Terug naar informatie artikelen De leukste dingen om te doen op de Duitse kerstmarkt
Tips

De leukste dingen om te doen op de Duitse kerstmarkt

Voor velen onder ons is het bezoeken van een kerstmarkt een ware traditie geworden. Vooral de kerstmarkten in Duitsland zijn razend populair, omdat er simpelweg een heleboel te beleven valt. Geniet van lokale specialiteiten, drink een glaasje glühwein en je kunt meteen je kerstinkopen doen.


Genieten van de lokale specialiteiten

Iedereen is natuurlijk dol op eten en dat is er genoeg te krijgen op de Duitse kerstmarkt. Er zijn talloze kraampjes op de markt te vinden waar je lokale specialiteiten kunt proeven. Zo kunnen de Duitsers de beste braadworsten (bratwursten) klaarmaken. Vlees dat afkomstig is van het varken. Wat je ook eens geproefd moet hebben zijn reibekuchen, dat zijn een soort aardappelkoekjes. Verder kun je genieten van appels met een krokante laag suiker wat kandierte äpfel wordt genoemd. Ook flammkuchen smaakt verrukkelijk. Een hartige taart met ui en spekjes dat je overal in Duitsland kunt vinden. Er is dus genoeg te eten, zorg dus dat je met een lage maag vertrekt.

Een bezoek aan de kerstmarkt is niet compleet zonder het proeven van een aantal lokale specialiteiten.
Een bezoek aan de kerstmarkt is niet compleet zonder het proeven van een aantal lokale specialiteiten.

Glühwein drinken

Wij Nederlanders zijn natuurlijk gek op een borrel. Op het moment dat de feestdagen bijna aangebroken zijn en we een kerstmarkt gaan bezoeken, kiezen we het liefst voor glühwein. Het is een wijnsoort dat warm wordt gedronken waardoor je het wat minder koud krijgt als je buiten in de vrieskou staat. Het is dus niet gek dat het het populairste drankje is dat wordt verkocht op een kerstmarkt. Voor kinderen is er natuurlijk meer dan voldoende alternatieven beschikbaar. Zo is er een alcoholvrije variant verkrijgbaar maar je kunt ook kiezen voor warme chocolademelk met slagroom.

Leuk om te weten is dat glühwein op Duitse kerstmarkten in de meeste gevallen wordt geschonken in leuke kerstmokken. Je betaalt hier statiegeld voor maar dat krijg je vervolgens terug als je de mok weer teruggeeft. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om die leuke kerstmok gewoon te houden voor thuis!

Drink heerlijke Gluwein op de Duitse kerstmarkt!
Drink heerlijke Gluwein op de Duitse kerstmarkt!

De leukste kerstinkopen scoren

Naast de gezelligheid op de kerstmarkt kun je er natuurlijk ook terecht voor al je kerstinkopen. Scoor de leukste kerst accessoires om je huis om te toveren tot een magische plek en koop de leukste cadeaus voor familie en vrienden. Omdat een kerstmarkt vrijwel altijd in het centrum of bij een warenhuis wordt georganiseerd kun je natuurlijk ook lekker kleding gaan shoppen. Neem een kijkje bij diverse winkels om te kijken of je een outfit voor de kerst kan scoren. Een prachtige jurk voor een vrouw en een nette pak voor de heren.

Koop prachtige handgemaakte producten op de kerstmarkt
Koop prachtige handgemaakte producten op de kerstmarkt

Geniet van live optredens

Tijdens je bezoek aan de kerstmarkt zal er regelmatig live muziek zijn. Het brengt je helemaal in de kerstsfeer en is gegarandeerd genieten. Het kan ook zomaar zijn dat je favoriete artiest optreedt. Het is daarom aan te raden om van te voren de agenda van de kerstmarkt te bekijken om te kijken wat er allemaal op de planning staat. Zo mis je geen enkel muziekspektakel.

Luister naar muziek op de kerstmarkt
Luister naar muziek op de kerstmarkt

Schaatsen op de kerstmarkt

Op veel kerstmarkten Duitsland is er ook een schaatsbaan te vinden. Dit is natuurlijk een fantastische activiteit om helemaal in de wintersferen te komen. Ga samen met je partner, vrienden of je gezin het ijs op en geniet van elkaar. Het is niet nodig om schaatsen mee te nemen want deze kunnen gewoon worden gehuurd. Na afloop kun je nog even nagenieten met glühwein of warme chocomelk

Bind je schaatsen om en raas over de schaatsbaan; dit is de place to be tijdens de kerstmarkt.
Bind je schaatsen om en raas over de schaatsbaan; dit is de place to be tijdens de kerstmarkt.

Een wonderlijk uitzicht in de reuzenrad

Er is natuurlijk niets romantischer om samen plaats te nemen in een reuzenrad terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Veel kerstmarkten hebben er eentje tot hun beschikking en het is zeker de moeite waard om eens in te stappen. Het reuzenrad is helemaal in kerstsferen en neemt je mee naar een hoogte waardoor je een wonderlijke uitzicht hebt. Entree kost meestal slechts een aantal euro.

Ga in de reuzenrad op de kerstmarkt
Ga in de reuzenrad op de kerstmarkt