Terug naar blog artikelen Hoe maak je jouw webwinkel klaar voor de kerstperiode?
Inspiratie

Hoe maak je jouw webwinkel klaar voor de kerstperiode?

De periode rond kerst is een van de drukste periodes voor een webwinkel. Halverwege November begint de drukte al en vanaf Black Friday is het helemaal gekkenhuis. De gemiddelde omzet in de detailhandel ligt in November en December meer dan twee keer zo hoog als in de rest van het jaar.

Veel (web)winkels draaien dus in de laatste twee maanden van het jaar tussen en kwart en eenderde van omzet. Dit vereist een gedegen voorbereiding. Hoe zorg je ervoor dat je je webwinkel al vroeg helemaal klaar is voor kerst?

Openingstijden winkels Dit zijn de openingstijden van de winkels rondom kerstmarkten in Nederland.


#1 - Aanbiedingen en voorraad

Als webwinkel kijk je ver vooruit. Sommige producten die over enkele maanden verkocht gaan worden, moeten nu al besteld worden. Vaak betekent dit je al lang van tevoren aan het plannen bent welke producten je gaat verkopen met kerst.

Kerstwebwinkel verkoopt veel producten
Welke producten zullen goed verkocht worden?

Belangrijk is de inkoop van producten. De periode rond kerst is er ook een waarin er vaak veel aanbiedingen zijn. Koopfestijnen als Black Friday en Cyber Monday worden in Nederland steeds populairder. Deze dagen dragen in grote mate bij aan de hoge omzetcijfers in de laatste maanden van het jaar. Consumenten verwachten hier wel aanbiedingen.

Los daarvan zijn kerstaanbiedingen ook vaak een mooie manier om van voorraden af te komen. Welke producten liggen er nog in het magazijn en hoe kun je die op een slimme manier kwijtraken? Een stuntprijs is altijd een optie, maar je kunt ook combipakketten maken of een product weggeven als bonus


#2 - Marketing

Omdat er zoveel omzet gemaakt wordt in de periode rond kerst, ben jij niet de enige (web)winkelier die zoveel mogelijk mensen wil bereiken. De advertenties en reclamespotjes vliegen je dan ook om de oren. Het is niet altijd even makkelijk om op te vallen.

Vaak is het makkelijker om omzet te behalen bij je bestaande klanten. Hier heb je een streepje voor. Deze bestaande klanten volgen je waarschijnlijk al op social media en krijgen je e-mailnieuwsbrief al. Je kunt hen veel makkelijker verleiden om weer bij jou terug te komen.

Vergeet bij de marketing ook niet aan de periode na kerst te denken. Loyaliteitspunten of kortingsbonnen kunnen een goede manier zijn om ook in de periode na de feestdagen omzet te behalen bij je klanten. Een papieren kortingsbon kan eenvoudig overgedragen worden aan de ontvanger van een cadeau.

Producten onder de kerstboom
Producten die onder de kerstboom belanden

#3 - Kerstdesign

Veel webwinkels hebben rond de kerst een andere look and feel. Bij sommige bedrijven is het een simpele aanpassing (een kerstboom naast het logo), bij andere bedrijven ziet de hele webwinkel er rond de feestdagen totaal anders uit. Jij weet het beste wat er bij jouw bedrijf past.

Het is verstandig om je kerstdesign al vooraf te maken. Vanaf november neemt de drukte immers al flink toe. In de meeste webwinkelsoftware, zoals Shopify, kun je van tevoren al een gewijzigde lay-out klaarzetten. Deze hoef je vlak voor kerst alleen maar actief te zetten.


#4 - Logistiek

De drukte in de laatste twee maanden vraagt niet alleen veel van webwinkeliers, maar ook van pakketbezorgers en transportbedrijven. Het laatste wat je wilt is dat cadeautjes uit jouw webwinkel niet tijdig onder de kerstboom liggen. Dit betekent dat je goede afspraken moet maken met de koeriers. Probeer verder om je klanten over te halen om niet op de piekmomenten te bestellen, maar het liefst iets eerder.

Ook binnen het bedrijf kan de grote drukte tot problemen leiden. Er liggen enorm veel spullen op voorraad. Wellicht kun je wat producten door de leverancier naar je klanten laten sturen of ergens tijdelijk wat extra opslagruimte huren.


#5 - Klantenservice

De periode rond kerst is ook erg druk voor de klantenservice. Veel mensen kopen een cadeau voor een ander en daardoor weten ze niet altijd goed welke vragen zij moeten stellen. Zorg dat je genoeg personeel beschikbaar is om iedereen persoonlijk te woord te staan.

Verder is het helaas zo dat veel cadeaus toch niet in de smaak vallen. Veel cadeaus komen op Marktplaats terecht, maar minstens zoveel producten worden geretourneerd. Ook hier moet je op voorbereid zijn. Met name na sinterklaas is er zoveel veel ingaand als uitgaand verkeer.

Begin jij eigen gratis webwinkel!
Begin je eigen gratis webwinkel!

Klaar voor de kerst

De kerstperiode is erg druk, maar ook een uitgelezen kans om flink wat omzet te draaien. Wil je volgend jaar graag meeprofiteren van de kerstdrukte en heb je nog geen eigen webwinkel? Begin dan nu je eigen webshop. Je hebt dan voldoende tijd om volgend jaar ruim op te tijd te beginnen met de voorbereidingen voor de feestdagen.


Dit artikel is geschreven samen met Shopify.