarkten in Nederland

Kerst vieren we in Nederland massaal. 9 op de 10 Nederlanders geeft aan tenminste iets aan kerstmis te doen. Moesten we voorheen nog de grens over om een kerstmarkt te bezoeken, tegenwoordig vind je ze in grote getalen veel dichter bij huis.

#1 Valkenburg
Vier meer dan 50 dagen kerst in de beste Kerststad van Europa. In de winterperiode wordt Valkenburg getransformeerd tot een veelzijdig, uniek, gezellig en gastvrij kerstparadijs, waar al je zintuigen worden geprikkeld. De jaarlijkse kerstparade bestaat uit sprookjesachtig verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums.

#2 Maastricht
Duizenden lichtjes in de bomen, kleurrijke guirlandes van straat tot straat, winters plezier op het plein, kerstklanken op elke hoek van de grootste kerstmarkt op het Vrijthof. Het Vrijthof van Maastricht met haar historisch decor en monumentaal karakter straalt als nooit tevoren. 

#3 Dordrecht
In de aanloop naar de feestdagen kun je in Dordrecht genieten van de grootste Kerstmarkt van Nederland. In de historische binnenstad kun je, tussen honderden kramen en meerdere podia, genieten van een ultieme kerstsfeer. De honderden monumenten die de stad rijk is en de iconische binnenhavens vormen het decor voor een route van kramen en pagodes.

Bekijk de volledige Top 10 Nederland


Top 3 kerstmarkten in België

In België heeft men geen lange traditie van kerstmarkten. Toch zie je dat ook in België steeds meer steden en dorpen aan het einde van het jaar een kerstmarkt organiseren. De meeste kerstmarkten duren tot en met het eerste weekend van het nieuwe jaar. Sommigen stoppen net voor of vlak na kerstmis.

#1 Brussel
Dit jaar laat Brussel zich van een heel andere kant zien en wordt de bezoeker uitgenodigd om de kerstsfeer op te snuiven via een groter wandelparcours met een makkelijkere doorstroming: van het Muntplein tot de Vismet, voorbij de Grote Markt, de Beurs en het Sint-Katelijneplein. In totaal nemen er zo'n 230 Brusselse handelaars deel om Brussel om te toveren tot een magische kerststad.

#2 Gent
Om van de kerstsfeer te kunnen genieten, zou de gezelligste periode van het jaar heel wat langer mogen duren. En dan ben je op de Gentse Winterfeesten aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar adrenaline, ontspanning, ambachtelijke lekkernijen of kerstkledij, iedereen wordt op zijn wenken bediend tijdens de Gentse Winterfeesten!

#3 Leuven
Al sinds 1988 wordt er in Leuven een kerstmarkt gehouden. Op de kerstmarkt van Leuven is het mogelijk om lekker te schaatsen. Er is met de ijsbaan een poging gedaan het grootste ijsconcept van Europa te realiseren, wat inhoudt dat de ijsbaan overdekt is en tevens de mogelijkheid biedt tot een reuzenglijbaan en een mooi reuzenrad. Er valt zeker voldoende te beleven op de kerstmarkt van Leuven.   

Bekijk de volledige Top 10 België