Meldingen ontvangen?

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste artikelen vol inpiratie en de leukste prijsvragen!

Terug naar blog artikelen Kerstpakket geven aan je personeel: weet waar je aan begint

Kerstpakket geven aan je personeel: weet waar je aan begint

Er komt altijd veel geregel om het hoekje kijken wanneer de feestdagen eraan zitten te komen. En vooral kerst is de grote publiekstrekker want hier wordt het meeste uitgepakt. Voor bedrijven is dit het moment van het jaar om ook flink uit te pakken bij relaties en personeel met kerstpakketten.

Het extra klopje op de schouder kan je als werkgever niet achterwege laten met de feestdagen. Iedereen werkt het hele jaar hard door en dan mag dat met kerst wel extra beloond worden. Ook voor de relaties waar je mee werkt kunnen in het zonnetje gezet worden. Hoe pak je dat aan en wat moet je vooral achterwege laten?

De 5 grootste fouten

Zuinig budget
Als ondernemer heb je vaak één ding voor ogen en dat is omzet. Omzet en kosten wel te verstaan. Uiteraard zal je op basis daarvan een budget maken voor onder andere de kerstpakketten. Maar kijk uit dat je niet te zuinig aandoet. Als mensen een te goedkope oplossing krijgen voorgeschoteld dan ziet men daar weinig positiefs in.

Te simpel geschenk
Niet alleen een goedkoop cadeau is funest maar ook de simpelheid ervan. Omdat cadeau ideeën zo divers zijn kun je als ondernemer niet wegkomen met een simpel cadeau. Een cadeaubon geven is dan ook het minst inspirerend om te geven en zo komt dit dan ook over op degene die het ontvangen.

Te groot onderscheid
Zeker voor mensen die jaren met elkaar samenwerken is het vervelend wanneer een ander voorgetrokken wordt. Immers is het grootste verschil al gebaseerd op een onderscheid in salaris vanwege de verschillen in functies. Maar als je als ondernemer ook dit onderscheid wilt maken bij de kerstpakketten dan krijg je scheve ogen. Iedereen werkt immers even hard mee.

Niet weten wat er mogelijk is
Als ondernemer heb je de geest om nieuwe dingen te ontdekken, hoe anders ben je zover gekomen met je onderneming? Zo zal dat ook gaan bij het kiezen van geschenken die je aan relaties geeft. Telkens nieuwe dingen uitvinden en origineel zijn. Je mag dan verwachten dat ook dit speelt bij het personeel. Als je alweer aankomt met een doos met eten & drinkwaar dan snap je het nog niet helemaal.

Je personeel niet kennen
Er is niks zo gevaarlijk als het niet weten wat er bij het personeel speelt. Het hoeft misschien niet altijd te gaan over wat zij nou echt willen. Maar het kan zomaar gebeuren dat je kerstpakketten bestelt met eetwaar erin terwijl je net even geen rekening gehouden hebt met een paar personeelsleden die Halal eten.

Wat wel werkt

Zoals je ziet zijn er genoeg missers te maken. Maar tegelijk hoeven dit ook geen onderwerpen te zijn waarmee je wel goed scoort als het gaat om kerstpakketten geven. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om geen kerstpakket te geven.

Geen pakket
Doordat de kerstgeschenken zoveel creatiever zijn geworden de laatste jaren zijn er vele smaken en keuzes uit het soort cadeaus om te geven met kerst. En ze hoeven ook niet allemaal materialistisch te zijn.

Alhoewel een cadeaubon een aardige dooddoener is kunnen sommige initiatieven wel werken zolang er een duidelijk verhaal achter zit. Neem bijvoorbeeld een dagje Wellness & Spa cadeau geven. Je weet dat mensen die voor je werken een jaar lang en hard hebben gewerkt, dan is het een logisch verhaal als je ze iets ontspannend cadeau geeft.

Personaliseer
Mocht je toch aan een kerstpakket willen gaan dan kun je ervoor kiezen om elk pakket te personaliseren. Als je een pakket geeft met bijvoorbeeld spulletjes voor in de badkamer, dan is een badjas met de naam van elk persoon erop geborduurd een leuk detail.

Je kent je personeel goed
Mocht je echt niet weten wat je kunt doen met geschenken bedenken dan loont het zeker de moeite om je personeel goed te kennen. Zo kom je al snel genoeg aan ideeën op basis van wat gewenst is en weet je wat er speelt. Zo kun je makkelijk afstemmen op wat er verwacht wordt

Heel simpel gezegd is het geven niet een kwestie van budget, als dat het uitgangspunt moet zijn dan presenteer je het kerstpakket geven als een kwestie van moeten en niet van het gunnen. Zo snel kan dit een negatieve impact hebben. En dit geldt net zo goed voor relatiegeschenken. Dus open je oren en kijk om je heen.