Terug naar informatie artikelen Tips bij het kiezen, verzorgen en versieren van jouw kerstboom in huis
Tips

Tips bij het kiezen, verzorgen en versieren van jouw kerstboom in huis

Er zijn heel veel verschillende soorten kerstbomen te vinden. Van de zeer populaire Nordmann Spar tot en met de kunstkerstboom is er eigenlijk van alles mogelijk. De vraag is dan natuurlijk wel welke soorten er allemaal zijn en wat de voordelen en nadelen van elke soort zijn. Misschien nog wel belangrijker is de vraag hoe je al deze soorten moet onderhouden. Aan de hand daarvan kan je een goede keuze maken voor een boom die bij jou past.

Verliefd stel zoekt een kerstboom uit

De verschillende soorten

Als het gaat om de verschillende soorten bomen, dan gaat het eigenlijk altijd om sparren. Alle kerstbomen zijn van de spar-familie. Al zijn het wel allemaal verschillende. Naast de Nordmann Spar zijn er bijvoorbeeld de Servische Spar, de fijnspar, de blauwspar en de zilverspar. Al is ook de Den natuurlijk een soort die heel bekend is. Hier is zelfs het beroemde kerstlied o dennenboom op gebaseerd. De Nordmann is vooral de laatste jaren de populairste variant gebleken en is in de meeste huizen terug te vinden.

Geschiedenis van de kerstboom Er zit een hele geschiedenis aan de kerstboom zelf en het gebruik ervan.

Het onderhouden van de kerstboom

De Nordmann spar laat over het algemeen geen naalden vallen. Dit is een belangrijke reden waarom deze boom zo aantrekkelijk wordt gevonden. Dat neemt niet weg dat goed onderhoud ook belangrijk is. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om de boom eerst te laten acclimatiseren voordat deze wordt versierd. Dat doe je bijvoorbeeld in de schuur of garage en laat dit enkele dagen duren. Ook is het slim om de boom niet te dicht naast de verwarming te plaatsen. Zo voorkom je uitdroging.

Kerstboom zonder kluit op klem en kerstboom met kluit in pot

Waarop letten als je een boom gaat kopen?

Het is slim om in ieder geval een aantal zaken in de gaten te houden als je een boom gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een kluit of niet. Een boom met kluit is beter in goede conditie te houden omdat deze water kan krijgen. Daardoor is het ook beter mogelijk om naalduitval tegen te gaan. Dit maakt het ook beter mogelijk om de kerstboom te recyclen. Met kluit is de boom te planten om zo het jaar door te komen en het jaar erna opnieuw te gebruiken. 

Een kunstboom kiezen

Natuurlijk is er ook een andere manier. Het is ook een optie om voor een kunstkerstboom te kiezen. Dit is iets wat vooral tegenwoordig steeds vaker gebeurt. Dit komt vooral doordat de bomen haast niet meer van echt te onderscheiden zijn en daardoor dus heel goed het echte kerstgevoel kunnen weergeven. Daarnaast is het ook nog eens zo dat deze bomen gemakkelijker te recyclen zijn. De moderne kunstbomen hebben nog een voordeel. In tegenstelling tot gewone kerstbomen zijn deze niet brandbaar. Dat komt door het gebruikte materiaal. Kies je voor een echte boom, dan is het dus oppassen met brandend materiaal, zoals bijvoorbeeld kaarsen. Zeker wanneer de boom uitdroogt.

Een kunstkerstboom is allang niet meer nep Bekijk welke de mooiste en beste kerstbomen van dit moment zijn.

Het versieren

Wanneer je een kerstboom hebt geplaatst, een echte of een kunstvariant, dan is het natuurlijk zaak om deze goed te versieren volgens de laatste trends. Dat doe je het best van boven naar beneden. Dit geldt vooral voor de lampjes, de slingers en de linten die je erin stopt. Zo krijg je een boom die mooi evenredig versierd is en er goed uit zal zien. Let op dat een piek bovenop het geheel afmaakt. Het kan ook leuk zijn om de versiering onder de boom door te laten lopen, bijvoorbeeld met een kerststal. Dit is ook een oud gebruik.

Laat je inspireren Wij hebben dé kerst must-haves en kersttrends voor 2019 op een rijtje gezet.