We maken gebruik van cookies zodat u onze website prettiger kunt gebruiken. Meer informatie

Magische kerstoptochten door heel Nederland

Ieder jaar weer is kerst een magische tijd vol gezelligheid. Wil je dit jaar wat bijzonders zien? Ga dan langs een van de kerstoptochten die worden georganiseerd door heel Nederland. Van bekende Nederlanders op praalwagens in Eindhoven tot verlichte tractors in Drimmelen, er is genoeg te zien deze kerstperiode!


SBS6 Kerstparade

Na vier jaar afwezigheid keert de SBS6 Kerstparade dit jaar terug. De televisiezender organiseert dit jaar voor de achtste keer een praalwagenoptocht. De traditie begon in 2007 met een kerstoptocht door Almere. De jaren daarna deed de Kerstparade diverse steden. Vijf jaar geleden, in december 2012, werd het voor het laatst georganiseerd. Dit jaar is hij eindelijk terug en vind de optocht plaats op 10 december van 18.30 tot 20.00 in de binnenstad van Eindhoven. De Brabantse stad zal op 10 december 2017 geheel in het teken van kerst staan. Tijdens het evenement zullen er spectaculaire praalwagens door de straten rijden. Er zullen verschillende bekende gezichten mee rijden, waaronder presentatrice Tooske Ragas en weerman Piet Paulusma. Wil je hiervan live meegenieten? Trek dan je mooiste kleren aan want wie weet kom je wel op televisie! De SBS Kerstparade wordt in de week voor kerst namelijk op televisie uitgezonden.


Christmas Fairytales Parade

Valkenburg heeft zich ontpopt tot een ware kerststad. Jaarlijks worden er in deze stad verschillende unieke kerstactiviteiten georganiseerd, een hiervan is de Christmas Fairytale Parade. Twee keer per week trekt deze sprookjesachtige parade gedurende zo’n halfuur door het centrum van Valkenburg. De parade bestaat uit magisch verlichte praalwagens met dansers die eromheen dansen in de prachtigste kostuums. De parade is te zien van 18 november tot en met 27 december 2017, iedere woensdag om 19.00 en iedere zaterdag om 19.30.


Leidse Lichtjesparade

Ook Leiden, de zogenoemde stad van ontdekkingen, organiseert weer een kerstoptocht deze winter. Op 17 december 2017 zal hier de zevende editie van de jaarlijkse Lichtjesparade plaatsvinden. De Lichtjesparade is inmiddels niet meer weg te denken uit Leiden. Wat uniek is aan deze specifieke parade, is dat de Leidse kinderen centraal staan. Ieder jaar wordt de sfeerverlichting in de binnenstad ontstoken door de leerlingen van groep 6 en 7 van verschillende Leidse basisscholen. Voorafgaand aan de Lichtjesparade volgen de basisschoolkinderen een programma met verschillende workshops die in het teken staan van een specifiek thema. Dit jaar luidt het thema: ‘Nederland Waterland’. Water heeft in Leiden door de eeuwen heen altijd al een belangrijke functie gehad en komt dit jaar dus terug in de jaarlijkse Lichtjesparade. Water zal in de parade te zien zijn in al zijn vormen: ijs, sneeuw, mist, regen. Ook bij de educatieve workshops van de kinderen staat dit jaar het water centraal. Langs de route van de parade worden de bezoekers verrast door leerlingen van verschillende scholen die acts uitvoeren zoals het zingen van een door hen ingestudeerd kerstliedje. Ook zijn er talloze prachtige praalwagens te bewonderen Het belooft ook dit jaar weer een heus spektakel te worden.


De Helmondse Lichtjes Parade

Vorig jaar, tijdens de achtste editie van de Helmondse lichtjesparade, zorgden de verlichte paradewagens ervoor dat de Hoofdstraat in Helmond voor een avond veranderde in een magisch ‘Klein Disneyland’. De praalwagens met dansende en verklede groepen mensen reed door het centrum van Helmond en zorgde voor een magisch gevoel. Ook dit jaar barst de parade weer los, dit keer op 17 maart 2018. Iedereen die wil kan zich inschrijven om met een eigen gemaakte wagen mee te rijden met de stoet en zo bij te dragen aan het ultieme kerstgevoel! De parade zal starten vanaf industrieterrein Houtsdonk en eindigen op het Kerkplein. Hier wordt de avond afgesloten met livemuziek en wordt er een gezellig feest van gemaakt.


Tractors by night

In het Noord-Brabantse plaatsje Drimmelen vind op vrijdag 5 januari 2018 wel een hele bijzondere lichtjes optocht plaats, namelijk de ‘Tractors by night’. Tijdens deze verlichte optocht, geïnspireerd door de oude Coca Cola reclames waarin de kerstman aankomt in een kerst tractor, rijdt een stoet met versierde tractors door Drimmelen. De stoet van ongeveer 50 verlichte landbouwvoertuigen zal op de eerste vrijdag van het nieuwe jaar door de kern van gemeente Drimmelen rijden. De tractors zullen versierd en verlicht zijn door middel van contourverlichting, kerstslingers en andere versiering. Het is een sport geworden voor de deelnemers om hun tractor op een zo origineel mogelijke wijze te verlichten. Zo waren er in eerdere jaren een tractor met verlichte roos erop en een hijskraan met kerstman erop te zien.