Terug naar blog artikelen Traditionele houten kerstversiering uit het Ertsgebergte
Inspiratie

Traditionele houten kerstversiering uit het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte, een streek in het oosten van Duitsland, is maar 700 km verwijderd van Nederland, maar het verschil in de kerstviering en vooral ook kerstversiering is aanzienlijk. Kerst in het Ertsgebergte in Duitsland is een zeer bijzondere, gezellige en ook romantische periode in het jaar die bol staat van tradities die soms honderden jaren teruggaan en vaak een relatie hebben met de mijnbouw in de streek. Zo zijn er naast de vele bijzonder gezellige kerstmarkten ook bergparades waarbij soms honderden "Bergmannen" onder begeleiding van diverse kapellen door een stadje marcheren.

Traditionele houten kerstversiering

Daar waar we in Nederland de kerstboom en andere versiering veelal pas (ruim) na Sinterklaas neerzetten, zie je in het Ertsgebergte, en nabij gelegen Vogtland, dat de Kerstperiode echt begint op de eerste Advent, meestal de eerste Zondag in December. De eerste advent is traditioneel de dag dat de eerste kaars in de adventkrans aangestoken wordt en dat is ook de dag dat de traditionele houten kerstversiering neergezet wordt. Dit is ook de tijd dat de kerstmarkten van start gaan en met name die in Schneeberg, en meer nog in Annaberg, zijn bijzonder mooi.

kerstmarkten van Schneeberg en Annaberg

Achter bijna ieder raam staat een handgemaakte Lichtboog en hebben de mensen een kerstboom maar binnenshuis schuilt er nog veel meer. Vanwege de lange traditie van de houtsnijkunst heeft bijna ieder huis wel een of meerdere handgemaakte Rookmannetjes in de woonkamer staan die heerlijke wierrookachtige geuren verspreiden d.m.v. het aansteken van houtskool kaarsjes met geurstof ("Räucherkerzen"). Ook engelen, Kerstpiramides en de streng kijkende, uniform dragende Notenkrakers ("Nussknacker") komen in ieder huis voor, waarbij laatst genoemde minder het kraken van noten dient dan de sier.

Handgemaakte Lichtboog

Vaak zijn deze kerstfiguren overgeërft en niet zelden handgemaakt door een voorouder of de vader des huizes. De verhalen die bij de oorsprong en het gebruik van deze houten voorwerpen horen, zijn vaak net zo interessant als hun uiterlijk zelf. Zo is de lichtboog meer dan een halve cirkel met wat lampjes, het zijn ware kunstwerken waarop vaak het kerkje van Seiffen afgebeeld wordt samen met de nabijgelegen school en raadhuis. Voor de kerk en huisjes wordt een "Kinderchor" (kinderkoor) afgebeeld, dat is een groepje van vijf kerst zangertjes die de huizen afgaan in het Ertsgebergte van mensen die niet zelf naar de kerk kunnen komen.

Kerstfiguren handgemaakt

Wij van Het Bergmannetje bieden al deze prachtige houtsnijkunst aan in onze webwinkel. Ieder artikel is met de hand vervaardigd in Seiffen, in het oosten van het Ertsgebergte, en gemaakt van gecertificeerd hout (FSC en PEFC). Het prachtige stadje Seiffen is het centrum van de traditionele houtsnijkunst en vanuit dit plaatsje verzenden wij de schiterende houtsnijkunst naar onze klanten in Nederland en Belgie.

Onze webwinkel biedt naast de hierboven genoemde houstnijkunst ook veel informatie over de oorsprong van de houstnijkunst, de mijnbouw, de kerstviering zelf en de vervaardiging van de handgemaakte kerstversiering. We verwelkomen u graag op www.hetbergmannetje.nl.