Meldingen ontvangen?

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste artikelen vol inpiratie en de leukste prijsvragen!

Terug naar blog artikelen De hilarische kerstvieringen van Jan, Jans en de Kinderen
Vrije tijd

De hilarische kerstvieringen van Jan, Jans en de Kinderen

Nooit ontbreken de winterse feestdagen in goede stripverhalen. Zeker niet in het iconische Jan, Jans en de Kinderen, de oer-Hollandse serie korte verhalen over het schijnbaar normale gezinnetje Tromp. In elk van de tot nu toe 64 albums wordt er Kerst gevierd, en hoe. 


Nog steeds in Libelle

Kunstenaar en striptekenaar Jan Kruis (1933-2017) begon in de jaren '70, geïnspireerd door zijn eigen gezin, met het tekenen van de luchtige en herkenbare verhalen over Jan, Jans, Karlijn en Catootje Tromp. Wekelijks verschijnt nog steeds een aflevering in Libelle, al kent de strip nu andere tekenaars en schrijvers. Hoewel dit niet altijd naar de zin was van Jan Kruis, die de strip in 1999 overdroeg, blijven vaste waarden intact, zoals de kerstviering.

Familieportret met vader Jan, moeder Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje
De familie bestaat uit vader Jan, moeder Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje.

Gewoon?

"Waarom kan er in dit gezin nou nooit eens iets gewoon?" verzucht vader Jan dikwijls, zeker bij het zoeken naar een Kerstboom. Wanneer hij zelf tijdens een lange, barre tocht een kerstboom uit heeft gegraven en uitgeput thuiskomt met wat er van zijn boompje over is, vraagt Jans wat hij met 'die vieze struik' komt doen. Een andere keer rijdt Jan met Catootje en Karlijn naar het bos om een boom uit te graven, maar vindt Catootje het zielig voor de andere bomen, waarna ze besluiten om alle bomen dan maar mee te nemen. En dan is er nog Opa die zich er regelmatig op geheel eigenzinnige wijze mee bemoeit. 

Vegetarische Kerst

Behalve de eeuwige discussies over hoe de boom dit jaar weer versierd dient te worden, is er de jaarlijkse suggestie van dochter Karlijn: een vegetarisch kerstdiner. Catootje, het bijdehandje van het gezin, is het dikwijls met haar eens ('alleen niet tijdens het eten!') en zo komen er in het hele oeuvre van de familie Tromp allerlei maatschappelijke thema's aan bod. De BOM-vrouw, transgenders, homoseksualiteit, vluchtelingen, dierenwelzijn; in de strip verwerkt Jan Kruis op vrolijke wijze menig onderwerp waar anderen hun vingers niet aan durven branden. Bovendien blijft de strip actueel. De hippie-mode schemert er in het begin nog in door, huisvriend Jeroentje wordt punker in de jaren '80 en nu, in de 21ste eeuw, heeft het hele gezin een mobieltje met sim only abonnement - waar Opa niks van snapt en uitgebreid vertelt hoe het er in zijn jeugd aan toe ging. 

Jans stuurt iedereen het huis uit zodat ze rustig aan haar kerstdiner kan werken
Jans stuurt iedereen het huis uit zodat ze rustig aan haar kerstdiner kan werken.

Echte kerstvierders

Het gezin Kruis moet bestaan uit echte kerstvierders, want in geen enkel album ontbreken de verhalen over het kerstdiner, de kerstboom en wat een gedoe dat allemaal elk jaar weer oplevert. Het zijn heerlijke grappige, gezellige en vooral herkenbare situaties waarin de kerstsfeer prachtig wordt opgetekend. Om een antwoord op Jans vraag te geven: het kan bij de Trompjes inderdaad nooit een keer gewoon.