Terug naar blog artikelen Online kerstinkopen doen? 7 tips waar je op moet letten
Vrijetijd

Online kerstinkopen doen? 7 tips waar je op moet letten

De feestdagen zijn weer in aantocht en winkeliers halen alles uit de kast om klanten naar hun winkel te trekken. Een gezellig kerstmuziekje, een mooi versierde kerstboom en wat dennenspray om in de stemming te komen. Maar misschien heb je het thuis al minstens zo gezellig gemaakt. En zie je het niet zo zitten om je warme woonkamer te verruilen voor winters weer. Of om te wachten totdat alle cadeautjes van de klant voor jou eindelijk ingepakt zijn. Webshops zijn dan een perfect alternatief en met deze tips hou je het online shoppen leuk én veilig.


Blije gezichten

Je kunt producten en prijzen op je gemak met elkaar vergelijken. En als je je keuze hebt gemaakt, wordt het vanzelf bij je thuis afgeleverd. Voldoet het toch niet aan je verwachtingen, dan is een retour ook zo geregeld. Online shoppen wordt steeds makkelijker én populairder. Maar uiteindelijk doe je het voor de blije gezichten van je dierbaren.

Zorg voor blije gezichten tijdens het uitpakken van een mooi geschenk
Zorg voor blije gezichten tijdens het uitpakken van een mooi geschenk

Totdat dat mooie geschenk wel heel erg lang op zich laat wachten. En dan zijn de feestdagen ineens voorbij en is de teleurstelling groot. Als je een artikel afrekent, maar niet meteen in handen krijgt, loop je wel een bepaald risico. Met deze tips minimaliseer je de kans dat je een onbetrouwbare verkoper treft:


Tip 1 Veilig internet

Alles staat of valt met een veilige internetverbinding. Je aankopen reken je online af en dan wil je niet dat je geld in verkeerde handen terechtkomt. Met VPN mobiel hou je al je online activiteiten privé en word je gewaarschuwd voor malware en schadelijke websites. Zorg daarnaast voor degelijke en up-to-date antivirussoftware op al je apparaten.


Tip 2 Bezoek bekende sites

Blijf op de gebaande paden. Heb je al vaker bij die ene grote webwinkel besteld? Overweeg dan om hetzelfde te doen voor je kerstinkopen.


Tip 3 Zoek het slotje

Een veilige betaalomgeving beschikt altijd over een SSL-certificaat. Dit kun je herkennen aan het slotje voor de URL in de adresbalk. Ontbreekt het slotje en wordt de url niet voorafgegaan door “https”? Klik de site dan zo snel mogelijk weg.

De website maakt gebruik van een beveiligde verbinding als in de webbrowser naast de website url een groen slotje staat
De website maakt gebruik van een beveiligde verbinding als in de webbrowser naast de website url een groen slotje staat

Tip 4 Kijk uit naar keurmerken

Webwinkels met een keurmerk moeten aan bepaalde regels voldoen om het keurmerk te mogen dragen. Ook is er een geschillencommissie waar je terechtkunt als jij en de webwinkel er samen niet uit komen. Bekende keurmerken zijn Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk en WebWinkelKeur.


Tip 5 Controleer je afschriften

Maak er een gewoonte van om regelmatig je bank- en creditcardafschriften te controleren. Je wil er niet pas 4 maanden later achterkomen dat er, zonder jouw toestemming, een groot bedrag van je rekening is afgeschreven.


Tip 6 Lees klantbeoordelingen

Lees reviews van eerdere klanten om te achterhalen of ze hun bestelde producten ook daadwerkelijk hebben ontvangen. Uit de beoordelingen blijkt ook of de artikelen aan de verwachtingen voldeden en of er sprake is van een goede klantenservice.

Een goede review bevat genoeg details om anderen een indruk te geven van je ervaringEen goede review bevat genoeg details om anderen een indruk te geven van je ervaring
Een goede review bevat genoeg details om anderen een indruk te geven van je ervaring

Tip 7 Geloof niet alles

In deze tijd van het jaar word je om de oren geslagen met prachtige aanbiedingen en waanzinnige kortingen. Blijf wel realistisch. De nieuwste iPhone met 80% korting kopen is misschien toch te mooi om waar te zijn.