Meldingen ontvangen?

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste artikelen vol inpiratie en de leukste prijsvragen!

Terug naar blog artikelen Met de kerst naar sprookjeachtig Wenen
Uitstapjes

Met de kerst naar sprookjeachtig Wenen

Voor de liefhebber van stedentrips én kerstmarkten zijn er een aantal steden die je zeker niet mag overslaan. Waar bijvoorbeeld sommige steden enigszins druilerig overkomen in de winter, zijn er ook steden die juist ook in de winter erg speciaal en sfeervol zijn. Een goed voorbeeld is de prachtige stad Wenen. Normaal al een aanrader, maar in de winter helemaal.

Het imposante gemeentehuis van Wenen is het decor van de Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz
Het imposante gemeentehuis van Wenen is het decor van de Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz.

De beroemde kerstmarkt in Wenen

Wenen is in de winterperiode ook de stad van een beroemde kerstmarkt, namelijk de Wiener Weihnachtstraum am Christkindlmarkt. Deze traditionele kerstmarkt trekt jaarlijks vele bezoekers. Tal van leuke kraampjes, prachtige versieringen en natuurlijk alles in de kerstsfeer. Ook als het gaat om warme dranken, heerlijke culinaire lekkernijen of speciaal snoepgoed kom je niets te kort op deze kerstmarkt. De kinderen kunnen luisteren naar kerstverhalen, knutselen of peperkoek versieren. Ze kunnen zelfs een verzoek indienen bij het Christuskind.


Wenen ontdekken in de winter

Maar Wenen heeft nog meer te bieden dan alleen de kerstmarkt. De van oudsher rijke stad heeft een fantastische binnenstad om doorheen te slenteren, om hier de Staatsopera, de Stephansdom of het bizarre Hundertwasserhaus te bewonderen. Niet alleen op de kerstmarkt, maar door de hele stad heen kun je heerlijke versnaperingen krijgen. Er zijn genoeg Wiener Konditoreien, stalletjes met Glühwein of geroosterde kastanjes. Als je wilt shoppen, hoef je het ook niet koud te hebben. Er zijn genoeg overdekte winkelcentra.

De gevel van het sprookjesachtige Hundertwasserhaus met een bont mozaïek van kleuren, vormen, torentjes met gouden koepeldaken en een uivormige toren
De gevel van het sprookjesachtige Hundertwasserhaus met een bont mozaïek van kleuren, vormen, torentjes met gouden koepeldaken en een uivormige toren.

Bezienswaardigheden bekijken

Als je toch in Wenen bent, mag je natuurlijk het paleis Schönbrunn en zijn prachtige tuinen niet overslaan. Je kunt hier zelfs een avond luisteren naar de muziek van Mozart en Strauss in het aangrenzende slottheater. In het keizerlijk paleis de Hofburg wat in het centrum ligt, zit tegenwoordig het Sisi museum. Ben je even die winterse sfeer zat? Bezoek dan het Schmettlerlinghaus in de paleistuin van de Hofburg. Hier loop je ineens in tropische sferen met al die vlinders om je heen. 

Een typische Oostenrijks gerecht; reuze Wiener Schnitzel met gebakken aardappelen
Een typische Oostenrijks gerecht; reuze Wiener Schnitzel met gebakken aardappelen.

Schnitzel eten

Natuurlijk mag je ook het slot Belvedere niet overslaan. Dit UNESCO-erfgoed is zowel vanbinnen als vanbuiten prachtig om te zien. En als je dan toch in Wenen bent, dan moet je ook een schnitzel gegeten hebben. Er zijn bijna net zo veel ‘schnitzelparadijzen’ als leuke wijnbarretjes, dus wat betreft lekker eten en gezelligheid, dat zit wel goed. 

Wenen duur?

December is over het algemeen een dure maand, maar voor een tripje naar Wenen is een lening doorgaans niet nodig. Ondanks dat de stad bekendstaat als relatief duur - zeker in de decembermaand - is reizen binnen Europa goed te doen. Je hoeft op deze trip dus niet het hele decemberbudget stuk te slaan.