Terug naar blog artikelen
Uitstapjes

5 redenen om tijdens de feestdagen naar hartje Duitsland af te reizen

Bij een bezoek aan een Duitse kerstmarkt denk je er waarschijnlijk niet direct aan naar Saksen-Anhalt af te reizen. Toch heeft deze diverse deelstaat in het midden van Duitsland een hoop unieke winterbeleving te bieden, die verder gaat dan een bezoek aan een kerstmarkt. Wat dacht je van kerst in een van de oudste steden van Duitsland, in Lutherstad Eisleben of het vakwerstadje Quedlinburg. Of lekker rodelen in het Bodetal. Wie de ijzige kou niet schuwt kan winterwandelen naar de top van de Brocken.

Bovenaanzicht van de kleurrijk verlichte kerstmark in Quedlinburg

Kerstmarkt Quedlinburg

Het historische Quedlinburg ligt aan de rand van de Harz en is vooral een populaire bestemming vanwege zijn steegjes en pleintjes vol kleurrijke vakwerkhuisjes. De kerstmarkt voegt daar nog  wat extra sfeer aan toe. Je kunt deze knusse kerstmarkt bezoeken van 28 november tot en met 20 december. Tijdens de drie adventsweekenden vind je in 20 verschillende hofjes – verscholen in het centrum -  kraampjes vol bijzondere producten aan. Een uniek concept in Duitsland. Ook speciaal: de grootste adventskalender van Duitsland op de Schlossberg! 

Openingsdagen

28 november - 20 december 2018

Uitzonderingen

28 november van 15:00 tot 20:00

Openingstijden

ma-do 11:00 tot 20:00
vr 11:00 tot 22:00
za 10:00 tot 22:00
zo 11:00 tot 20:00

Vandaag gesloten

Entree

Gratis

Meer informatie

Winterwandelen in de Harz naar de top van de Brocken

Winterwandelen in de Harz - naar de top van de Brocken

Al in de 19eeuw stelde de Duitse schrijver Christian Wilhelm Spieker vast: “een reis naar de Harz zonder de Brocken te hebben beklommen, is als een reis naar Rome zonder de paus te hebben gezien”. Wandelen naar de top van de Brocken is dan ook een erg populaire bezigheid onder veel actievelingen. De Brocken, ook wel de Blocksberg genoemd, vormt met zijn ruim 1100 meter letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de Harz. Dankzij de vele prima uitgezette, niet al te lange wandelroutes kun je hier in de winter net zo lekker wandelen als in andere jaargetijden. De Brocken is ook een belangrijke berg in de Duitse literatuur: zowel Heinrich Heine als Goethe hebben de berg beklommen en schreven daar veel over. Vandaar dat er twee routes, de Heinweg en de Goetheweg, naar deze dichters zijn vernoemd. Beide routes zijn aanraders.

Meer informatie


Kerstmarkt Eisleben 

Het stadje Eisleben is vooral bekend als Reformatiestad en trekt met zijn Luthermonumenten veel bezoekers. Ook in de wintermaanden is Eisleben de moeite waard. Midden op het historische marktplein vindt van 8 tot en met 23 december de kerstmarktplaats. De kerstmarkt heeft een knusse, winterse sfeer en kent een uitgebreid kerst- en showprogramma. Vanaf zaterdag 15 december wordt de kerstmarkt nog sfeervoller; op deze dag vindt om klokslag 12 uur het  „Advent in Luthers Höfen.“ (Kerst in de hofjes van Luther) plaats. Een bijzonder spektakel.

Openingsdagen

8 december - 23 december 2018

Openingstijden

ma-do 11:00 tot 20:00
vr 11:00 tot 21:00
za 11:00 tot 22:00
zo 11:00 tot 20:00

Vandaag gesloten

Entree

Gratis

Meer informatie


Rodelen rond Thale 

In de winter is het Bodetal, het dal van de rivier Bode niet ver van het stadje Quedlinburg, rond Thale nog romantischer dan in de zomer. De besneeuwde heuvels vormen de ideale plek om te rodelen en sleeën. Jong en oud kunnen zich de hele dag vermaken in het sprookjesachtige sneeuwlandschap. Je vindt hier drie verschillende rodelbanen tussen de 80 en de 150 meter lang. Tussen de rodelbanen bevinden zich een hoop leuke eetgelegenheden, dus tussendoor opwarmen is geen probleem. Wie wat langer de tijd nodig heeft om warm te worden kan zijn hart op halen in het wellnesscentrum in de buurt.

Meer informatie


Een ritje met klassieke Brockenbahn

Vooral in de wintermaanden absoluut de moeite waard: een ritje met de historische stoomtrein over het zogenaamde smalspoor. Het klassieke treintje tuft door het landschap vanaf de ‘Koning van de Harz’ naar Wernigerode. Andersom is trouwens ook mogelijk; met de Brockenbahn naar boven en via een route naar keuze naar beneden wandelen. Tussen Wernigerode en de top liggen nog twee stations, waardoor je wandeling kunt inkorten of verlengen.

Historische stoomtrein over het zogenaamde smalspoor in een winterlandschap

De Brockenbahn vervoert jaarlijks ruim een miljoen wandelaars en is in totaal 19 kilometer lang. Een ritje is niet goedkoop (voor een enkeltje betaal je 28 euro) maar het maakt je wandelavontuur in de Harz, zeker in de winter, wel compleet. Voor gezinnen en senioren gelden er speciale tarieven. 

Meer informatie