Terug naar informatie artikelen Met winterbanden goed voorbereid naar de Duitse kerstmarkt of wintersport
Vervoer

Met winterbanden goed voorbereid naar de Duitse kerstmarkt of wintersport

We maken weer winterse plannen. De sfeervolle kerstmarkten in Duitsland lonken al vanaf november, en ook de wintersportvakantie komt in beeld. Grote kans dat je in Duitsland de weg op gaat. Zorg voor een tijdige en goede voorbereiding met de auto. Een extra controlebeurt in de garage  kan geen kwaad, en wees erop bedacht dat er in Duitsland andere eisen worden gesteld aan de autobanden dan wij in Nederland gewend zijn. Deze hogere eisen gelden namelijk ook voor buitenlanders die met een personenauto, motor of camper op de Duitse wegen rijden. Volgens de Europese richtlijn 92/23/EEG zijn winterbanden er verplicht. Dit geldt echter niet voor een aanhanger of caravan maar wordt natuurlijk wel aangeraden.

Voorkom een boete en meer

Er geldt geen speciale wettelijke periode waarin de winterbanden verplicht zijn gesteld, maar wel moeten er winterbanden op je auto liggen als de omstandigheden erom vragen. Bij winterse omstandigheden als sneeuw, sneeuwmodder, gladheid door ijs of rijpvorming en ijzel ben je strafbaar wanneer je zonder winterbanden rijdt. De periode van oktober tot april wordt wel gezien als een richtlijn. Je riskeert een boete van €40,- bij overtreding en €80,- wanneer je door te rijden zonder winterbanden het verkeer belemmert. Als door jouw verzuim bijvoorbeeld de auto gaat slippen. Je kunt worden gesommeerd om de auto langs de kant van de weg te zetten, en je krijgt een verbod om zonder winterbanden verder te rijden. Bovendien wordt er zonder winterbanden in winterse omstandigheden een strafpunt geregistreerd in het rijbevoegdheidsregister in Flensburg. Bij 18 punten wordt in Duitsland je rijbevoegdheid ontzegd. Winterbanden zijn geen volwaardige vervanger van sneeuwkettingen. Bij aanduidingen langs de weg moet je toch nog sneeuwkettingen gaan gebruiken.

Kleine lettertjes in verzekeringspolis

Mocht je in Duitsland bij een verkeersongeval betrokken raken, en ben je niet schuldig, maar heb je niet de vereiste banden op je auto liggen, dan kan de verzekeraar je toch deels aansprakelijk stellen. Ieder hoort zich op de weg zich aan de omstandigheden aan te passen. Zonder winterbanden kan dat verzuim je duur komen te staan. De W.A. verzekering vergoedt wel de schade van de tegenpartij, maar niet het eigen risico en de no claim kan zo (gedeeltelijk) komen te vervallen. Als er bij bandenpech onverhoeds een zomerband als reserveband is gemonteerd, ben je niet direct strafbaar. Wel mag je doorrijden totdat er redelijkerwijs gestopt kan worden om alsnog een winterband erop te leggen. Altijd is de bestuurder en niet de eigenaar verantwoordelijk. Let hierop als de eigenaar een ander is dan de chauffeur.

Welke banden dan wel?

Winterbanden kunnen winterse omstandigheden beter aan dan de gewone zomerbanden. Bij een temperatuur van minder dan 7 graden presteren ze beter. Ze houden beter grip op de weg. Door een beter en aangepast profiel vanaf 4 mm, is er een betere afvoer van water en sneeuw tijdens het rijden, en zo meer grip op de weg. Het comfort van winterbanden ten opzichte van zomerbanden verbetert steeds meer. Er is nog nauwelijks een belemmering van de rijsnelheid en rijcomfort. Je herkent de goedgekeurde winterbanden aan een sneeuwvloksymbool op de wang van de band. M+S banden (sneeuw en modder) en de All Season banden voldoen aan de gestelde eisen.

Maak een afspraak met je garage

In de periode van oktober tot en met maart is het raadzaam om op winterbanden te rijden. Maak voor die  tijd een afspraak met de garage voor een bandenwissel. Bij garages  van Kwik Fit kun je zelfs de zomerbanden in de winter, en de winterbanden in de zomer laten opslaan. Ze controleren de profieldiepte van de oude banden alvorens ze gaan wisselen. Indien nodig worden ze natuurlijk vervangen. Als je twee sets banden hebt,  gaan beide sets ook langer mee en rijd je niet veel duurder, maar zeker weten veilig. Bij winterbanden.nl kun je ook terecht voor een complete winteruitrusting als sneeuwkettingen, antivries ruitenvloeistof, ruitenwissers  en andere winterproof artikelen. Zo kun je verantwoord en zorgeloos de weg op naar de kerstmarkt en wintersport.