Terug naar informatie artikelen Met de auto naar de Kerstmarkt: Handige tips voor een zorgeloze reis
Vervoer

Met de auto naar de Kerstmarkt: Handige tips voor een zorgeloze reis

Leestijd: 4 minuten

Het is hartstikke leuk om tijdens de kerstperiode naar een leuke kerstmarkt te gaan in Nederland, België of Duitsland. Je hebt vaak meerdere vervoermiddelen om hier te komen. Denk aan het openbaar vervoer, de auto, of als het dichtbij is, met de fiets of lopend.

Met de auto naar een kerstmarkt gaan kan zijn voordelen hebben, je kan meer spullen meenemen en je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer en tijden. Het kan ook goedkoper zijn als je met meerdere mensen samen in één auto reist. Het vereist wel wat planning en overwegingen. Hierbij enkele handige tips voor een zorgeloze reis.

Wie heeft er nog een slee nodig als je zo'n stijlvolle auto hebt voor een vrolijke rit
Wie heeft er nog een slee nodig als je zo'n stijlvolle auto hebt voor een vrolijke rit

Milieuzones in Nederland, België en Duitsland voor autoreizigers naar kerstmarkten

Reizigers die met de auto naar kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland gaan, moeten rekening houden met milieuzones die gericht zijn op het verbeteren van de luchtkwaliteit. In Nederland zijn er milieuzones in steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, vooral gericht op oudere dieselauto's. In België worden lage-emissiezones (LEZ) gehandhaafd in steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent, waar voertuigen aan specifieke emissienormen moeten voldoen.

Duitsland heeft uitgebreide milieuzones in meer dan 50 steden, waarvoor een milieusticker nodig is, deze sticker kost rond de € 12,50. De kleur van de sticker geeft de emissienorm van het voertuig aan. Voor een zorgeloze reis is het essentieel om vooraf te controleren of de bestemming in een milieuzone ligt en of het voertuig aan de vereisten voldoet, inclusief de aanschaf van de juiste milieusticker. Hiermee vermijden automobilisten eventuele toegangsbeperkingen en kunnen ze onbezorgd genieten van de feestelijke kerstsfeer. Voldoet jouw auto niet aan deze normen, dan kan je ook een auto huren.

Dit Umwelt zone bord geeft de Duitse milieuzone voor auto's aan voor een bepaalde regio
Dit Umwelt zone bord geeft de Duitse milieuzone voor auto's aan voor een bepaalde regio

Winterbanden in Duitsland

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht bij de wet, wel wordt bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel, het gebruik van winterbanden sterk aanbevolen. In Duitsland zijn winterbanden geen optionele uitrusting, maar eerder een wettelijke vereiste onder bepaalde omstandigheden. Volgens de Duitse wet moeten voertuigen in winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel, voorzien zijn van winterbanden. Deze banden moeten voldoen aan de wettelijke eisen en zijn te herkennen aan het sneeuwvloksymbool of de M+S-markering (Matsch und Schnee - modder en sneeuw). Bovendien kan er in sommige bergachtige gebieden en specifieke weersomstandigheden een verplichting gelden voor sneeuwkettingen. Het niet naleven van deze regels kan resulteren in boetes.

All weather banden worden ook erkend als winterbanden als ze  het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) dragen. Banden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd en alleen zijn gemarkeerd met M+S, worden als winterbanden geaccepteerd tot en met 30 september 2024.

Naast winterbanden is het verstandig om ook andere winteruitrustingen zoals antivries, een ijskrabber en sneeuwkettingen mee te nemen, vooral als je van plan bent door bergachtige gebieden te reizen.

Controleer altijd vooraf of je (winter)banden geschikt zijn voor de route naar en op je eindbestemming in het buitenland
Controleer altijd vooraf of je (winter)banden geschikt zijn voor de route naar en op je eindbestemming in het buitenland

Parkeer tips

Als je naar een kerstmarkt gaat met je eigen auto of gehuurde auto wil je van te voren weten waar je moet parkeren om zo min mogelijk kosten te maken en niet op de bestemming voor verrassingen te komen. Hierbij enkele tips:

 1. Vooraf reserveren
  Indien mogelijk, reserveer parkeerplaatsen van tevoren, vooral bij populaire bestemmingen en tijdens drukke periodes zoals kerstmarkten.
 2. Parkeerapps
  Gebruik parkeerapps om beschikbare parkeerplaatsen en tarieven in de omgeving te vinden. Populaire apps zijn onder andere Easypark, Yellowbrick en Park-line.
 3. Parkeergarages
  Overweeg parkeergarages bij stadsbezoeken. Ze bieden vaak een veilige optie en besparen tijd bij het zoeken naar een parkeerplek op straat.
 4. Prettigparkeren
  Zoek via de website prettigparkeren.nl wat de tarieven zijn voor parkeren en waar je eventueel gratis je eigen auto of huur auto kunt parkeren.
Een auto volgeladen met kerstcadeus en klaar voor de terugrit naar huis
Een auto volgeladen met kerstcadeus en klaar voor de terugrit naar huis

Navigatie en verkeersdrukte

Om tijdens je route of op de plaats van bestemming onverwachte verrassingen en verkeersdrukte te voorkomen, is het handig om vooraf en tijdens gebruik te maken van navigatiesystemen.

 1. GPS-APPS
  Maak gebruik van GPS-navigatie-apps zoals Google Maps of Waze voor realtime verkeersinformatie en de meest efficiënte routes.
 2. Vooraf plannen
  Plan je route van tevoren en controleer op mogelijke verkeersopstoppingen of wegwerkzaamheden.
 3. Spits Vermijden
  Probeer de spits te vermijden door je reis buiten de piekuren te plannen. Verkeersdrukte is vaak intenser tijdens ochtend- en avondspitsuren.
 4. Verkeersinformatie
  Luister naar verkeersinformatie op de radio of gebruik apps die live verkeersupdates bieden om actuele omstandigheden te volgen.
 5. Alternatieve routes
  Overweeg alternatieve routes als je merkt dat de hoofdroute vertraging heeft. GPS-apps kunnen vaak alternatieve wegen suggereren.

Auto huren

Soms kun je beter een auto huren omdat jouw auto niet voldoet aan de milieueisen of geen winterbanden heeft. Er is altijd wel een auto verhuur bedrijf bij jou in de buurt. Ook als je met een grotere groep gaat en een busje wilt huren kan dit ideaal zijn. Je kunt de huur kosten dan makkelijk met elkaar delen.

Met het openbaar vervoer naar een Kerstmarkt

Als de kerstmarkt in een stad is, kan het openbaar vervoer een uitstekende keuze zijn. Zowel in Duitsland als België rijden treinen die je vaak sneller naar de eindbestemming brengen dan met de auto. Hoewel de reistijd soms vergelijkbaar is, biedt de trein vaak meer comfort. Je kunt zelfs een leuke kerstfilm kijken en alvast in de feeststemming komen.

Een nachttrein met besneeuwd uitzicht op weg naar een Duitse kerstmarkt
Een nachttrein met besneeuwd uitzicht op weg naar een Duitse kerstmarkt

Met deze tips ben je goed voorbereid op een gezellige en stressvrije autoreis naar de kerstmarkt. Veel plezier en geniet van de feestelijke sfeer!