Terug naar informatie artikelen 5 duurzame tips voor een milieuvriendelijke kerstmarkt
Tips

5 duurzame tips voor een milieuvriendelijke kerstmarkt

Leestijd: 2 minuten

Bij het organiseren van een kerstmarkt is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp. Hoe kun je als verkoper bijdragen aan een groenere toekomst tijdens dit feestelijke seizoen? Hieronder vind je een aantal praktische tips om jouw kraam zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Van het gebruik van duurzame verpakkingen tot het doneren van niet verkochte artikelen, er zijn tal van manieren om jouw kerstmarktstand duurzamer te maken. Lees verder en ontdek hoe jij een positieve impact kunt hebben!

Het hergebruiken van kerstversieringen, zoals de houten ster en klassieke kerstballen, draagt bij aan een duurzame en nostalgische feestperiode
Het hergebruiken van kerstversieringen, zoals de houten ster en klassieke kerstballen, draagt bij aan een duurzame en nostalgische feestperiode

1 Duurzame verpakkingen gebruiken

De eerste tip die we je mee willen geven is om duurzame verpakkingen te gebruiken. Waar je dit soort verpakkingen tegenkomt? Inmiddels zijn er vele aanbieders van duurzame verpakkingen te vinden, zoals Baas Verpakkingen. Dit soort verpakkingen zijn gemaakt van duurzame materialen als papier of gerecycled plastic. Deze materialen hebben een stuk minder impact op het milieu, waardoor je als stal tijdens de kerstmarkt je beste beentje voorzet als het aankomt op duurzaamheid.

Geef een persoonlijk tintje aan jouw verrassing Kerstcadeaus geven verpakt in zelf ontworpen inpakpapier.


2 Lokale producten aanbieden

Bied ten tweede lokale producten aan. Waarom je dit zou moeten doen? Hiermee bewijs je het milieu een goede dienst, terwijl je ook de lokale economie stimuleert. Hoe zit dit in elkaar? Producten die van dichtbij komen, hoeven niet ver te reizen, wat de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Denk aan lokale etenswaren zoals kaas, brood en heerlijke streekproducten. Verder verkopen lokale producten beter doordat ze een wat meer romantisch verhaal hebben.


3 Wegwerpartikelen niet gebruiken

Vermijd verder het gebruik van wegwerpartikelen. Ja, het is op voorhand handig om plastic bekers, borden en bestek te gebruiken, maar die eindigen vaak als afval en belasten het milieu onnodig. De oplossing? Ga voor herbruikbare alternatieven! Denk aan bamboe servies, metalen bestek of zelfs afwasbare glazen. Een extra voordeel hieraan is dat veel bezoekers de extra moeite die je neemt om milieubewust te zijn, waarderen.

Duurzaam servies zoals bamboe bestek is een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpplastic en helpt de impact op het milieu te verminderen door herbruikbare en biologisch afbreekbare materialen te gebruiken
Duurzaam servies zoals bamboe bestek is een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpplastic en helpt de impact op het milieu te verminderen door herbruikbare en biologisch afbreekbare materialen te gebruiken

4Recyclen

Doe tot slot aan recycling. Het voordeel hieraan? Door materialen zoals papier, glas en plastic te scheiden en te recyclen, draag je bij aan het behoud van grondstoffen en verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat. Op een kerstmarkt is het soms echter lastig om aan recycling te doen. Vraag daarom aan de organisatie om voldoende recycling stations te plaatsen op de markt, bijvoorbeeld in de buurt van een iconische kerststal. Zorg er ook voor dat het voor iedereen duidelijk is welk soort product in welk type afvalbak moet. Het handige hieraan? Dit motiveert mensen en maakt het gemakkelijk voor ze om hun steentje bij te dragen!


5Niet verkochte artikelen doneren

Heb je aan het einde van de kerstmarkt nog producten over? Overweeg dan om deze te doneren! Het mooie hieraan? Je geeft hiermee iets terug aan de lokale gemeenschap in de buurt van de kerstmarkt! Zo maak je niet alleen iemand anders blij met een onverwacht cadeau, maar voorkom je ook onnodige verspilling. Informeer van tevoren bij lokale organisaties of zij bereid zijn om de producten te ontvangen.