Terug naar blog artikelen Hoeveel geven Nederlanders gemiddeld uit aan kerst?
Vrijetijd

Hoeveel geven Nederlanders gemiddeld uit aan kerst?

De kerstperiode is voor velen de mooiste tijd van het jaar, gevuld met gezelligheid, lichtjes en natuurlijk de nodige kerstuitgaven. Maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel Nederlanders gemiddeld uitgeven om deze feestdagen te vieren? Het is een vraag die velen bezighoudt, zeker wanneer de decembermaand nadert en de voorbereidingen voor kerst beginnen. In dit artikel duiken we dieper in de kerstuitgaven van Nederlanders, met een focus op de verdeling over cadeaus, eten en drinken, en decoratie. Het blijkt dat we gemiddeld een aanzienlijk bedrag uitgeven aan kerst. Maar hoe wordt dit geld precies besteed?

Bonnetjes van kerstinkopen uitzoeken helpt je het overzicht bewaren van jouw uitgaven
Bonnetjes van kerstinkopen uitzoeken helpt je het overzicht bewaren van jouw uitgaven

De gemiddelde uitgaven aan kerst

Gemiddeld spenderen Nederlanders heel wat aan de kerstviering. Deze uitgaven kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: cadeaus, eten en drinken, en decoratie. Laten we eens kijken naar onze uitgaven per categorie.


Cadeaus

Ongeveer 50 procent van het totale bedrag, wat neerkomt op 309 euro, wordt uitgegeven aan cadeaus. Dit toont aan dat het geven van geschenken een centrale rol speelt in de Nederlandse kerstviering. Cadeaus zijn een manier om waardering te tonen aan familie en vrienden, en veel mensen besteden veel tijd en moeite aan het vinden van het perfecte geschenk. Deze categorie omvat alles, van speelgoed voor de kleintjes tot gadgets, sieraden en modeaccessoires voor volwassenen. Het is duidelijk dat we het belangrijk vinden om onze dierbaren te verrassen met bijzondere geschenken tijdens kerst.

Kerstinkopen zijn gemakkelijk te doen via internet
Kerstinkopen zijn gemakkelijk te doen via internet

Eten en drinken

Ongeveer 30 procent van de kerstuitgaven, ofwel 184 euro, gaat naar eten en drinken. De kerstdagen zijn een tijd van samen zijn en wat is er nu gezelliger dan samen te genieten van heerlijke maaltijden? Van uitgebreide kerstdiners tot luxe ontbijtjes en borrels, eten en drinken vormen een essentieel onderdeel van de kerstviering. Deze uitgaven omvatten niet alleen de ingrediënten voor het kerstdiner zelf, maar ook de extraatjes zoals speciale wijnen, kerstgebak en luxe hapjes die de feestdagen net dat beetje extra geven.


Decoratie

Tot slot wordt ongeveer 20 procent van het budget, wat overeenkomt met 128 euro, besteed aan kerstdecoratie. Het versieren van het huis met kerstbomen, lichtjes, kransen en andere feestelijke decoraties is een belangrijke traditie. Deze uitgaven dragen bij aan de magische kerstsfeer in huis. Het gaat hier niet alleen om de kerstboom en de lichtjes, maar ook om de tafeldecoratie voor het kerstdiner, buitenverlichting en andere decoratieve elementen die het huis een warme en uitnodigende uitstraling geven tijdens de feestdagen.

Houd je kerstuitgaven netjes bij om niet teveel uit te geven
Houd je kerstuitgaven netjes bij om niet teveel uit te geven

De financiën van kerst

Hoewel deze uitgaven uitkomen op meer dan 600 euro, is het belangrijk op te merken dat verschillende bronnen variëren in de schattingen van wat Nederlanders gemiddeld uitgeven aan kerst. Deze schattingen liggen meestal tussen de 400 en 600 euro. Deze variatie benadrukt hoe divers de kerstvieringen en kersttradities kunnen zijn, evenals de financiële mogelijkheden van verschillende huishoudens.

Ook moet er vermeld worden dat de kerstperiode voor sommige mensen die het financieel minder breed hebben een bijzonder lastige tijd is. Dit wordt onder meer duidelijk uit het feit dat er in december een piek is in geld lenen in Nederland. Dit benadrukt de noodzaak van bewustzijn en steun voor diegenen die het moeilijk vinden om in deze periode rond te komen.

De kerstperiode is een tijd van gulheid en gezelligheid, waarbij Nederlanders gemiddeld honderden euro’s uitgeven aan cadeaus, eten, drinken, en decoratie. Deze uitgaven weerspiegelen de waarden die we hechten aan het vieren van kerst: het samenbrengen van dierbaren, het delen van heerlijke maaltijden en het creëren van een feestelijke sfeer in huis. Het is duidelijk dat, ongeacht het budget, de kerstperiode speciaal maken voor iedereen voorop staat.