Meldingen ontvangen?

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste artikelen vol inpiratie en de leukste prijsvragen!

Terug naar blog artikelen Hoeveel kerstlampjes heb je nodig in je kerstboom?
Vrije tijd

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig in je kerstboom?

Kerstverlichting toevoegen is een van de belangrijkste stappen bij het optuigen van de kerstboom. Vooral het aantal kerstlampjes is dan belangrijk. Te weinig lampjes gebruiken zorgt ervoor dat de boom er kaal en onaf uitziet, maar met té veel lampjes ontstaat al gauw een overdadig gevoel. De balans vinden is af en toe moeilijk. Daarom hebben wij in deze blog een aantal tips voor het gebruik van kerstboomverlichting en het aantal lampjes voor je op een rij gezet.

Welke verschillende soorten kerstboomverlichting zijn er?

Allereerst is het goed om er bij stil te staan dat er meerdere soorten kerstboomverlichting zijn. Je kunt grofweg onderscheid maken tussen de volgende drie: traditionele kerstlampjes, clusterverlichting en micro clusterverlichting. Het verschil tussen deze drie zit hem vooral in het aantal lampjes dat er per meter op het snoer bevestigd zijn.

Soorten kerstverlichting
Er zijn verschillende kerstverlichting, kies de juiste sfeer en type verlichting!

Bij clusterverlichting en micro clusterverlichting zijn er, zoals de naam eigenlijk ook al aangeeft, veel lampjes geclusterd. Dit betekent dat ze dicht bij elkaar bevestigd zijn op het snoer. Bij traditionele kerstverlichting zijn de lampjes op een wat grotere afstand van elkaar bevestigd en zijn er dus minder lampjes per snoer. Bij het optuigen van de boom is dit iets om rekening mee te houden. Over het algemeen is het als volgt verdeeld:

  • Traditionele kerstverlichting: 13 kerstlampjes per meter snoer.
  • Micro clusterverlichting: 50 lampjes per meter snoer.
  • Clusterverlichting: 140 lampjes per meter snoer.

 Wil je de boom rijkelijk verlichten? Ga dan voor clusterverlichting of micro clusterverlichting. Subtiel licht creëer je juist weer met traditionele kerstlampjes.

Sfeervolle verlichting in de kerstboom aanbrengen
Plaats de gekozen verlichting voorzichtig in je kerstboom en voorkom dat de kabel in de knoop komt.

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig?

Het aantal kerstlampjes dat je nodig hebt in je boom is afhankelijk van het soort verlichting dat je uitkiest. De manier waarop je je boom wilt verlichten is ook een belangrijke factor. Ook wanneer je traditionele kerstlampjes gebruikt kun je je boom rijkelijker verlichten; gewoonweg door méér snoeren te gebruiken. Hier kun je dus ook mee spelen tijdens het optuigen van de boom. De laatste belangrijke factor is de grootte van de boom. Uiteraard heb je in een grotere boom meer lampjes nodig dan in een kleinere boom.

Kerstboom met genoeg kerstverlichting erin zodat de kerstboom mooi gevuld is!
Een kerstboom van 2 meter hoog met cluster verlichting heeft 1152 clusterverlichting lampjes nodig zodat deze er mooi uitziet!

Om het gemakkelijk te maken hebben we hier een tabel voor je toegevoegd handige richtlijnen. Hierin kun je aan de hand van de grootte van de boom en het soort verlichting bekijken hoeveel lampjes je ongeveer nodig zal hebben bij het optuigen van je boom:

Lengte van de boom Traditionele kerstlampjes Cluster lampjes Micro cluster lampjes
0,5 meter 40 lampjes 384 cluster n.v.t.
1 meter 120 lampjes 576 cluster n.v.t.
1,5 meter 240 lampjes 1152 cluster 560 micro cluster
2 meter 320 lampjes 1152 of 1512 cluster 560 of 800 micro cluster
2,5 meter 480 lampjes 1512 cluster 800 of 1000 micro cluster

Verlicht jouw kerstboom op de mooiste manier door het juiste aantal kerstlampjes toe te voegen. In deze blog heb je gelezen hoeveel je lampjes je hiervoor het beste kunt gebruiken.