Terug naar informatie artikelen De verborgen kerstmarkt-parel in de Franse Elzas streek: Kerstmarkt Colmar
Vrije tijd

De verborgen kerstmarkt-parel in de Franse Elzas streek: Kerstmarkt Colmar

Als je een kerstmarkt op magische wijze wilt beleven, In de Franse Elzas streek kies je voor de kerstmarkt in Colmar. Vanaf Utrecht is het ongeveer 6,5 uur rijden wanneer je met eigen vervoer gaat. Het middeleeuwse centrum wordt gecombineerd met kerstverlichting waardoor het lijkt als je een magische winterwereld binnentreedt. Verken de sfeervolle kerstmarkt samen met een glas glühwein en geniet van het sprookje.

Prachtige sfeervolle stad Colmar in Frankrijk is zeker het bezoeker waard!
Prachtige sfeervolle stad Colmar in Frankrijk is zeker het bezoeker waard!

6 verschillende kerstmarkten

Een groot voordeel van de kerstmarkt in Colmar is dat er niet op één maar op zes verschillende locaties sfeervolle markten te vinden zijn. Je waant je de hele dag gegarandeerd in een magische kerstwereld.

De grootste kerstmarkt die je kunt vinden is aan de Place des Dominicaines. Naast de gezellige kraampjes waar je van alles kunt kopen zijn er ook talloze winkels te vinden. De meeste winkeliers dragen ook hun steentje bij aan de kerstsfeer. Tevens is hier ook de bekende kerk van het centrum te vinden. Als je met kinderen de kerstmarkt gaat bezoeken moet je het gedeelte in La Petite Venise zeker niet overslaan. Er staan hier talloze attracties, er is een kinderboerderij maar ook is het mogelijk om verschillende soorten speelgoed te kopen. Verder kun je nog kerstmarkten vinden aan de Place la Cathédrale, de Place de l’Ancienne Douane en de Place Jeanne d’Arc. Je kunt ook nog een bezoek brengen aan het Middeleeuwse Koïfhus waar je werken van onder andere kunstenaars en ambachtslieden kunt aanschouwen en kopen.

Kerstmarkt in het centrum van Colmar.
Kerstmarkt in het centrum van Colmar.

Geniet van talloze activiteiten

Je komt natuurlijk voor de kerstmarkt en al het lekkers wat er wordt aangeboden, maar het grote voordeel van de kerstmarkt in Colmar is dat er ook nog veel andere dingen te doen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld lekker gaan schaatsen. Schaatsen kunnen ter plekke worden gehuurd, je hoeft ze dus niet zelf mee te nemen. Verder kun je ook lekker meezingen met klassieke kerstliedjes die worden gezongen en is er zelfs een mini achtbaan te vinden. Het is daardoor ook een perfecte kerstmarkt voor als je met kinderen bent.

Het is ook zeker aan te raden om te kiezen voor een overnachting in Colmar. Er is zoveel te zien en te beleven. In het historische centrum kun je onder andere goed winkelen maar er zijn ook meerdere bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Denk onder andere aan de Collégiale Saint-Martin de Colmar. Een gigantisch grote kerk dat afstamt uit het jaar 1366. Het oudste gebouw in het centrum is het Maison Adolph. Verder zijn er ook talloze indrukwekkende musea te vinden.

Colmar prachtig vanaf het water
Colmar prachtig vanaf het water!

Kerstmarkt Colmar bezoeken met de auto of trein

Als je de kerstmarkt in Colmar wilt gaan bezoeken kun je ervoor kiezen om met de auto te gaan of het openbaar vervoer. Wanneer je kiest om met de auto naar de Franse streek af te reizen is het goed om te weten dat het centrum grotendeels autovrij is. De auto kan worden geparkeerd in één van de parkeergarages die rondom het centrum te vinden zijn. Als je het niet erg vindt om een stukje te lopen (ongeveer vijftien minuten) kun je de auto ook wat verder weg parkeren waar het niets kost.

Colmar is ook prima te bereiken met het openbaar vervoer. Er is een station aanwezig dat op ongeveer tien minuten loopafstand van de kerstmarkt ligt. Je kunt ook gebruik maken van de shuttle bus dat gratis beschikbaar wordt gesteld.

Colmar is perfect bereikaar met de trein of auto.
Colmar is perfect bereikaar met de trein of auto.

4 andere kerstmarkten in de Elzas

De kerstmarkt in Colmar is weliswaar één van de sfeervolste in de Elzas maar de omgeving kent er nog veel meer. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de kerstmarkt in Straatsburg, dat al sinds 1570 kerstmarkten organiseert. Vanuit Colmar is het binnen een half uur te bereiken met de trein. Een andere optie is Mulhouse waar ze gespecialiseerd zijn in kerststoffen. Je kunt hier onder andere de leukste kersttruien scoren! Een knusse kerstmarkt op een plek waar een voormalig kasteel heeft gestaan kun je vinden in het centrum van Kaysersberg. Het is er niet erg groot, maar weer heel sfeervol. Ben je tot slot echt een liefhebber van lekkernijen dan moet je in Obernai zijn. Je kunt hier genieten van traditionele kerstkoekjes, glühwein en veel ander lekkers.

Kerstmarkt in Straatsburg
Kerstmarkt in Straatsburg