We maken gebruik van cookies zodat u onze website prettiger kunt gebruiken. Meer informatie

Top 15 Nederlandse kerstmarkten

Het einde van het jaar nadert en de eerste kerstpullen, ornamenten en lekkernijen liggen al lang en breed in de schappen van de winkel. Hoog tijd dus om je voor te bereiden op de feestelijke dagen die op komst zijn. Hierbij hoort uiteraard ook het uitkiezen van de gezelligste kerstmarkt, zodat je die in de vakantie te kunnen gaan bezoeken. Uiteraard helpen we hier graag een handje aan mee en zetten we de Top 15 van leukste Nederlandse kerstmarkten op een rijtje.

Volledig overzicht kerstmarkten


Kerst in de grotten van Valkenburg

Een uitstekende keuze blijft uiteraard de kerstmarkt in Valkenburg. Deze nostalgische kerstmarkt wordt gehouden in de Gemeentegrot, onderaan de bekende Cauberg en is onderhand is één van de meest bezochte kerstmarkt van Europa.

Door een bezoek te brengen aan de avontuurlijke, ondergrondse gangen, waan je je als vanzelf in een magische wereld vol lichtjes, muziek en verrassingen. Je vindt hier prachtige kerstkramen en decoraties en kunt hier naar hartenlust de geweldigste cadeaus vinden.

Openingstijden

Periode: Vrijdag 17 november t/m zaterdag 23 december 2017
Openingstijden:
Maandag t/m donderdag: 10:00 – 20:00 uur
Vrijdag – zaterdag: 10:00 – 21:00 uur
Zondag: 10:00 – 20:00 uur
Zaterdag 23 december: 10:00 – 18:00 uur
Toegang:
Volwassenen: € 7,00
Kinderen: < 12 jaar € 5,00
Kinderen: < 5 jaar € 0,00
Groepen: > 20 personen € 6,50

Meer informatie

Gemeentegrot   Fluweelengrot   Mergelrijk zandsculturenKerstmarkt in Maastricht

We blijven nog even in Limburg, want uiteraard mag de kerstmarkt in Maastricht niet ontbreken. De Limburgse hoofdstad pakt elk jaar weer flink uit en het belooft ook deze kerst weer een feest van jewelste te worden.
Bereid je alvast maar voor op de gezelligste activiteiten zoals het genieten van het uitzicht in een immens hoog reuzenrad en daarna heerlijk schaatsen in een overdekte schaatsbaan of het naar beneden sjezen van de reuzeglijbaan.Deze zijn, naast de vele kerstkraampjes waar je oliebollen, glühwein en de leukste cadeautjes kunt kopen, te vinden op Het Vrijthof. De vertrouwde kerstchalets met rode daken, versierd met sprankelende guirlandes, geven het dagje kerstmarkt daarbij echt de verwachte nostalgische uitstraling en dat gelukzalige kerstgevoel.

Openingstijden

Periode: 1 december 2017 t/m 1 januari 2018
Openingstijden:
Zondag t/m donderdag: 10:00 – 24:00 uur
Vrijdag t/m zaterdag: 10:00 - 01:00 uur
Toegang: Gratis. Voor de schaatsbaan betaal je € 4,50.

Meer informatie: Magisch MaastrichtKerstmarkt in Dordrecht

De kerstmarkt in Dordrecht is gelijk de grootste van heel Nederland. Dus je kunt er zeker op rekenen dat hier veel leuke dingen te doen zijn en veel te bezichtigen. Er wordt veel aandacht besteed aan het samenstellen van een uiterst gevarieerd programma, zodat er voor iedereen wel wat wils is.

Activiteiten op de kerstmarkt

Je kunt uiteraard de vele kerstkramen bezoeken en gelijktijdig genieten van de diverse straattheater shows of meezingen met de Christmas Sing-a-Longs. Ook zijn er muziekpodia waar artiesten optreden en de juiste sfeer creëren voor een optimaal dagje uit.

Meerdere locaties

Houd in gedachten dat de kerstmarkt van Dordrecht is opgebouwd op verscheidene locaties in de stad. Trek dan ook voldoende tijd uit, zodat je zoveel mogelijk kunt zien. Bezoek onder meer het Stadhuisplein, de Grote kerktuin, de Vismarkt, de Grote Markt en het Waagplein.

Openingstijden

Periode: 15 december 2017 - 17 december 2017
Openingstijden:
Vrijdag 15 december: van 10.00 tot 21.00 uur
Zaterdag 16 december: van 10.00 tot 21.00 uur
Zondag 17 december: van 11.00 tot 18.00 uur
Toegang: Gratis.


Santa’s Village - Kerstmarkt te Roermond

Op het Munsterplein vindt het allemaal plaats. Vanaf december is dit plein omgetoverd tot een ware kerstontmoetingsplaats, namelijk Santa’s Village. Dit jaar draait alles om ‘dromen en wensen’, vandaar dat er ook grote houten wensboom op het plein zal staan. Neem een kerstbal mee en hang deze samen met je verlangen voor het komende jaar in deze boom op. Met zoveel wenskracht vanuit iedereen, zou deze zomaar eens uit kunnen komen.

Standjes en traktaties

Voor kinderen zijn er diverse attracties waar ze uren zoet mee zijn. Zelf kun je heerlijk relaxen in het paviljoen of aandachtig door de vele winkels struinen op zoek naar leuke spulletjes die je cadeau kunt doen voor de kerst.

Schaatsbaan

Op het Munsterplein is bovendien een schaatsbaan aanwezig waar je volop gekke fratsen kunt uithalen. Op je nu pirouettes wilt draaien of met een bekende om het hards een aantal keer de hele baan rond wilt rijden, alles is hier mogelijk. Na een actieve inspanning in de kou, waardeer je des te meer de warme chocolademelk die daarop volgt.  Alles wordt zelfs begeleid door feestelijke muziek. Mogelijk is je kerstwens zo al helemaal uitgekomen.

Openingstijden

Periode: 17 november 2017 - 31 december 2017
Openingstijden:
Ma – Di – Do: van 12:00 tot 19:00 uur
Wo – Vrij.: 12:00 tot 21:00 uur*
Zaterdag: 10:00 tot 21:00 uur*
Zondag: 10:00 tot 19:00 uur
24 en 31 december tot 17:00 uur
* na 21 december tot 19:00 uur
Toegang: Gratis


Royal Christmas Fair - Den Haag

De naam verklapt het al, deze kerstmarkt belooft een waar spektakel. Je verwacht niet anders dan dat je wordt verwelkomd door duizenden dwarrelende lichtjes, sfeerverlichting, zachte dekens en dat er versierde kerstkraampjes zijn zover als je maar kunt kijken. En gelukkig wordt er volop aan deze verwachting tegemoetgekomen.
Verschillende winkels hebben al hun koopwaar uitgesteld in de vele kraampjes, dus je kunt gelijk al je kerstinkopen in één dag aftikken. De sfeer is optimaal en de geurende aroma’s van snoepgoed, kazen en glühwein stroomt vanzelf door de lucht om je te verleiden tot nog meer vreugde.

Openingstijden

Periode: 15 december 2017 - 24 december 2017
Openingstijden: 12.00 – 21.00 uur
Toegang: Gratis.


Drijvende Kerstmarkt – Leiden

Als je je afvraagt wat een drijvende kerstmarkt is, dan moet je deze maar gauw zelf bekijken in Leiden. Hier vind je namelijk de enige drijvende kerstmarkt die je in Nederland zult tegenkomen. Op een plateau dat op het water is gelegd in de Nieuwe Rijn, is de kerstmarkt opgebouwd. Alle 75 versierde chalets staan hierop geplaatst en hier vind je alles wat je nodig hebt om van kerst een perfect feest te maken.

Kermis voor nostalgie

Om nog meer het gevoel van kerst op te wekken, kun je tevens een bezoek brengen aan de kermis. Deze staat op de kade. Er is dus genoeg te doen en te bezichtigen op de kerstmarkt van Leiden. Ze hebben niet voor niets de Kerstmarkt Award gewonnen.

Openingstijden

Periode: 15 december 2017 - 27 december 2017
Openingstijden: 12.00 – 21.00 uur
Op vrijdag 15 december, kerstavond, 1e, 2e & 3e kerstdag gelden er andere openingstijden.
Toegang: Gratis.


Castle Christmas Fair – Heemskerk

Wie wil nu niet naar een kerstmarkt die Castle Christmas Fair genoemd wordt? Zoals de naam reeds doet vermoeden, is deze kerstmarkt georganiseerd rondom een kasteel. Dit maakt de kerstbeleving wel heel speciaal. De landerijen rondom Slot Assumburg zijn sinds kort opengesteld voor gebruik ten gunste van evenementen, waardoor het mogelijk is om ook een kerstmarkt bij dit kasteel te houden.

Volop kerstsfeer

Door introductie van live bands, kerstkoren, draaimolens en de welvertrouwde versnaperingen als oliebollen, kerstkransjes en glühwein kan iedereen volop van de aanvang van de kerstdagen genieten. Je kunt hier zo alvast ideeën opdoen voor je eigen kerstdiner.  

Openingstijden

Periode: 07 december 2017 - 10 december 2017
Openingstijden:
Donderdag: 16.00 –  22.00 uur.
Vrijdag en Zaterdag: 11.00 – 22.00 uur.
Zondag: 11.00 – 18.00 uur.
Toegang: € 7,50 p.p. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis.


Combinatie kerstmarkt en winterbierfestival - Haarlem

Wat krijg je als je de kerstmarkt combineert met bier? Een gezellig evenement. Eigenlijk sla je zo twee vliegen in één klap. Zeker als je partner meer geïnteresseerd is in de gezelligheid met een pilsje en jij liever toch ook alvast even sfeer wilt proeven van de naderende kerstfeestelijkheid. Nu is beiden mogelijk en is er geen reden tot klagen. All in Chrismas spirit.

Entertainment en bier

Je kunt genieten van muziekoptredens die live op de markt ten gehore worden gebracht, je kunt zelf een poging wagen met de gebruikelijke Christmas sing-a-long en daarnaast nog een ontelbare hoeveelheid kraampjes bezoeken. De bierliefhebbers kunnen ondertussen enkele speciale biertjes uittesten.

Openingstijden

Periode: 09 december 2017 - 10 december 2017
Openingstijden: 10.00 uur tot 19.00 uur.
Toegang: Gratis.


Kerstmarkt in Oud Kampen

De kerstmarkt in Kampen is eigenlijk meer een openlucht theaterfestival. Echter is het daardoor niet minder gezellig of minder de moeite waard van een bezoek. Je kunt er namelijk volop genieten van verschillende soorten creatieve uitspattingen, zoals theater, film, muziek en demonstraties bekijken van oude ambachten. Dit is zeker interessant als je het leuk vindt hoe bepaalde dingen gemaakt worden op de ouderwetse, gangbare wijze van weleer.

Kermisbezoek

Wanneer je denkt dat er verder niks actiefs te beleven valt, dan heb je het mis. Je kunt namelijk ook nog even helemaal losgaan in de plaatselijke kermis.

Openingstijden

Periode: 16 december 2017 - 17 december 2017
Openingstijden: 16.00 uur tot 21.00 uur.
Toegang: € 2,00. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.


Kerstmarkt Ice* Village in Amsterdam

Het Museumplein wordt in december omgetoverd in een magisch winterwonderland, met schaatsbaan en kerstmarkt. Je vindt hier de gebruikelijke kerstactiviteiten en spelletjes, vermaak en festiviteiten. Met het Rijksmuseum op de achtergrond krijg je gelijk een wonderbaarlijk spektakel.

Spelletjes op het ijs

De schaatsbaan die is geplaatst op het Museumplein biedt voldoende ruimte voor zowel beginners als gevorderden schaatsers. Je kunt er rondjes schaatsen, gekke fratsen uithalen, maar ook meedoen met de vele ijsspelletjes als ‘human bowling on ice’. Wanneer je voldoende van de kou hebt geprofiteerd, kun je je opwarmen aan een heerlijk kopje warme chocomelk.

Inspiratie opdoen

Op de kerstmarkt is eveneens voldoende gelegenheid om je te laten inspireren voor het kerstdiner thuis met de feestdagen of het uitkiezen van cadeaus of feestelijke kledij om de kerst nog sprankelender te maken. Alles is mogelijk op de kerstmarkt Ice* Village te Amsterdam.

Openingstijden

Periode: 20 december 2017 - 30 december 2017
Openingstijden:
Woensdag 20 tot en met zaterdag 23 december: 11.00 - 20.00 uur
Zondag 24 en maandag 25 december: 11.00 - 17.00 uur
Dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 december: 11.00 - 20.00 uur
Er zijn afwijkende tijden voor de schaatsbaan.
Toegang: Gratis. Schaatsbaan: € 6,00

De Amsterdamse Winterparade

Een absolute aanrader is uiteraard ook de Amsterdamse Winterparade.
Op het Winterplein bij de RAI zal ook deze winter weer de ultieme kerstmarkt worden gehouden. Het is een feest van jewelste met voor ieders wat wils. Jong en oud geniet hier volop van alle gezelligheid. Tijdens je wandeling langs de vele kraampjes wordt je vergezeld door de prachtigste kerstliedjes en kun je genieten van lekkers als poffertjes, oliebollen, warme chocolademelk of erwtensoep. Vervul je eetlust verder in de vele restaurantjes die op de Food Market aanwezig zijn.

Schaatsbaan met disco

Naast de vele lichtjes die de kerstsfeer verhogen, zijn er tal van aantrekkelijke activiteiten die de dag kerstmarkt bij de Amsterdams Winterparade compleet maken. Zo kun je genieten van circusshows en een reuzenrad van 50 meter hoog of jezelf helemaal misselijk draaien op de schaatsbaan. Op de schaatsbaan van 700 m2 kun je heerlijk schaatsen en spelletjes doen, zoals curling. Ook zijn er glijbanen en kun je deelnemen aan de schaatsdisco.

Feesten in The Beer Village

’s Avonds kun je voor entertainment terecht in The Beer Village, waar de beste dj’s en live muzikanten je voorzien van de beste muziek. Combineer dit alles met karaoke, spelletjes en glühwein en deze kerstmarkt is gelijk favoriet.

 


Een waar Dickens kerstfeest in Deventer

De kerstmarkt in Deventer wordt gecombineerd met het jaarlijkse Dickens festijn, wat plaats zal vinden in het derde weekend van december. Hier kun je je even helemaal in het 19e eeuwse Engeland wanen en zien hoe 950 personages uit de boeken van deze befaamde Engelse schrijver tot leven komen.

Kerst in de kerk

De sfeer van de kerstmarkt is duidelijk merkbaar door de vele versieringen en kerststalletjes die door de gehele Lebuinuskerk staan opgesteld. Er is bovendien een volledig muzikaal kerstprogramma bedacht, om iedereen nog verder in de juiste kerststemming te brengen.

Openingstijden

Periode: 16 december 2017 - 17 december 2017
Openingstijden:
Vrijdag 16 december: 10.00 – 21.00
Zaterdag 17 december: 10.00 – 17.00
Toegang: € 3,00 p.p.


Kerstmarkt in Tilburg

De kerstmarkt van Tilburg wordt ook dit jaar weer gecombineerd met een uitgebreid aanbod aan kermisattracties. Je vindt deze attracties op de Heuvel, ten hoogte van de Heuvelstraat en dit loopt door tot op het Pieter Vreedeplein, de Paleisring, de Katterug en de Paleisring. Voor iedereen is er zo zeker volop vermaak.

De kerstmarkt kenmerkt zich met de gebruikelijke kramen die verschillende bijzonderheden aanbieden. Je vindt hier werkelijk alles om de feestdagen gezellig te maken. Je hebt de keuze uit diverse kerstartikelen, kunt hier ideeën opdoen voor het decoreren van je kersttafel of woning en kunt alvast inkopen doen voor het diner. Voor een volledig dagje uit is de kerstmarkt in Tilburg zeker een aanrader.

Openingstijden

Periode: 08 december 2017 - 01 januari 2018
Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag: 12.00 – 01.00 uur  /  Zondag: 13.00 – 01.00 uur.
Vrijdag 8 december 2017 15.00 – 01.00 uur
Maandag 01 januari: 12.00 – 23.00 uur.
Toegang: Gratis


Kerstmarkt in Lelystad

Ben je op zoek naar een leuk familie-uitje in Flevoland, bezoek dan zeker de kerstmarkt in Lelystad. Meer dan 100 kraampjes zijn opgesteld in het Natuurpark Lelystad wat de sfeer uiteraard enkel ten goede kan komen. Te midden van een natuurrijke omgeving wandel je zo vanzelf een wonderlijk winterlandschap in, verfraaid met knusse vuurkorven, kerstmuziek en een wandelroute door het park waar je doorheen wordt geleid via een spoor van lichtjes.

Een keur aan waren

Langs deze route kun je je ogen uitkijken over een rijk aanbod aan waren. Je kunt alvast inspiratie opdoen voor de feestdagen en uiteraard proeven van al het lekkers dat er te verkrijgen is. Voor het echte wintergevoel geniet je uiteraard van een heerlijk kop erwtensoep, aangevuld met heerlijke stukjes kaas of stroopwafels. Veel lokale producten zul je hier kunnen treffen, waardoor je van alles kunt uitproberen, testen, of kopen. Voor optimale gezelligheid kom je daarom dit jaar naar de kerstmarkt in Lelystad.

Openingstijden

Periode: zaterdag 16 december
Openingstijden: 14.00 en 20.00 uur
Toegang: Gratis


Winterfeest te Apeldoorn

Apeldoorn zorgt ook dit jaar weer voor een bruisende kerstmarkt. Tijdens het rondstruinen langs tal van kerstkraampjes met elk hun eigen, unieke producten, kun je genieten van de livemuziek die de sfeer verder tot leven brengt. Zowel de kraampjes als de straten zullen volledig versierd zijn met kleurrijke lichtjes, zodat je volop deel kunt zijn van alle gezelligheid.

Naborrelen

Heb je na het winkelen behoefte aan wat rust en ontspanning, dan kun je terecht bij één van de vele knusse restaurantjes en genieten van een warm kopje chocolademelk of glühwein op de verwarmde terrassen.  Maak er een gezellige familiegelegenheid van en kom met zijn allen naar de kerstmarkt van Apeldoorn.

Openingstijden

Periode: 16 - 23 december 2017
Openingstijden: Zover bekend:
09 december: 11.00 - 21.00 uur
19 december: 10.00 - 18.00 uur
Toegangsprijs: 2 euro p.p. (gratis voor abonnementhouders)
Toegang: Gratis


Kerstmarkt in Leeuwarden

In de vertrouwde Blokhuispoort wordt zoals voorgaande jaren ook nu weer de kerstmarkt gehouden. Het belooft opnieuw een gevarieerd programma te worden, waar voor iedereen wel iets leuks te vinden is. Kom dus zeker gezellig met het hele gezin deze kant op en geniet van de feestelijke kerstsfeer.
IJsbaan voor winterpret
Er is werkelijk aan alles gedacht. Je kunt naast het bezoeken van de diverse kerstkraampjes ook plezier maken op de ijsbaan. Je kunt zo heerlijk actief tal van capriolen uithalen op het ijs en even sportief wat rondjes schaatsen. Voor de kinderen is er een kindercircus en tevens kun je een wens ophangen in de wensboom. Heb je lekkere trek gekregen van al het vertier, dan kun je heerlijk lunchen bij het Drink & Eetlokaal Proefverlof. Voor een sociaal voorproefje op de kerst, kom je naar de kerstmarkt in Leeuwarden.

Openingstijden

Periode: 16 - 17 december 2017
Openingstijden:
16 december: 14:00 - 22:00 uur
17 december: 11:00 - 18:00 uur
Toegang: Gratis