Terug naar informatie artikelen Inspiratie opdoen op de kerstmarkt in binnen- en buitenland
Tips

Inspiratie opdoen op de kerstmarkt in binnen- en buitenland

Ben jij ook al aan het aftellen tot kerst? De donkere dagen die worden gesierd door tuttige kerstliedjes, lekker eten, familiebezoekjes en kerstversiering? In Nederlandse huishoudens wordt kerst uitgebreid gevierd. Toch zijn er landen waar ze de kerstperiode nog grootser aanpakken. Dat is te zien aan de sfeervolle kerstmarkten die in grote steden gehouden worden. Denk maar aan de romantische kerstmarkt in Parijs, de traditionele Weihnachtsmarkt in Düsseldorf en de sfeervolle Christmas market in Brussel. Nergens kun je zoveel inspiratie opdoen voor kerstversiering als op de beroemde kerstmarkten. Het is een ideaal uitstapje om alvast in de kerstsfeer te komen.

Kerstmarkt in Nederland

Voor een kerstuitje hoef je helemaal niet zo ver te reizen. In ons land worden rond de feestdagen talloze leuke kerstmarkten gehouden. De kerstfair in het Noord-Hollandse Medemblik heeft de perfecte combinatie van kunst, antiek en kerstartikelen, wat ieder jaar meer bezoekers trekt. Een bijzondere kerstmarkt vind je in Valkenburg. Hier wordt de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa gehouden. Struin de eeuwenoude gangen af, die voor de gelegenheid sfeervol verlicht en versierd zijn, op zoek naar mooie kerst- en cadeauartikelen. Wie aan kerst denkt, denkt aan Dickens. Daarom kun je jaarlijks genieten van het Dickensfestijn in Drunen. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan, wanneer je slentert door de feestelijk verlichte straten, tussen de kastanje verkopers en knusse kraampjes door.

Kerstmarkt over de grens

Voor het echte kerstgevoel ga je naar de weihnachtsmarkten in Duitsland. Hier is waar de traditie van kerstmarkten is ontstaan en dat voel je. De straten geuren heerlijk door alle lokale lekkernijen die hier vers voor je worden bereid. Onder het genot van een glaasje glühwein kun je genieten van de vele kraampjes met vooral handbeschilderde kerstversiering, handgemaakte houten speelgoed en de ouderwetse attracties zoals de zweefmolen en het reuzenrad. In Düsseldorf, Aken en Keulen vind je veruit de populairste kerstmarkten. Ook België kan er wat van. Ieder jaar vind je in Belgische steden als Brussel, Antwerpen en Luik gezellige kerstmarkten die bekend staan om de bijzondere koopwaar en lekkere hapjes. Wie nog inspiratie wil opdoen voor kerstverlichting kan zich vergapen aan de prachtig verlichte straten van Parijs. De Champs-Elysees, straten rondom de Eiffeltoren en de kerstboom in het midden van Galeries Lafayette zijn allen prachtig verlicht.
Wil je weten waar en wanneer de kerstmarkten gehouden worden? Op onze website  vind je uitgebreide informatie over data en bezienswaardigheden.