Terug naar blog artikelen
Vrije tijd

Sportevents en games die de kerst leuker gaan maken

Ieder jaar opnieuw een kerstfilm kijken op de bank, hangend voor de televisie? Dat kan ook anders. Ook dit jaar worden er weer verschillende sportevenementen georganiseerd. Van voetbalwedstrijden tot oliebollenlopen en ook het schaatsen mag niet ontbreken. Waar ga jij dit jaar naar toe?

Voetbal op de dag voor kerst

Voetbal kijken vlak voor de kerst? Dat kan dit jaar bij clubs uit de Eredivisie en de Jupiler League. De winterstop voor de Eredivisie loopt namelijk van 25 december 2017 tot en met 18 januari 2018. De Jupiler League is al een week eerder terug. Dat houdt in dat er op de dag voor kerst nog voetbalwedstrijden gespeeld worden.

De clubs die rond de kerst spelen zijn:

  • FC Groningen tegen Sparta Rotterdam (24 december om 12.30 uur)
  • NAC Breda tegen FC Utrecht (24 december om 14.30 uur)
  • Ajax tegen Willem II (24 december om 14.30 uur)
  • Feyenoord tegen Roda JC (24 december om 16.45 uur)

Wil je er echt een wedstrijd van maken, dan kun je misschien een voetbalweddenschap afsluiten. Wie weet verdien je deze kerst nog een leuk zakcentje. Bovendien kun je dit jaar rekenen op een kerstpromotie bij een boekingskantoor of online casino zoals LeoVegas.

Hardloopwedstrijden (in kerstoutfit?)

Dit jaar zijn er rond de kerst ook weer verschillende hardloopwedstrijden. Bij sommigen daarvan loop je in een kerstoutfit. Dit zijn de ‘Santa Runs’. Het idee komt van Rotary Club Gorinchem, dat er in 2008 mee begon. Inmiddels worden deze hardloopevenementen door heel Nederland gehouden. Met een Santa Run wordt geld opgehaald voor een goed doel. In 2016 werd er 350.000 euro mee opgehaald, waarvan meer dan 100 goede doelen gesteund worden. Waar een evenement bij jou in de buurt gehouden wordt, vind je op de website van Rotary Santa Run.

Schaatsen

Er is niets dat meer ‘winter’ roept dan schaatsen. Deze kerst hoeft dat niet per se onder dak op een schaatsbaan. Op veel verschillende kerstmarkten staat namelijk een schaatsbaan in de open lucht. De Kerstmarkt in Maastricht heeft bijvoorbeeld een schaatsbaan van maar liefst 1000 vierkante meter op de Vrijthof staan.

Ook in Laren staat een zelfde soort schaatsbaan. ‘Winter Village Laren’ trekt jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers die de oeroude Nederlandse traditie in leven houden. Je kunt er schoolschaatsen, discoschaatsen, schaatslessen nemen en natuurlijk de kerstmarkt bezoeken.

Schaatsen kan ook weer bij het WinterparadIJS in Amersfoort. De baan op het Eemplein is voor veel Amersfoorters een begrip. Daarom is de baan ook dit jaar weer beschikbaar van 24 november 2017 tot en met 7 januari 2018.

Voor wie iets noordelijker woont is er ook goed nieuws: de populaire schaatsbaan op de Grote Markt in Groningen komt ook weer terug. Met bijna duizend vierkante meter is de ijsbaan één van de grotere ijsbanen in het land. De baan staat er van 16 november 2017 tot 7 januari 2018. Dat is 53 dagen ijspret!

Wil je echt op een bijzondere locatie schaatsen, dan is de winterwereld van Paleis Het Loo wel iets voor jou. Het Stallenplein is dan helemaal omgetoverd tot ‘Winterpaleis Het Loo’. Er staat een grote schaatsbaan waar iedereen ijspret op kan hebben. Voor kinderen zijn er ook nog een aantal andere leuke activiteiten.

Oliebollen runs

Na de kerst nog even de kerstpondjes eraf lopen? Het kan bij de verschillende Oliebollen Runs. De bekendste is de Oliebollenloop in Gorredijk. Je loopt daar 4 mijl of 10 kilometer. Het evenement vindt jaarlijks op 31 december plaats rondom Gorredijk. Loop je de run uit? Dan ligt er een heerlijk beloning op je te wachten: een oliebol!

Ook de IJsclub in Haarlem organiseert een oliebollenloop. Daarbij kunnen deelnemers kiezen uit het lopen van 5 kilometer, 10 kilometer of 20,8 kilometer. De loop wordt al voor de 49e keer gehouden. Het idee is ontstaan door het gebrek aan natuurijs. Er was voor de clubleden weinig te sporten en nu kan er volop gelopen worden. Het is niet echt een wedstrijd; het gaat erom dat iedereen plezier heeft, probeert een goede tijd neer te zetten en achteraf een drankje doet en een lekkere oliebol eet.

De oliebollenloop is een populair idee; we hebben nog een loop voor fanatiekelingen in Zuid-Holland. In Schoonhoven wordt op 31 december 2017 de 35e editie gehouden. Je kunt je tot Eerste Kerstdag (25 december) 00.00 inschrijven. Je kunt kiezen uit een loop van 2 kilometer, 6,4 kilometer, 10 kilometer of 15 kilometer. Uiteraard staan er achteraf oliebollen klaar.