Terug naar blog artikelen Vier kerst met de buren en organiseer zelf een kerstmarkt in je eigen straat
Creatief

Vier kerst met de buren en organiseer zelf een kerstmarkt in je eigen straat

De decembermaand is een maand van gezelligheid en samen zijn. Door de verschillende feestdagen die in december worden gevierd zijn we vaak ook veel bij elkaar. Sinterklaas vieren met de kinderen, kerstdagen met familie en/of vrienden en natuurlijk spetterend het oude jaar uit met iedereen die je dierbaar is.

Klein gebaar

Toch gaat dit niet altijd voor iedereen op. Niet ieder mens is rijkelijk bedeeld met vrienden of heeft familie in de buurt. Sommige mensen zijn echt eenzaam tijdens de kerstperiode. Daarom is het extra leuk om ook voor deze mensen ook een warme decembermaand te creëren. Dat kan met een kleine attentie, een lief kaartje of misschien schuiven ze zelfs wel aan bij de kerstborrel of het kerstdiner. We kennen allemaal die tranentrekkende reclames waarbij de eenzame mensen uit hun huis worden gehaald om deel te nemen aan de gezelligheid bij een liefdevolle familie. Een eigen kerstmarkt organiseren is ook een originele manier om mensen bij de decembergezelligheid te betrekken.

Met kerstmis samen zijn!
Met kerstmis samen zijn!

Kerstmarkt in je eigen straat

Iedereen is misschien wel eens op een kerstmarkt geweest en heeft daar genoten van de warme sfeer, de lekkere hapjes en de gezelligheid. Mocht je dat nog nooit gedaan hebben, dan is dat zeker een aanrader. Er zijn genoeg kerstmarkten in Nederland, Duitsland of andere landen die zeker de moeite waard zijn om een keer naartoe te gaan. Maar het is ook leuk om een keer een kerstmarkt in je straat te organiseren. Eventueel in samenwerking met de lokale ondernemer of gewoon alleen met je buren. Plan vooraf een datum en laat iedereen die dag met een geïmproviseerd kraampje buiten staan. Het is misschien handig om met de buren vooraf af te spreken wat ze aanbieden op hun kraampjes, anders heb je misschien alleen maar kraampjes waar je bijvoorbeeld glühwein kunt krijgen. Vraag aan iedereen of ze met iets lekkers te eten of te drinken op hun kraampje kunnen deelnemen.

Drink gezellig met andere buren een glaasje glühwein op straat.
Drink gezellig met andere buren een glaasje glühwein op straat.

Sfeer voor iedereen

De geïmproviseerde kerstmarkt hoeft geen dagen te duren. Zelfs een hele dag is misschien al te lang. Doe het gewoon aan het eind van de middag of begin van de avond en maak er twee gezellige uurtjes van. Natuurlijk horen er lichtjes bij en ook wat kerstmuziek. Hiermee creëer je een extra gezellige sfeer. Dankzij betaalbare ledverlichting maken jullie het nóg gezellig, zonder dat de energieleveranciers meteen in hun handen wrijven. Proef elkaars lekkernijen en geniet met elkaar van het kerstgevoel. Door de hele straat mee te laten doen hoeft niemand alleen te zitten, want je doet het met elkaar. Een mooi initiatief om ook die eenzame mensen een fijn kerstgevoel te geven.

Woning versierd met betaalbare kerst ledverlichting maakt de straat gezellig.
Woning versierd met betaalbare kerst ledverlichting maakt de straat gezellig.

Warm decembergevoel

Misschien is er ook nog wel een buurman die nog wat oudhollandse spelletjes heeft, zoals een sjoelbak of ander vermaak. Maar natuurlijk is het ook gewoon leuk om gezellig met de buren te praten, een liedje mee te zingen en een praatje te maken. Waar het in ieder geval om gaat is dat je met elkaar even wat gezellige uurtjes doorbrengt en dat niemand zich alleen hoeft te voelen. Dan maak je de decembermaand extra mooi.