Terug naar blog artikelen Welke dekking geeft een zorgverzekering in het buitenland?
Vrije tijd

Welke dekking geeft een zorgverzekering in het buitenland?

In Nederland heeft iedereen een zorgverzekering. Het is verplicht om deze te hebben, zodat de kosten van jouw zorg eventueel vergoed worden door de verzekering. Kinderen vallen onder de verzekering van hun ouders. Word je 18 jaar, dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Verdien je niet genoeg om de verzekering te betalen, dan ontvang je een toeslag van de overheid om toch de zorgverzekering aan te kunnen gaan. De zorgverzekeringen zijn gericht op de zorg die je in Nederland krijgt aangeboden. Wanneer je aanpassingen wilt brengen in je huidige zorgverzekering of een nieuwe zorgverzekering neemt, zul je dit voor 31 december moeten doorgeven. Dat betekent dat je tijdens de kerstdagen weer een keuze zal moeten maken.

Maar hoe zit dat eigenlijk met zorg die je in het buitenland krijgt? Ook op reis kan er van alles gebeuren waardoor je medische hulp nodig hebt. In dit artikel lees je kort of en hoe een zorgverzekering omgaat met zorg in het buitenland.

Heb je een goede verzekering als je op wintersport gaat?
Heb je een goede verzekering als je op wintersport gaat?

Zorg in het buitenland: hoe zit dat?

Voor, tijdens en na de kerstdagen gaan families vaak naar het buitenland om te genieten van de kerstsfeer, bijvoorbeeld door de kerstmarkt te bezoeken of op winterspirt. Daarom is het goed om te weten dat alle Nederlandse zorgverzekeringen vergoedingen bieden voor de zorg in het buitenland. Je bent dus over de hele wereld verzekerd. Toch werkt de Nederlandse zorgverzekering in het buitenland niet helemaal hetzelfde als in Nederland. Het kan namelijk zijn dat bepaalde kosten niet of slechts deels vergoed worden. De zorg die in het buitenland door je Nederlandse zorgverzekering vergoed wordt, is de zorg die niet kan wachten totdat je weer thuis bent. Over het algemeen krijg je het bedrag vergoed die je in Nederland ook zou krijgen. Zijn de zorgkosten in het buitenland hoger, bijvoorbeeld omdat je in een duur land verblijft, dan betaal je dit zelf bij.


Verschillen tussen verzekeraars

In alle basisverzekeringen wordt dezelfde zorg vergoed. Wel hebben verschillende verzekeringen verschillende premies. Het verschilt ook per aanvullende zorgverzekering welke behandelingen wel en niet een vergoeding krijgen. Ben je van plan een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, let dan dus op deze verschillen. Om te weten te komen welke verzekeringen welke zorg vergoeden, kan je de zorgverzekering vergelijken.

Ga met de kerstdagen reizen doot het buitenland
Tijdens de feestperiode rondreizen naar familie in het buitenland.

Andere opties

Wil je met een gerust hart van de feestdagen willen genieten, dan kun je het best een reisverzekering afsluiten. De vergoedingen die deze reisverzekering biedt zijn vaak wat ruimer dan de Nederlandse zorgverzekering. Daarnaast vallen ook niet-dringende zorgkwesties soms onder een reisverzekering. Ga je op wintersport dan kan je ook een speciale wintersport dekking afsluiten. Bovendien vergoed je met een reisverzekering niet alleen de medische zorg, maar ook andere zaken, zoals je bagage en eventuele annuleringskosten.

Dus, controleer altijd voor je op kerstvakantie gaat wat jouw verzekering wel en niet dekt in het buitenland. Dit kun je doen door de polisvoorwaarden door te nemen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zo voorkom je voor vervelende verrassingen te staan tijdens je reis.