Terug naar blog artikelen Leuke weetjes van (online) kerstkaarten
Creatief

Leuke weetjes van (online) kerstkaarten

Nu Sinterklaas het land uit is, kan het vizier helemaal op Kerst. De kerstboom kan in huis, de menukaarten voor de kerstdiners worden bedacht en natuurlijk worden ook de kerstkaarten weer verstuurd. Vorig jaar publiceerde Greetz een groot onderzoek over kerstkaartjes. Wat kwam daar naar boven?

1. Het versturen van kerstkaartjes is een echt vrouwending

Een van de minder verrassende uitkomsten van het onderzoek is dat vrouwen het meest actief zijn met het versturen van de kerstkaarten. Wel opvallend is dat liefst vier van de vijf kaartjes door vrouwen worden verstuurd. Van de 130 miljoen kerstkaarten die jaarlijks in Nederland worden verstuurd, worden dus 104 miljoen geschreven door vrouwen.

2. Drentenaren krijgen de meeste kaartjes

Van alle provincies krijgen de inwoners van Drenthe gemiddeld de meeste kerstkaarten. Drenthe blijft hiervoor Flevoland en Utrecht nipt voor. Wil je veel kerstkaarten krijgen? Dan kun je dus het best verhuizen naar Drenthe.

3. Friezen de minste kerstkaarten

Met een provincie van de meeste kerstkaarten worden verstuurd, is er ook natuurlijk een provincie waar de minste kerstkaarten worden bezorgd. Dit bleek Friesland te zijn. De nuchtere Fries stuurt dus gewoon niet altijd een kaartje.

4. Meeste kaarten naar Baarle Nassau, meeste kaarten vanuit Blaricum

Ook is gekeken naar de steden en dorpen. Het blijkt dat de meeste kaarten worden bezorgd in het Brabantse Baarle Nassau, vlak voor Blaricum en Schoonhoven. De meeste kaartjes zelf worden verstuurd vanuit Blaricum. Blaricum blijkt daarmee dan ook echt een dorp van kerstkaartliefhebbers.

5. Kerstkaarten vaak zelf ontworpen

Liefst 38% van alle kerstkaarten is een fotokaart. Deze zijn nipt populairder dan de kaarten uit de reguliere kerstkaartencollectie. Nederlanders houden dus van unieke en gepersonaliseerde kerstkaarten.