Terug naar informatie artikelen Kosten in de hand houden met de feestdagen: begin nu!
Tips

Kosten in de hand houden met de feestdagen: begin nu!

Het eind van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat er weer een tijd van gezelligheid aanbreekt met de aanstaande feestdagen en de jaarwisseling. Helaas betekent het ook dat de duurdere maanden weer aanbreken. Het is dus verstandig om te kijken waar iets bespaard kan worden wat tegenover die extra uitgaven gezet kan worden.


Kosten verdelen

Het is sowieso misschien al verstandig om bijvoorbeeld de kerstcadeautjes niet allemaal op het laatste moment te kopen. Nu iedere keer al wat kopen, betekent dat je niet in een keer een grote uitgave aan presentjes hebt aan het eind van het jaar. Daarbij zijn rond de feestdagen sommige producten ook duurder of al uitverkocht.

Koop iedere keer al wat kopen zodat je niet in een keer een grote uitgave aan presentjes hebt.
Koop iedere keer al wat kopen zodat je niet in een keer een grote uitgave aan presentjes hebt.

Geld besparen

Wat extra geld besparen rond de jaarwisseling kan door eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekering. De zorgverzekeringen vergelijken aan het eind van het jaar is zeker verstandig om ieder jaar te doen. Ten eerste kunnen de persoonlijke omstandigheden wijzigen waardoor de zorgverzekering misschien aangepast moet worden, maar de kans is ook aanwezig dat het wat voordeliger kan en dan is het eerste extraatje gelijk verdiend. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de energieleverancier en alle andere vaste lasten waarvoor je een jaarcontract hebt. Bij elkaar opgeteld kan overstappen soms een behoorlijk financieel voordeel opleveren.


Wees op tijd

Hou er rekening mee dat de zorgverzekering bij de huidige zorgverzekeraar uiterlijk op Oudejaarsdag opgezegd kan worden. De nieuwe verzekering hoeft dan nog niet geregeld te zijn; dat kan nog tot 1 februari van het volgende jaar. Het is wel verstandig om het zo snel mogelijk te doen. Soms kan het ook zijn dat er voor een nieuwe aanvullende verzekering acceptatievoorwaarden gelden, dus hoe eerder alles geregeld is, hoe beter. Check ook al je abonnementen en lidmaatschappen. Misschien heb je er nog een aantal lopen waar je eigenlijk niets meer mee doet. Zeg ze op en je hebt weer wat geld bespaard. 

Haal op tijd de boodschappen, maak een lijstje en sla alvast de producten met een langere houdbaarheid in.
Haal op tijd de boodschappen, maak een lijstje en sla alvast de producten met een langere houdbaarheid in.

Boodschappen

Maak ook alvast boodschappenlijstjes voor de feestdagen. Er zijn ongetwijfeld genoeg producten die op het lijstje staan die een langere houdbaarheid hebben. Zijn dit soort producten de komende weken in de aanbieding? Sla ze dan alvast in. Ook dat scheelt straks weer in de uitgaven en je bespaart er geld mee. Let ook op de wijnen de komende weken. Als er een lekkere wijn in de aanbieding is, is het zeker verstandig om die vast voor de kerst in te slaan. Vind je champagne te duur voor de jaarwisseling? Er zijn ook goedkopere bubbels die lekker zijn, zoals een cava of prosecco.


Bring your own

Krijg je veel visite en zie je tegen de kosten voor al het eten op? Hang een thema aan de dag en laat iedereen iets te eten in dit thema meenemen. Vaak vinden mensen dat superleuk om te doen en je hoeft zelf minder boodschappen te doen. In het buitenland is ‘Bring your own’ ook heel normaal. Zorg natuurlijk ook zelf voor een lekker hapje dat past bij het thema.