Terug naar blog artikelen De kerstmarkt van Bordeaux
Uitstapjes

De kerstmarkt van Bordeaux

Een kerstmarkt die niet meteen voor de hand ligt is die van Bordeaux. Bij Kerstmis denken we immers aan sneeuw en Glühwein, niet aan Zuid Frankrijk. Toch is het leuk om een dergelijke kerstmarkt eens te bezoeken. Je zult zien dat hij niet veel verschilt van de markten in Duitsland. Een deel van de producten zal anders zijn. Streekproducten zijn nu eenmaal een onderdeel van iedere kerstmarkt. Maak jij een tripje naar Zuid-Frankrijk deze kerstvakantie?

In de avond is de kerstboom voor kerk feestelijk versierd.
In de avond is de kerstboom voor kerk feestelijk versierd.

Pal in het centrum

De kerstmarkt van Bordeaux vindt plaats op de Allée de Tourny. Dat is slechts twee minuten lopen vanaf de kade. Het ligt in het verlengde van de grote winkelstraat Rue Ste Catherine. Pal in het centrum dus. Op de ongeveer 150 kramen en chalets vind je regionale specialiteiten als chocolade en foie gras. Ieder jaar kun je bovendien aan een indrukwekkend aantal attracties meedoen. Zo zijn er creatieve workshops voor kinderen, concerten, straattheater en tochtjes met een pony. Kortom: een leuk uitstapje voor het hele gezin.

Attracties en streekproducten

In de houten chalets in het midden van de markt wordt uiteraard lokale wijn geschonken. Bordeaux ligt immers in een van de bekendste wijnregio’s van Frankrijk. Maar smakelijk eten is er ook volop. Typisch winterse gerechten als de warme raclette of zoete cannelés zijn om van te smullen. In andere chalets worden veel handgemaakte spullen aangeboden. Lampen, vazen, kerstdecoraties, een gezellige variëteit aan koopwaar. Het meest bijzondere zijn echter de vele streekproducten die aangeboden worden. Je ogen en je smaakpapillen krijgen een koninklijke behandeling. Hieronder lichten we er een paar van die streekproducten uit. 

Op de ongeveer 150 kramen en chalets vind je regionale specialiteiten.
Op de ongeveer 150 kramen en chalets vind je regionale specialiteiten.

Chocolade uit Bayonne

De stad Bayonne, dichtbij Bordeaux, staat bekend om zijn ham, surfen en het pelottespel. Maar het meeste vermaarde product is al vier eeuwen de chocolade. Bayonne is de officiële chocolade-hoofdstad van Frankrijk. Op de kerstmarkt van Bordeaux is een ruime vertegenwoordiging van de Bayonne ’s chocoladebranche aanwezig. Niet alleen de sublieme donkere chocolade wordt tentoongesteld in de chalets aan de Allée de Tourny, ook de traditionele chocolademelk van de streek vindt zijn weg naar dorstige kelen.

Foie gras uit Archonon

Foie gras heeft in Nederland niet zo’n goede naam. Het is hier zelfs verboden vanwege de soms brute wijze waarop het gemaakt wordt. In Frankrijk is het echter nog steeds een delicatesse waarmee je op de kerstmarkt gaat staan. Wil je ook eens een hapje proeven? De foie gras van de eend heeft een iets vastere structuur dan die van de gans. De foie gras van de gans proeft iets zachter. Het heeft een fijnere smaak en is iets smeuïger. De dames en heren uit Archonon leggen het je haarfijn uit. Als je het Frans niet machtig bent, kun je het geluk hebben dat ze in het Engels hun uitleg doen.


Beschilderde potten uit Samadet

Servies uit het nabijgelegen Samadet zul je ook aantreffen. Het gaat hier om faience, het soort aardewerk van deze streek. Het procédé dat wordt gevolgd levert bijzondere potten en ander servies op. Na de eerste maal bakken in de oven bedekt men het aardewerk met een ondoorzichtige laag witte tinglazuur. Beschildering volgt en daarna nog een laag glazuur met lood- en tinoxide. Ter voltooiing gaat het kunstwerkje nog een keer de oven in. Hierdoor versmelt de schildering met de glazuurlaag, wat een heel speciaal effect geeft. Zeer de moeite waard om eens van dichtbij te kijken en aan te raken.

Glaswerk uit Vianne

Een ander lokaal product dat je zeker in een van de chalets uitgestald zult zien, is het befaamde glaswerk uit Vianne. De Vianne-stijl is wereldberoemd als het om glaswerk gaat. Tot voor kort stond de laatste glasblazerij van Frankrijk in Vianne. Helaas is dit fabriekje ter ziele gegaan. Neemt niet weg dat Vianne nog steeds bekend staat om zijn prachtige glaswerk. Het Leerdam van Frankrijk zou je kunnen zeggen. Waardevol om het Vianne glaswerk nog eens van dichtbij te mogen aanschouwen. Wie weet is het een van de laatste jaren dat Vianne aanwezig is op de kerstmarkt.


Kamperen rondom Bordeaux

Is het een idee om er een tripje van te maken komende Kerstvakantie? Vouwwagen achter de auto en in een dagje Frankrijk doorkruisen met als eindbestemming de Kerstmarkt van Bordeaux! Er zijn volop campings te vinden in de omgeving. Het is raadzaam om je een beetje voor te bereiden want een aantal campings is gesloten tijdens de wintermaanden.

Hotelovernachtingen

Je kunt er natuurlijk ook een mooie treinreis van maken. Een hotel vinden in de buurt van de kerstmarkt moet geen probleem zijn. Nagenoeg langs de Allée de Tourny boek je bij Hôtel de Sèze of Hôtel de Tourny. Goedkoper maar wel iets meer uit de buurt overnacht je bij het BDX hotel Bordeaux. Naast de kerstmarkt is er nog heel wat meer te beleven in deze zuidelijke stad. Een paar daagjes blijven zou een originele invulling aan de kerstdagen geven.