Terug naar informatie artikelen Tips voor een onvergetelijk kerstmarkten bezoek
Tips

Tips voor een onvergetelijk kerstmarkten bezoek

Echte kerstliefhebbers gaan uit hun dak tijdens een bezoekje aan de kerstmarkt. Een kerstmarkt is dan ook een feest voor alle zintuigen. Onder het genot van een hapje en een drankje struin je langs sfeervolle stalletjes met bijzondere spulletjes, hoor je overal kerstmuziek en ruik je de specerijen van de glühwein. Er zijn ontzettend veel kerstmarkten, zowel in Nederland als in andere landen. Allemaal zijn ze een bezoekje waard. De allerleukste tips en bezienswaardigheden vind je hier.

Tips voor je bezoek

Als je een bezoekje aan een kerstmarkt gepland hebt, doe je er goed aan om comfortabele kleding te dragen. Kies schoenen waar je gemakkelijk op kunt lopen en neem voor de zekerheid een regenjas mee als jouw winterjas niet geschikt is voor een regenbui. Als je niet exact weet wat de weersvoorspellingen zijn kun je verschillende laagjes kleren aantrekken. Zo kun je altijd weer iets aantrekken of uittrekken.

Neem een handige tas mee om al jouw aankopen in te kunnen doen. Een schoudertas of rugtas zijn ideaal, zodat je lekker je handen vrij hebt. Houdt wel altijd je portemonnee en eventuele reispapieren dichtbij je, want helaas zijn zakkenrollers ook actief tijdens de feestdagen.

Zorg ervoor dat je voldoende contant geld meehebt. Tegenwoordig kun je bij heel veel kramen met de pinpas betalen, maar als je niets wilt mislopen is het toch raadzaam om wat extra contanten op zak te hebben. Bij de pinautomaten staan vaak lange rijen en dat is zonde van de tijd.

Nog een tip; neem vochtige doekjes mee. Hiermee kun je je handen schoonmaken als je hebt lopen smikkelen van de vele lekkernijen.

Lokale pronkstukken

Welke markt je ook bezoekt; probeer vooral de lokale lekkernijen uit en bewonder de traditionele ambacht van de stad. In Düsseldorf vind je bijvoorbeeld nog glasblazers die hun ambacht nog op de ouderwetse manier uitvoeren. Glazen kerstornamenten en andere handgemaakte decoraties sieren de Weihnachtsmarkt aldaar.
In Londen kun je op de Christmas market een traditionele versierde kerstsok aanschaffen en kun je wat Christmas crackers kopen voor tijdens het kerstdiner.
Op de kerstmarkt in Luik moet je zeker de Luikse wafel geprobeerd hebben. Deze overheerlijke zoete wafel kun je zo eten, maar smaakt ook erg lekker met slagroom of met vruchten erop.

Bijzondere hoogtepunten

Als je graag een unieke ervaring op wil doen tijdens de feestdagen dan mag je sommige kerstmarkten zeker niet missen.

Zo vind je in de grotten van Valkenburg Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt.

De sierlijk verlichte gangen bieden toegang tot tientallen kraampjes met allerlei koopwaar, lekkernijen en je kunt een bezoekje brengen aan een heuse ondergrondse kerststal.

Tijdens de winterperiode vind je in Dortmund een grote kerstmarkt met honderden kraampjes. In Dortmund kun je heel goed slagen voor je kerstinkopen, want naast de kerstmarkt kun je hier ook uitstekend winkelen in winkelstraten zoals Westenhellweg, Prostei-Arkaden en de Kleppingstrasse. In de stad rijdt er speciaal voor de kinderen een treintje en op de Hansaplatz kun je ’s werelds grootste kerstboom bewonderen.

In Leiden vind je de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Op de Nieuwe Rijn worden er tijdens de feestdagen sfeervolle houten chalets op drijvende pelotons geplaatst, waar je de mooiste koopwaar uitgestald ziet. Na het winkelen kun je nog een rondje schaatsen op de ijsbaan of even uitrusten op de rondvaartboot, terwijl je de stad vanaf het water verkent.