Terug naar informatie artikelen Verwarm je huis dit najaar met een elektrische kachel
Tips

Verwarm je huis dit najaar met een elektrische kachel

Met behulp van een elektrische kachel zit je er dit jaar extra warmpjes bij. Het zorgt er tevens ook voor dat de kerstdagen extra sfeervol zijn. Een elektrische kachel is ideaal voor het verwarmen van onder andere je slaapkamer, badkamer of zolder. Voor grotere ruimtes kun je het gebruiken als bijverwarming waardoor je minder gas verbruikt. 

Met behulp van een elektrische kachel zit je er dit jaar extra warmpjes bij.
Met behulp van een elektrische kachel zit je er dit jaar extra warmpjes bij.

Een sfeervolle kerst met een elektrische kachel

Tijdens de decembermaand zorgt een elektrische kachel ervoor dat er meer sfeer in huis is. Het is dus niet alleen praktisch maar het kan je ook een gevoel geven van ontspanning. Schuif een comfortabele stoel dichtbij de kachel en geniet van de warmte. Schenk een goed glas wijn in en lees één van je favoriete boeken. Je kunt ook kiezen voor een leuk proefabonnement zodat je lekker tijdschriften kunt lezen tijdens de winterperiode. Een elektrische kachel is ook een aanrader om cadeau te doen aan een ander tijdens de feestdagen. 


Verschillende soorten elektrische kachels

Als je op zoek gaat naar een elektrische kachel zul je al snel merken dat er verschillende soorten zijn. Eén van de populairste kachels die ook betaalbaar zijn is de convectorkachel. Andere mogelijkheden zijn luchtblazers, keramische verwarming, infrarood verwarming, halogeen verwarming en olieradiatoren. Verder heb je ook nog de keus uit een vrijstaande kachel, één die kan worden ingebouwd of een kachel dat aan de muur kan worden gehangen. 


De voordelen van een elektrische kachel

Het gebruik van een elektrische kachel brengt een hoop voordelen met zich mee. Als eerst zijn ze eenvoudig in gebruik. In de meeste gevallen is het een kwestie van de stekker in het stopcontact steken en het werkt. Sommige modellen worden zelfs geleverd met afstandsbediening waardoor aanzetten op afstand ook mogelijk is. Daarnaast kan het ook makkelijk worden verplaatst waardoor je iedere gewenste ruimte kunt verwarmen. Tevens wordt er direct warmte afgegeven waardoor je niet hoeft te wachten voordat de kou verdwenen is. Verder is het ook een stuk veiliger tegenover gas omdat je niet te maken hebt met koolstofmonoxide. Een afvoer is ook niet nodig.

De nadelen van een elektrische kachel

Een groot nadeel wanneer je elektrisch gaat verwarmen is dat de kachel extra ruimte kost. Een ander minpunt is dat het niet effectief is voor grote ruimtes. Ze hebben in de meeste gevallen te weinig vermogen om bijvoorbeeld de hele woonkamer te voorzien van warmte. Dit kan natuurlijk opgelost worden door meerdere elektrische kachels te plaatsen of de kachel te gebruiken als bijverwarming.


Wat is stralingswarmte?

Met stralingswarmte wordt de lucht niet opgewarmd. Dit in tegenstelling tot convectiewarmte. De warmtegolven zullen een route afleggen op hetgeen waar jij het naar toe richt. Je kunt het goed vergelijken met de zon. Als de zon gaat schijnen, ook al is het wat kouder, voel je direct de warmte. Het principe van stralingswarmte is hetzelfde. 

De warmtegolven zullen een route afleggen op hetgeen waar jij het naar toe richt.
De warmtegolven zullen een route afleggen op hetgeen waar jij het naar toe richt.

Welke kosten brengt een elektrische kachel met zich mee?

Je moet als eerst rekening houden met de aanschafprijs van een elektrische kachel. Dit kan variëren van € 16,95 tot € 249,00. Het is afhankelijk van welke soort kachel je wenst. Daarnaast krijg je ook te maken met de verbruikskosten. Als je gebruik maakt van een elektrische verwarming betaal je gemiddeld € 0,98 cent per uur. Als je voor verwarming kiest dat werkt op gas betaal je minimaal het dubbele. Zeker in de huidige tijd kan dat nog hoger oplopen. Een beetje energie besparing levert je al snel heel wat euro's per jaar op.