Terug naar informatie artikelen De leukste kerstverlichting voor buiten
Tips

De leukste kerstverlichting voor buiten

Ledstrips zijn flexibel toepasbaar. Ze kunnen op maat gemaakt worden door ze op de juiste lengte te knippen. De slang van licht heeft een hoge lichtopbrengst met een laag energieverbruik. De strips kunnen op verschillende manieren bevestigd worden.


Voor binnen en buiten

Ledstrips worden vooral toegepast als indirecte verlichting. Ze worden dan ook geplaatst achter een koof of onder keukenkastjes, maar ook in een verlaagd plafond. Er zijn strips die geschikt zijn voor buiten. Ledstrips hebben een standaard lengte van tien meter, maar door gebruik te maken van een strip-versterker kan dit verlengd worden. Ledstrips worden dan ook gebruikt als kerstverlichting voor buiten of als feestelijke verlichting tijdens de zomermaanden.

Ledstrip zijn in vele kleuren en afmetingen te koop
Ledstrips zijn flexibel toepasbaar voor binnen of buiten.

Wit of kleur

Een ledstrip is een printplaat met leds. Ze zijn er in verschillende kleuren wit zoals een multi kleur, warm wit, helder wit of koud licht. Met RGB ledstrips zijn kleurcombinaties mogelijk. Met de basiskleuren rood, groen en blauw zijn allerlei kleurmogelijkheden mogelijk. Led strips zijn leverbaar in 12 of 24 volt. Het verbruik is maximaal 14,4 Watt per meter voor rgb ledstrips met 60 leds per meter en maximaal 7,2 Watt per meter voor RGB ledstrips met 30 leds p/m.

De meest sfeervolle en populaire LED verlichting is in de kleur warm wit
De meest sfeervolle en populaire LED verlichting is in de kleur warm wit.

Waterdicht

Verlichting voor buiten dient beschermd te zijn tegen water. Gebruik dus altijd ledstrips die een hoge IP-waarde hebben zodat ze minimaal spatwaterdicht zijn. De minimale IP-waarde voor buiten is 44, maar beter is om een hogere waarde te kiezen. Dit geldt met name voor kerstverlichting vanwege de natte periode. Sneeuw kan zich hechten op de strip en dat betekent dat er voortdurend vocht op de strip vormt. De maximale bescherming heeft een IP-waarde van ‘8’. Deze lampen zijn bestand tegen langdurige blootstelling van water.

LED clusterverlichting is ideaal om als ijspegel te gebruiken voor buiten
LED clusterverlichting is ideaal om als ijspegel te gebruiken voor buiten.

Naast traditionele led kerstboomverlichting is er ook clusterverlichting. Bij deze vorm van verlichting zijn de ledlampjes dichter bij elkaar geplaatst. Voor de kerst is de ijspegel verlichting populair. De verlichting wordt geplaatst aan de dakgoot of gevel.