Terug naar blog artikelen Zelf een kerstsok maken in 8 stappen
Creatief

Zelf een kerstsok maken in 8 stappen

Je hebt ze vast wel eens gezien, die leuke kerstsokken die je kunt ophangen. En wist je dat je zo’n kerstsok gemakkelijk zelf kunt maken? Een perfect doe-het-zelf-projectje tijdens die donkere dagen voor kerst! Lees hieronder hoe je een authentieke kerstsok naait.

Maak je eigen leuke kerstsokken die je kunt ophangen.
Maak je eigen leuke kerstsokken die je kunt ophangen.

Stap 1. Kerstsok naaien: dit heb je nodig

Voor je het weet is het kerst. Je hebt waarschijnlijk al kerstversiering in de winkels zien liggen! Heb je ook die mooie kerstsokken gezien? Leuk om kerstcadeautjes in te doen of gewoon als decoratie. Zo maak je zelf een kerstsok.

 • 0,5 m flanel met kerstprint
 • Naaigaren in bijpassende kleur
 • Applicaties om sok te versieren (optioneel)
 • Stukje band voor lusje
 • 1 meter opstrijkbare vlieseline*
 • Stofschaar of rolsnijder
 • Snijmatje
 • Naaispelden of stofklemmen
 • Naaipatroon voor kerstsok
 • Naaimachine
 • Strijkijzer

(*Vlieseline is dus een materiaal waarmee je stof verstevigt. Opstrijkbare vlieseline is aan één kant voorzien van lijmbolletjes.)


Stap 2. Knip de stof volgens patroon

Print het patroon en knip het uit. Vouw vervolgens je stof dubbel met de goede kanten op elkaar. Leg het patroon op de stof en speld dit vast. Knip het patroon uit de stof. Je hebt nu twee stukken stof. Doe hetzelfde voor de voeringstof.

Vouw de stof dubbel met de goede kanten op elkaar en en speld dit vast.
Vouw de stof dubbel met de goede kanten op elkaar en en speld dit vast.

Tip: Je kunt als patroon ook een bestaande kerstsok gebruiken. Leg de kerstsok op een stuk bakpapier en teken met een potlood of stift de omtrek op het papier.


Stap 3. Knip de vlieseline

Leg het patroon op de vlieseline en knip deze 2x uit. Voor vlieseline is het gemakkelijker om de stof niet dubbel te vouwen en tweemaal het patroon vast te spelden en te knippen.


Stap 4. Versier de sok

Wil je de sok versieren? Dan is dit het moment. Naai er bijvoorbeeld kleine kerstboompjes op of kerstballen. Of maak de sok extra persoonlijk door er een mooi label aan te naaien. Denk bijvoorbeeld aan een etiket met naam van de persoon voor wie de sok bedoeld is. Kijk hier voor meer inspiratie en leuke etiketten die je zelf kunt maken.


Stap 5. Strijk de vlieseline op de stof

Leg je stof op de strijkplank met de goede kant van de stof naar beneden. Leg de vlieseline met de kleeflaag op de verkeerde kant van de stof. Leg hier vervolgens een ietwat vochtige doek op en strijk de stap voor stap de vlieseline vast aan de stof. Strijk ieder plekje ongeveer 15 seconden lang. Laat de stoffen hierna even afkoelen.

Personaliseer je kerstsok en naai er bijvoorbeeld kleine kerstboompjes op of kerstballen.
Personaliseer je kerstsok en naai er bijvoorbeeld kleine kerstboompjes op of kerstballen.

Stap 6. Stik de voeringstof vast

Leg de voeringstof en stof voor buitenkant met de goede kanten op elkaar. Stik deze stoffen vervolgens aan de korte, rechte zijde aan elkaar vast met 1 cm naadtoeslag.


Stap 7. Naai de stofdelen aan elkaar

Leg de twee delen stof met de goede kant van de stoffen op elkaar. Speld of klem ze vast, zodat de lagen goed op elkaar blijven liggen. Vergeet niet het stukje band tussen de twee lagen te leggen om het ophanglusje te maken. Stik de bovenkant rondom langs de rand, met 1 cm naadtoeslag. Stik langs de randen met 5 cm naadtoeslag.
Tip: Voor een mooie ronde vorm na het omkeren van de sok, maak je bij de rondingen korte knipjes tot aan de naadtoeslag.


Stap 8. Tot slot

Keer de sok om door het keergat en stik het keergat dicht met een blinde steek. Steek vervolgens de sok van de voeringstof in de sok van de buitenstof. Klaar!