Terug naar blog artikelen Beleef december op deze 3 mooie kerstmarkten van Nederland
Uitstapjes

Beleef december op deze 3 mooie kerstmarkten van Nederland

Kijk jij er al het hele jaar naar uit? Of begint het bij jou pas in december te kriebelen? Hoe dan ook: voor velen is het bezoeken van een mooie kerstmarkt een echte jaarlijkse traditie. En dat is natuurlijk niet voor niets! Want waar kom je nou beter in de stemming voor de fijne decembermaand dan op een sfeervolle kerstmarkt? Zeker wanneer je jouw bezoek aan een kerstmarkt uitbreidt met een hotelovernachting beleef je ongetwijfeld een onvergetelijk uitje! Hoewel elke stad en ieder dorp zo onderhand z’n eigen kerstmarkt organiseert zijn er natuurlijk een aantal toppers die je een keer gezien moet hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan deze drie fantastische kerstmarkten!


Kerststad Valkenburg

Eigenlijk komt deze in ieder rijtje wel voorbij, wanneer het om kerstmarkten gaat. Dat is ook logisch: dit is een van de meest bijzondere kerstmarkten die ons land rijk is. Kerststad Valkenburg vindt namelijk voor een groot deel ondergronds plaats! In mergelgrotten als de Fluweelengrot, de Gemeentegrot en het iets buiten het centrum gelegen MergelRijk vind je talloze kraampjes, duizenden lichtjes en hele miniatuurdorpen die samen zorgen voor dat instant-kerstgevoel. Door de intieme setting is het geheel extra sfeervol. In de Wilhelminagroeve zijn ook nog eens de mooiste zandsculpturen te bewonderen. Geheel in thema, uiteraard. Maar Kerststad Valkenburg heeft ook bovengronds genoeg te bieden! Bezoek het dorp van de Kerstman, geniet van de verlichting, dompel je onder in de kerstmuziek en bekijk de schitterende kerstparades die aan je voorbijtrekken. Ultiem genieten voor de grootste decemberfans!

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa.
De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa.

Top 10 kerstmarkten in Nederland Bekijk ook de leukste en meest bezochte Nederlandse kerstmarkten.


Magisch Maastricht

De Limburgse hoofdstad wordt in de aanloop naar kerst omgetoverd tot Magisch Maastricht, en magisch; dat is het! De ook buiten de donkere maanden om al schitterende stad is in deze periode éxtra mooi. Natuurlijk ook hier, op en rond het Vrijthof, ook weer héél véél sfeerverlichting en winterse versiersels, we houden ervan! De kerstmarkt bestaat verder uit talloze gezellige chaletjes waar je allerhande waren vindt: van gezellige kerstversiering tot winterse lekkernijen, streekproducten en ambachtelijk vervaardigde spullen. Met het kersttreintje, de carrousel, een enorme glijbaan, en, jawel, het huis van de Kerstman beleven kinderen in Magisch Maastricht de tijd van hun leven. Leuk voor jong en oud is de enorme overdekte ijsbaan, waar je niet uitgeschaatst raakt. Het Vrijthof in kerstsferen eens van boven bekijken? Stap in het reuzenrad en geniet van het uitzicht vanaf 45 meter hoogte! In het Dickens Village waan je je terug in de tijd. In dit sfeervolle dorpje vol oude ambachten als tin gieten en kaarsen maken is het heerlijk rondstruinen.

De nostalgische kerstmarkt op het Vrijthof bestaat uit gezellige chaletjes en leuke attracties zoals een overdekte schaatsbaan en reuzenrad.
De nostalgische kerstmarkt op het Vrijthof bestaat uit gezellige chaletjes en leuke attracties zoals een overdekte schaatsbaan en reuzenrad.

Dickens Festijn

Ja, in Maastricht verrijst in de decembermaand Dickens Village, maar in Deventer pakken ze op dat gebied natuurlijk al helemaal groots uit. Is dit een echte kerstmarkt? Mwoah, daarvoor moet je in de Deventer Lebuïnuskerk zijn. Maar de unieke sfeer, het historische decor, de donkere maand en de nadruk op Dickens’ A Christmas Carol maakt dat je op het Dickens Festijn direct in een negentiende-eeuws Brits kerstfeest belandt. In het schitterende Bergkwartier, dat met z’n charmante panden en smalle steegjes al prachtig historisch is, komen verschillende Dickens-personages tot leven. Pas op voor de chagrijnige, kersthatende Scrooge, begroet Oliver Twist en laat je verrassen door het gezang van de Christmas Carol Singers, die met hun kerstliederen de sfeer er goed in weten te houden. Dit is dé plek om in december te bezoeken, als je wel houdt van een historisch sfeertje!

Pas op voor de chagrijnige, kersthatende Scrooge!
Pas op voor de chagrijnige, kersthatende Scrooge!