Terug naar blog artikelen Gourmetten tijdens de kerstperiode
Koken

Gourmetten tijdens de kerstperiode

Tijdens de kerstperiode trekken we weer massaal al onze tradities uit de kast. De kerstboom komt in de woonkamer - rijkelijk versierde decoratie - we gaan gezellig naar de kerstmarkt en we gaan natuurlijk gourmetten! Gourmetten is voor Nederlanders als tapas voor de Spanjaarden; de kleine stukjes vlees en groenten brengen ons samen. Zorgen er voor dat we net wat langer aan tafel zitten dan een normale dag en heeft tegelijkertijd niet weinig voorbereidingstijd nodig. Volgens Google Trends begint het gourmet seizoen ongeveer in de tweede week van november. Tijd om onze tips en tricks te delen om het gourmetten goed door te komen!

Gourmetten tijdens de kerstperiode

De basis

Gourmetten kan natuurlijk niet zonder gourmetstel. Een goed gourmetstel hoeft niet zo duur te zijn (rond de 5 tientjes) en als je ‘m goed verzorgd kan deze heel wat jaren mee (vraag maar aan je ouders). Een vaak vergeten, maar oh zo fijn achteraf; een goed tafelkleed. Gourmetten is nou eenmaal een kliederboel. Sauzen gaan de tafel over, de omelet wordt rijkelijk voorzien van zout en peper en de pannetjes spetteren van de boter of de olie. Doe jezelf een plezier en gebruik een tafelkleed!

De ingrediënten

Bij het gourmetten zijn we snel geneigd om het voordeelpak gourmet vlees uit de koeling in de supermarkt te pakken. Een paar paprika’s en champignons en als we echt los gaan staan er ook een paar eieren op tafel. Dat kan natuurlijk en daar is niks mis mee. Maar als we toch lang aan tafel zitten, genieten tijdens de kerst van elkaars aanwezigheid kan een klein beetje extra aandacht het traditionele gourmetten omgetoverd worden in een waar spektakel.

Een paar inspirerende tips:

  • Kies eens een ander thema. Bijvoorbeeld een Aziatische of Mexicaanse twist!
  • Wissel het soort vlees en groenten af. Altijd slavinkjes en hamburgers kennen we wel. Kies eens voor garnalen, kleine stukjes ossenhaas of maak een boeren omelet met maïs, tomaten en ui.
  • Maak je eigen saus of sauzen. Mijn moeder maakte altijd een heerlijke saus van yoghurt, mayonaise, mosterd, ketchup, zout, peper en citroen. Heerlijk bij brood, maar ook bij allerlei soorten vlees en groenten
  • Aardappels, courgette, wortels. Groenten die je niet zo snel in een gourmetpannetje doet, maar ook zeker een aanrader!
  • Maak iets moois van het dessert! Wat dacht je bijvoorbeeld van gekarameliseerde ananas met roomijs.

Desert tijdens gourmetten met kerstmis

Toch kan gourmetten best wel een gedoe zijn. Je bent continue bezig met je eten, het is vet, zorgt voor meer afwas dan normaal. Desondanks vind ik het altijd erg leuk om te doen! Met vrienden of familie; het blijft ongedwongen, gezellig lang aan tafel zitten met heerlijk eten. Ga jij deze kerst gourmetten? Deel jouw tips met ons op Facebook!


Dit artikel is geschreven samen met Kookenkruid. We brengen de kerstsfeer bij je binnen!