Terug naar informatie artikelen
Informatie

Bijzondere kerstmarkten van de wereld

Vrijdag 19 oktober 2018

De winter is weer aangebroken. Dat betekent kou, veel regen en vroeg donker, maar ook: tijd voor kerst! Wie kerst ook het enige voordeel van de winter vind, kan zijn hart ophalen op de verschillende kerstmarkten die er te bezoeken zijn. Je kunt natuurlijk naar een van de bekende Duitse kerstmarkten gaan, zoals die in Keulen, Düsseldorf of Berlijn. Maar wie echt iets bijzonders wil meemaken kan voor de verandering ook eens naar een minder alledaagse kerstmarkt afreizen. Hier een opsomming van de meest bijzondere, opmerkelijke, magische kerstmarkten in de wereld. Voor wie een écht bijzondere ervaring wil opdoen deze winter! Let op: het lezen van deze tekst brengt ernstige wintersferen met zich mee.

Kerstmarkt in een attractiepark: Kopenhagen, Denemarken

Niet alleen de Duitsers zijn meesters op het gebied van kerst. Ook de Denen kunnen er wat van! Zo wordt attractiepark Tivoli in het centrum van de Deense hoofdstad Kopenhagen in de kerstperiode geheel omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstmarkt. Alle attracties zijn gewoon geopend en daarnaast zijn er verschillende kerstkraampjes te vinden. Ook wordt het gehele park versierd met kerstverlichting. Om het feest compleet te maken wordt er ieder jaar rond de kerst een serie voorstellingen gegeven van het wereldberoemde balletspektakel de Notenkraker. De kerstmarkt in het Tivoli attractiepark vind plaats van 18 november tot 31 december. Voor meer informatie en kaartverkoop kun je een kijkje nemen op de website van Tivoli: www.tivoligardens.com.

De erotische kerstmarkt: Hamburg, Duitsland

Deze opzienbarende kerstmarkt bevind zich wel in kerstland Duitsland. Toch is de Weihnachtsmarkt in Hamburg nét even anders dan de andere, meer bekende Duitse markten. Op deze markt staat niet alleen het kerstthema centraal, maar draait het om nog iets anders: seks! Je weet niet waar je moet kijken wanneer je tussen de houten stalletjes door loopt. Tussen de kerstspullen bevinden zich erotische prullaria als gesneden houten dildo’s, erotische foto’s en koeken met erotische teksten erop. Paaldansers hangen strippend om hun palen en de kerstdrank glühwein is omgedoopt tot ‘viriliteitspunch’ of ‘hoerensap’. De erotische kerstmarkt is van 20 november tot 24 december iedere dag van de week te vinden op het Spielbundenplatz in de wijk St. Pauli in Hamburg. Voor meer informatie bezoek: www.weihnachtsmarkt-hamburg.net.

De koudste kerstmarkt: Skellefteå, Zweden

Nee, ook wij hebben geen idee hoe je de naam van deze Zweedse stad uitspreekt. Toch is het bezoeken van de jaarlijkse kerstmarkt in Skellefteå een ervaring die je nooit zult vergeten. Deze markt in het Zweedse Lapland is een van de meest noordelijke markten ter wereld. Voorwaarde voor een bezoek is dat je niet bang bent voor een beetje kou, rond de kerstperiode liggen de temperaturen in deze stad namelijk zo’n 15 graden onder het vriespunt. Wie toch dapper genoeg is om de kou op te zoeken en door een dik pak sneeuw heen te waden, kan zich warmen aan de vuurkorven en verschillende warme drankjes die er verkocht worden. De kerstmarkt vindt plaats in het Nordanå park. Meer informatie vind je op de website van de stad Skellefteå: www.destinationskelleftea.se.

De warmste kerstmarkt: Madrid, Spanje

Hou je van kerst, maar ben je niet zo van de winterse temperaturen? Dan kun je rond de kerstvakantie afreizen naar het Spaanse Madrid. In deze Spaanse hoofdstad kun je je heerlijk vermaken op een kerstmarkt, zonder de ongemakken van de bijbehorende temperaturen. Je kunt met aangename temperaturen rondstruinen op deze kerstmarkt met meer dan 100 verschillende stalletjes. Er worden niet alleen kerstspullen verkocht, maar ook verkleedkleren, pruiken en grappige accessoires. De Spanjaarden vieren op 28 december namelijk ‘Dia de los Inocentes’, een soort 1 april, waarop zij grappen met elkaar uit halen en zich verkleden. De kerstmarkt vind plaats op Plaza Mayor en loopt van 28 november tot en met 31 december. Meer informatie is te vinden op Madrileense website: www.esmadrid.com

De antieke kerstmarkt: Dresden, Duitsland

Voor de aller oudste kerstmarkt ter wereld kun je afreizen naar de Duitse stad Dresden. In deze stad, die is vernoemd naar de zoete kerstcake Striezl, wordt al sinds 1434 een jaarlijkse kerstmarkt gehouden. Deze eeuwenoude kerstmarkt wordt dan ook de Striezelmarkt genoemd. In het midden van de markt staat ’s werelds grootste notenkraker. Dit is een enorme kerstpiramide waar je op kunt klimmen. Ernaast staat een reuzenrad van 45 meter hoog waaraan levensgrote engelen bungelen. Ook zijn over de hele markt kerststallen te vinden die verschillende scènes van het kerstverhaal uitbeelden. De Striezelmarkt is van 27 november tot en met 24 december te bezoeken. Voor meer informatie kun je kijken op www.striezelmarkt.de.

De namaak kerstmarkt: Shanghai, China

Ten slotte misschien wel de meest opmerkelijke kerstmarkt, die in de grootste stad van China: Shanghai. In deze Chinese stad vind sinds enkele jaren de German Christmas Market plaats. Op deze imitatie kerstmarkt, compleet met gemberbrood, glühwein, worsten en apfelstrudels, wordt de Duitse kerstsfeer zo goed mogelijk nagebootst. Op de markt staan honderden stalletjes bedekt met nepsneeuw, waar je kerstverlichting en versiering kunt kopen. Deze kerstproducten zijn daadwerkelijk afkomstig uit Duitsland en andere steden uit Europa, waardoor de prijzen erg hoog liggen. Daarnaast zijn er Chinese artikelen te vinden zoals speelgoed, handwerkproducten en sieraden. Voor de kinderen worden er spelletjes georganiseerd, zoals zaklopen en verkleedpartijtjes. De kerstmarkt in Shanghai is te bezoeken van 29 november tot 25 december. Meer informatie is te vinden op de website: www.shanghaichristmasmarket.com