Terug naar blog artikelen Sneak preview van GLOW in Eindhoven
Sfeerverslag

Sneak preview van GLOW in Eindhoven

Vanaf vandaag start lichtkunstfestival Glow voor de 12e keer in de lichtstad Eindhoven. Naar verwachting zal van 11 november t/m 18 november de Eindhovense binnenstad door ruim 650.000 of meer liefhebbers massaal bezocht gaan worden. Het team van Kerstmarkten.net is uitgenodigd om op vrijdagavond vóór de start van GLOW een preview te zien. We hebben een aantal spraakmakende lichtinstallaties gezien. Wij zetten de absolute hoogtepunten voor je op een rij.

The Source

Het thema van GLOW Eindhoven 2017 is The Source, uitgaande van de bron van licht. Eindhoven is al een bron van licht voor de hele wereld en wordt daarom ook niet voor niets Lichtstad genoemd. Echter wat veel mensen niet weten is dat het Eindhoven niet de naam lichtstad draagt vanwege de aanwezigheid van gloeilampenfabriek Philips. De naam is ontstaan door de aanwezigheid van luciferfabrieken in de stad en de geschiedenis daarvan voert terug tot 1870, terwijl Philips pas in 1891 is gekomen.

Museum special: Stop Licht

Na een smakelijke winterse maaltijd en een interessant verhaal door de curator starten we de preview vanuit het Van Abbemuseum. Hier wordt de lichtkunstexpositie 'Stop Licht' gehouden. Zowel overdag als ’s avonds laat deze expo je stilstaan bij iets wat voor de meeste mensen heel gewoon is, namelijk zien. Verschillende kunstenaars uit binnen- en buitenland laten zien wat voor mogelijkheden licht biedt om er kunst mee te maken.

Deze museumspecial is een uitstapje van de reguliere looproute, maar deze avond ons startpunt. De projecten zijn met elkaar verbonden middels een looproute van 6 kilometer door het centrum van de stad. Er zijn in totaal 16 GLOW projects, 5 GLOW Next projects, 12 GLOW side projects, 1 Museum special en 1 lichtshow. En wij krijgen een tiental aantal hoogtepunten te zien.

De Catharinakerk

De Catharinakerk is dit jaar omgetoverd tot het project ‘Windows’ door Daniel Margraf. De kerk wordt, minder spectaculair dan voorgaande jaren, verlicht op basis van  een oude techniek waardoor de gekleurde ramen functioneren als dia-slides. De glas-in-lood-beelden gaan daardoor in de structuur van het gebouw over. Drie zijdes van de kerk worden hiermee uitgelicht waardoor er meer dan voorheen te zien is en ook de naaste omgeving bijzonder perspectieven biedt.

Step into the Light 2.0

Het komt steeds vaker voor tijdens dit lichtkunstfestival; terugkerende projecten maar dan net iets anders uitgevoerd. Het Stadhuisplein is ook dit jaar weer ingenomen door een spectaculair lichtkunstwerk. “Slapeloze nachten vooraf, want er moesten nog een groot aantal lampen vanuit Azië per vliegtuig arriveren” meldt kunstenaar Michel Suk. De 54 gigantisch felle lampen schijnen zo fel dat ze in de wijde omtrek te zien zijn. Dit is zo bijzonder en nieuw dat er maar een beperkt aantal exemplaren in omloop zijn. Het plein en de omliggende gebouwen stralen in eenvoud en worden gedragen door de muziek.

Elantica

Het electronisch eiland ‘Elantica’ lijkt het meest op een soort drijvend, digitaal kampuur. Drie uur zon zorgt ervoor dat dit kunstwerk zes uur per avond kan 'glowen'. Het bevat in totaal 20 vierkante meter zonnepanelen wat in totaal voor twee dagen energie kan opwekken. Komend jaar zal het ook te zien zijn op festivals in de Verenigde Staten.

Lichtshow: Once upon a Light

De lichtshow 'Once upon a Light', gemaakt door TWOFIFTYK, vertelt in een optreden van een half uur het verhaal over de geschiedenis en ontwikkeling van licht binnen de stad Eindhoven. Op het podium van 60 meter breed en 8 meter hoog groot wordt het verhaal verteld met een magische combinatie van prachtige muziek, lichteffecten en urban dancers in 3D projecties.



TWOFIFTYK ontwerpt concepten, podia en shows voor grotere dancefeesten zoals The Flying Dutch, Electric Zoo New York en artiesten waaronder Armin van Buuren.

Voorstellingen zijn elke dag om 19.30 uur en 21.00 uur in de avond. Kaartjes zijn online te koop.

Blob the Bulb

Helaas heeft de gloeilamp geen eeuwig leven. Voordat hij helemaal uitgestorven is, brengt dit project een ode aan de gloeilamp. Het nieuwe licht dat schijnt vanuit deze projectie geeft de oude, oorspronkelijke bron van licht vorm en betekenis. Geen vakje van het bijzondere gebouw is hetzelfde dus de show krijgt een surrealistisch effect. En waar komt deze projectie beter tot z’n recht dan aan de voet van de Lichttoren? Let op: er is een mooie rol weggelegd voor ‘Meneer Frits’.

Story of Light in de Philips Villa

Dit lichtkunstproject speelt zich af in de Philips Villa. Philips heeft meer invloed op licht gehad dan welk ander bedrijf dan ook. Story of Light is als installatie een vertelling over uitvindingen en de geschiedenis van het licht. Door middel van meerdere technieken: ledmuren, op led gebaseerde lichtlapwerken, PANI – projecties en gecomponeerde geluidslandschappen.

GLOW Next: Atmorama

Ooit hebben hier vijf gigantische gashouders op het terrein van de gasfabriek gestaan. Op het Nutsbedrijven Regio Eindhoven (NRE) terrein staat Atmorama; een grote arenavormige lichtinstallatie. Precies op de locatie waar de silo’s vroeger hebben gestaan. De installatie omringt de bezoekers met honderden gerecyclede TL-buizen, aangestuurd door een eigen speciaal voor dit werk ontwikkelde techniek. De aansturing van het licht werkt samen met sfeervolle geluiden, hierdoor creëert Atmorama een magische atmosfeer.

GLOW Side project: Drijflanden

Langzaam naderen we de lichtgevende objecten die in de Dommel lijken te drijven. Met verschillende neonmaterialen en technieken hebben kinderen maquettes van hun eigen verzonnen eiland gemaakt. De eilanden zijn aangelicht met blacklight en vormen zo samen het lichtkunstwerk van de Eindhovense scholen.

GLOW GPS Tracker

Dit jaar is er geen aparte GLOW App, maar kun je de route volgen via de GPS tracker op je mobieltje. De mobiele website van gloweindhoven.nl is zodanig ingesteld dat je deze als icoon kunt toevoegen aan je beginscherm op je telefoon. Als je de route opent kun je d.m.v. ‘locatievoorziening’ de route volgen.


Lichtkunstfestival GLOW

Heb jij GLOW Eindhoven bezocht? Schrijf dan een beoordeling op de evenementenpagina.


Openingsdagen

za 12 november t/m za 19 november 2022

Openingstijden

ma-zo 18:30 tot 23:00

Vandaaggesloten

Prijzen

Toegang tot dit evenement is gratis.

Doe de quiz:

Hoe goed heb jij dit artikel gelezen? Test je kennis doormiddel van onderstaande korte quiz van 5 vragen: