Meldingen ontvangen?

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste artikelen vol inpiratie en de leukste prijsvragen!

Terug naar blog artikelen Hoe is de traditie van kerstkaarten versturen ontstaan?
Inspiratie

Hoe is de traditie van kerstkaarten versturen ontstaan?

Elk jaar versturen we in Nederland weer miljoenen kerstkaarten. Ze horen bij de feestdagen en geven je dat echte kerstgevoel. We versturen deze Kerstkaarten al meer dan 100 jaar. Ook al is de traditie in al die jaren hier en daar verandert, elk jaar worden er van over de hele wereld weer kaarten met een kerstgroet verstuurd. Maar waar komt het schrijven van kerstkaarten eigenlijk vandaan? En waarom versturen we ze? We vragen het aan Greetz, bekend van de Greetz kerstkaarten.

Kerstboodschap
Iemand een ‘fijne kerst’ of ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen stamt af van heel vroeger. Deze kerstgroet komt namelijk uit de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen werd in Europa rond kerst door de armen verschillende houtsnijwerken met religieuze kerstversieringen en tekeningen aangeboden aan hun baas. Dit is de allereerste vorm van de kerstboodschap. De echte kerstkaart komt uit de 19e eeuw. In de 19e eeuw tekende een Engelse kunstenaar een kerstkaart met de woorden ‘Merry Christmas’. Dit werd jaren daarna door Duitse drukkerijen overgenomen en de kerstkaart was geboren. Amsterdams boekhandelaar Koster was in Nederland de eerste met het verkopen van kerstkaarten. Dit was in 1873.

Verkoop van kerstkaarten
Na 1873 werd het verkopen van kerstkaarten een hit. Je kon ze (en nog steeds) in heel veel verschillende soorten winkels verkrijgen. Vroeger kon je kerstkaarten alleen krijgen door ze te kopen in de winkel. Na het kopen pakte je het telefoonboek erbij en schreef je ze één voor één naar alle familieleden en vrienden. Tegenwoordig zie je steeds meer dat mensen hun kaarten via een online wenskaartenservices versturen. Met onze drukke agenda is deze optie een makkelijk en snelle oplossing om toch iedereen een kerstwens te sturen.

Orginele kerstkaarten versturen
Online kun je kiezen voor een kaart die kant-en-klaar is of je deelt hem helemaal in naar eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan de fotokaart. De kaart waar je een leuke familiefoto in plaatst en versiert door verschillende opmaakopties. Daarna zet je er in een zelfgeschreven persoonlijke kerstgroet in. Ook de kaarten waarin je zelf een tekst op de voorkant bedenkt, worden steeds populairder. De kaart zijn hierdoor namelijk persoonlijk en origineel. Het kan ook zijn dat je minder creatief bent en er gewoon eentje kiest uit de al klaarstaande kaarten. Zo verstuurt iedereen de kerstkaart op zijn eigen manier!