Terug naar informatie artikelen Het perfecte hotel boeken is de start van een goede vakantie of trip
Tips

Het perfecte hotel boeken is de start van een goede vakantie of trip

Een hotel boeken is een belangrijk onderdeel van je reisplanning. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden om te zorgen dat je van een comfortabel en aangenaam verblijf kunt genieten. Bij de keuze van een hotel hangt veel af waar je wilt boeken, en wat de reden van je boeking is.

Ding Dong! Een receptie met antieke hotelbel die je uitnodigt om de charme van een hotelelegantie te omarmen
Ding Dong! Een receptie met antieke hotelbel die je uitnodigt om de charme van een hotelelegantie te omarmen

Voor een strandvakantie gelden andere prioriteiten dan bij een avontuurlijke reis of een stadsbezoek. En als je een zakelijke trip maakt, zijn er nog andere aspecten die belangrijk zijn. Maar de meeste criteria slaan op de meeste situaties. In deze blog proberen we de belangrijkste aan je voor te stellen.


Directe boeking vs. online reisbureaus

Overweeg of je rechtstreeks bij het hotel wilt boeken of via een online reisbureau. Soms bieden hotels speciale tarieven voor directe boekingen, terwijl online reisbureaus mogelijk kortingen en aanbiedingen hebben.

Wat je ook kiest, hotels die gebruikmaken van het Mews platform bieden de hoteliers voordeel van geautomatiseerd online in- en uitchecken. Daar heb je op het eerste gezicht als reiziger niets aan. Maar een hotelier die deze taken automatiseert, heeft meer tijd voor zijn gasten, en dat is dan net dat tikkeltje extra waar ook jij van kunt profiteren.


Voor je boekt

Een eerste indruk van een hotel kun je opdoen via klantenbeoordelingen. Lees die beoordelingen en recensies van andere reizigers op websites en gespecialiseerde platforms. Deze feedback kan je een idee geven van de ervaringen van eerdere gasten en helpen bij het nemen van een beslissing.

Let wel op dat je dat met een kennersoog bekijkt. De meeste mensen gaan pas schrijven als ze een slechte ervaring hebben gehad. De goede ervaringen worden meestal gegeven door gasten die uitzonderlijk tevreden zijn. Bij de negatieve recensies is het best om te onderzoeken of een bepaald element, bijvoorbeeld hygiëne, steeds herhaald wordt. Dat is een aanduiding dat daar waarschijnlijk wat mis mee is. Maar een op zichzelf alleenstaande slechte review is dikwijls een ervaring die slechts eenmaal gebeurde, en geen indicatie dat dit een algemene regel is.

Zorg dat je het annuleringsbeleid van het hotel goed begrijpt voordat je boekt. Sommige tarieven zijn niet terugbetaalbaar, terwijl andere dan weer veel flexibeler zijn. Overweeg om een verzekering af te sluiten die je dekking biedt in geval van onvoorziene omstandigheden. Zeker als je zelf in een wat onzekere situatie verkeerd, veranderen van werk, ziekte of slechte gezondheid van de ouders. Het is maar een kleine greep uit de mogelijkheden die je verplichten om je reis te annuleren.

Houd er rekening mee dat sommige hotels mogelijk extra kosten in rekening brengen
Houd er rekening mee dat sommige hotels mogelijk extra kosten in rekening brengen

Stel een budget vast voor je accommodatie en zoek hotels binnen dat budget. Houd er rekening mee dat sommige hotels mogelijk extra kosten in rekening brengen. Dat is meestal voor services zoals parkeren, wifi of kosten voor strandstoelen en dergelijke. Zorg dat je duidelijk weet wat bij de kamerprijs is inbegrepen.

De veiligheid van het hotel is belangrijk. Controleer of het hotel beschikt over beveiligingsmaatregelen zoals beveiligingscamera's, kluisjes op de kamer en een 24 uursreceptie. In veel Zuiderse landen is het niet ongewoon dat er ook opgeleid veiligheidspersoneel wordt ingezet. En in gebieden waar het wel eens wat gevaarlijker durft te zijn, kan het hotel zelfs gebruikmaken van veiligheidspoortjes, net als op de luchthaven. Het is misschien wat akelig, maar het is toch wel bedoeld voor je eigen veiligheid.


Bij de aankomst

Als je regelmatig reist, overweeg dan om lid te worden van het loyaliteitsprogramma van een hotelketen. Dit kan extra voordelen opleveren, zoals punten voor gratis overnachtingen, upgrades en andere exclusieve aanbiedingen.

Controleer de in- en uitchecktijden van het hotel. Dan kun je je reisplanning hierop afstemmen. Als je buiten deze tijden arriveert of vertrekt, vraag dan of het hotel bagageopslag aanbiedt. Of dat er een mogelijkheid is om toch ergens veilig te verblijven na aankomst.

Als je speciale toegankelijkheidseisen hebt, bijvoorbeeld voor mensen met beperkte mobiliteit. Informeer dan of het hotel faciliteiten en kamers biedt die aan deze eisen voldoen. Bijvoorbeeld kamers op de begane grond bij hotels zonder lift. Ook of er stille kamers zijn voor mensen met kinderen, verder af van de eventuele discotheek van het hotel.


Neem het hotel onder de loep

De locatie van het hotel is het eerste waar je naar kijkt. Een strandvakantie met een hotel op twintig minuten stappen van het strand is niet ideaal. Net als wanneer je bij een citytrip eerst een uur moet reizen met allerlei openbaar vervoer voor je in het centrum komt.  Kies een hotel dat goed gelegen is voor de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken, dicht bij het openbaar vervoer en eventuele andere plaatsen die je wilt verkennen. De juiste locatie kan je heel wat extra vakantietijd opleveren.

Controleer welke faciliteiten het hotel biedt. We denken hierbij aan gratis wifi, fitnesscentra, zwembaden, restaurants, spa's en meer. Kies een hotel dat voorzieningen biedt die aan jouw wensen voldoen en je verblijf nog aangenamer maken. Ben je een fervente sporter zul je graag hebben dat er een goed uitgeruste fitnessruimte is. Ben je een gastronoom, zal het culinair aanbod belangrijk zijn.

Voel het branden terwijl je jouw grenzen verlegd op de loopband in de fitnessruimte van het hotel
Voel het branden terwijl je jouw grenzen verlegd op de loopband in de fitnessruimte van het hotel

Kies het kamertype dat past bij je behoeften en voorkeuren. Overweeg factoren zoals het aantal bedden, uitzicht, rookvrij of roken toegestaan. Veel hotels, vooral in toeristische streken, bieden familiekamers. In dat geval zul je ook willen weten wat de eventuele andere faciliteiten zijn, speciaal voor kinderen. Is er een speelclub voor de jongsten, zijn er aangepaste maaltijden, zwemmogelijkheden en meer.

En aan de andere kant zijn er dan ook weer hotels met Adult Only zones, voor reizigers die liever geen kinderen om zich heen hebben. Die zoeken liever de totale rust op. Daarom dat er steeds meer hotels die helemaal Adult Only zijn, of tenminste gedeelten van het hotel afschermen exclusief voor volwassenen.

Gezien de voorbije situatie met gezondheidsproblemen op wereldvlak, is het belangrijk om te weten welke maatregelen het hotel neemt op het gebied van hygiëne en schoonmaak. Vraag bijvoorbeeld naar het schoonmaakprotocol. Maak gerust een praatje met de heer of dame die voor je kamer instaat. Met een kleine fooi, kun je dikwijls extra resultaten bekomen.


Nog enkele laatste bemerkingen

Neem de tijd om verschillende hotels met elkaar te vergelijken. Gebruik vergelijkingssites om tarieven, voorzieningen en recensies naast elkaar te leggen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Kies voor gerenommeerde hotels en hotelketens die een goede reputatie hebben op het gebied van klantenservice en kwaliteit. Dit kan je gemoedsrust geven tijdens je verblijf.