Terug naar informatie artikelen Heb ik een milieusticker voor Duitsland nodig?
Vervoer

Heb ik een milieusticker voor Duitsland nodig?

Als je van plan bent naar Duitsland te rijden om een kerstmarkt te bezoeken, doe je er goed aan om te kijken of je voor je bestemming een milieusticker nodig hebt. Met deze sticker mag je met je voertuig een zogenaamde Umweltzone (milieuzone) in. Deze zones zijn aangewezen door de Duitse overheid om te proberen daar de luchtkwaliteit te verbeteren, onder andere door het verminderen van uitlaatgassen.

Verplicht

Met de auto naar Duitsland? Vergeet dan niet de Mileusticker!

Binnen een umweltzone is een milieusticker verplicht. Voorkom een boete van € 40,00 en bestel nu een sticker.

Meer informatie
gratis verzending
12.50

Je kan deze zones herkennen door een verkeersbord met een rode cirkel en de tekst “Umweltzone”. Daaronder zie je nog een bord met de kleuren van de milieustickers die in die zone zijn toegestaan. Staat jouw kleur daar dus niet bij, dan mag je met de auto niet naar binnen. Doe je dit wel, dan kan je een boete van 40 euro of hoger krijgen.

In de volgende steden is de milieusticker verplicht

Aachen
Augsburg
Balingen
Berlin
Bochum
Bonn
Bottrop
Bremen
Castrop-Rauxel
Darmstadt
Dinslaken
Dortmund
Duisburg
Düsseldorf
Erfurt
Eschweiler
Essen
Frankfurt a.M.
Freiburg
Gelsenkirchen
Gladbeck
Hagen
Halle
Halle (Saale)
Hannover
Heidelberg
Heidenheim
Heilbronn
Herne
Herrenberg
Herten Ilsfeld
Karlsruhe
Köln
Krefeld
Langenfeld
Leipzig
Leonberg/Hemmingen
Ludwigsburg
Magdeburg
Mainz
Mannheim
Marburg
Mönchengladbach
Mühlacker
Mülheim
München
Münster
Neu-Ulm
Neuss
Oberhausen
Offenbach
Osnabrück
Pfinztal
Pforzheim
Recklinghausen
Remscheid
Reutlingen
Ruhrgebiet
Schramberg
Schwäbisch Gmünd
Siegen
Stuttgart
Tübingen
Ulm
Urbach
Wendlingen
Wiesbaden
Wuppertal

De soorten milieusticker

Er zijn stickers voor diesel voertuigen, voor benzine-, LPG- en hybride motoren en elektrische motoren allemaal tot 3500 kilo. Er zijn groene en gele stickers en de kleur van jouw sticker bepaalt of je de zone wel of niet in mag rijden. De sticker is zo lang geldig als hij overeenkomt met je kenteken en autokenmerken.

Wie komt in aanmerking voor een groene sticker?
Groene stickers worden uitgegeven aan diesel voertuigen die na 31 december 2005 zijn gebouwd, die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-4 en Euro-5. Benzine-, LPG- of hybride voertuigen moeten gebouwd zijn na 31 december 1992 of voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1. Alle hybride- en elektrische voertuigen krijgen automatisch een groene sticker.

Wie komt in aanmerking voor een gele sticker?
Gele stickers worden alleen uitgereikt aan dieselmotoren tot 3500 kilo. Deze voertuigen moeten voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3. Over het algemeen zijn dit voertuigen die tussen 31 december 2000 en 1 januari 2006 gebouwd zijn. Als je een retrofitfilter in je euro 2 motor hebt laten plaatsen en je kan dit bewijzen dan kan je ook in aanmerking komen voor de gele sticker.

Wanneer heb je geen sticker nodig?

Als je op doortocht bent, en je blijft op de snelwegen, dan heb je geen milieusticker nodig. Ook invalidenauto’s met een internationale invalide parkeerkaart hoeven niet te betalen. Behalve dat kunnen snorfietsen, motoren, scooters, bromfietsen, werkverkeer, landbouwtractoren, voertuigen van hulpdiensten en mobiele machines zonder sticker de zone binnen rijden.

Wanneer heb je wel een sticker nodig?

Alle voertuigen tot 3500 kilo hebben dus een sticker nodig om deze Umweltzones in te mogen rijden. Als je dit niet van plan bent en je bent alleen op doorreis, dan hoef je geen sticker aan te schaffen.

Verdere informatie

De kleur van de sticker wordt bepaalt door de emissienorm en bij ontvangst krijg je een schriftelijke verklaring van TUV Nederland waarin wordt aangegeven dat de informatie over jouw uitlaatgassen correct is. Deze verklaring moet altijd aantoonbaar zijn. De sticker zelf bevestig je aan de passagierskant aan de binnenkant van de voorruit, bij voorkeur onder aan. Zo belemmert hij het zicht van de bestuurder niet en is hij goed zichtbaar. De sticker kan niet zonder beschadigingen worden verwijderd en is zo lang geldig als hij overeenkomt met de gegevens van het voertuig waarop hij geplakt is.

De milieusticker bestel je bij ons voor maar €12,50

Bij ons kan je de milieusticker makkelijk en snel 24/7 online bestellen, ook in het weekend en op feestdagen. Bovendien bieden wij de laagste prijs in Nederland aan, goedkoper dan bij bijvoorbeeld de ANWB, en vragen we geen extra kosten. De aanvragen worden handmatig gecontroleerd en kunnen worden betaald met zowel iDeal en MisterCash. Binnen 24 uur na aanvraag wordt de machinaal bedrukte sticker op de bus gedaan zodat je hem snel in huis hebt. Zo krijg je bij ons de beste service en kan je met een gerust hart op weg naar je kerstmarkt.
 

Verplicht

Met de auto naar Duitsland? Vergeet dan niet de milieusticker!

Binnen een umweltzone is een milieusticker verplicht. Voorkom een boete van € 40,00 en bestel nu een sticker. De milieusticker kun je bestellen via Milieusticker-Duitsland.nl voor slechts €12,50.