Donderdag 30 november 2017

Het grootste ijssculpturen festival van Europa

Na een jaar afwezig te zijn geweest keer het grootste ijssculpturen evenement van Europa terug: het Nederlands IJsbeelden Festival. Van eind december tot begin maart vind het festival, zeer toepasselijk, plaats in de IJsselhallen te Zwolle. Dit betekent dat het evenement van de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie te bezoeken is. De IJsselhallen worden speciaal voor de gelegenheid omgetoverd tot een enorme vrieshal van ruim 1500m2. De verwarmde hallen zullen voor de gelegenheid worden aangekleed in winterse sferen met toepasselijke horecagelegenheden waar winterse lekkernijen als warme chocolademelk met slagroom, glühwein en apfelstrudel geserveerd zullen worden.  

Wat kun je verwachten?

De 40 beste ijsbeeldhouwers van de hele wereld, afkomstig uit 16 verschillende landen, zullen hun kunsten komen vertonen en de mooiste ijssculpturen tentoonstellen. Je waant je in een  betoverde bevroren wereld vol magie en speciale effecten, met als jaarlijks thema ‘Wereldberoemde Verhalen’. Bekende sprookjes en herkenbare verhalen worden tot leven gewerkt in 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Voorbeelden van sprookjes en verhalen die door de ijskunstenaars tot leven zijn geroepen, zijn Dracula van Bram Stoker, Alice in Wonderland van Lewis Carroll en Romeo and Juliet van William Shakespeare. Je kunt de ijskunstenaars live aan het werk zien tijdens het zogenoemde ‘carven’ van hun kunstwerken. De beelden worden wekelijks door hen onderhouden, zodat ze tijdens de gehele periode van de tentoonstelling in perfecte staat blijven.

Voor alle leeftijden

Ook voor de kinderen is een bezoek aan het IJsbeelden Festival een feest. Speciaal voor de jongsten wordt er een speciaal Winter Wonderland KidsPlaza gemaakt. In dit gedeelte van het festival kunnen de kinderen zich vermaken met kermisattracties, verschillende spelletjes, springkussens en een heleboel LEGO. Ook kunnen zij de kunstenaar in zich naar boven laten komen door een cursus ijscarven te volgen bij een van de professionele ijscarvers. Het IJsbeelden festival is dus een uitje dat leuk is voor het hele gezin.

Zwolle enthousiast

Gemeente Zwolle heeft aangegeven erg blij te zijn met de komst van dit unieke winterevenement. Naar verwachting zal het festival ook dit jaar weer zo’n 100.000 bezoekers naar Zwolle trekken. De gemeente hoopt dat het IJsbeelden Festival een grote publiekstrekker zal worden die ervoor zal zorgen dat er grote stromen bezoekers naar Zwolle zullen komen in de kerst- en voorjaarsvakantie. Het Nederlands IJsbeelden Festival is een samenwerking met stichting Winter Zwolle aangegaan om zo te zorgen dat er meer winterse activiteiten georganiseerd worden in de stad. Zo wordt de hoofdstad van Overijssel deze winter dé winterstad van Nederland.

Praktische zaken

Het Nederlands IJssculpturen festival vind plaats van 23 december 2017 tot en met 4 maart 2018 en is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00. De entreeprijs voor volwassen bedraagt €14,50 en voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar betaal je €10,00. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen. Het festival vind plaats in de IJsselhallen in Zwolle, op de Rieteweg 4. Deze locatie beschikt over ruime parkeergelegenheden en is op loopafstand van het station en centrum van Zwolle. Voor meer informatie, kaartverkoop, filmpjes van de opbouw of een foto-impressie van het festival kun je kijken op de website: www.ijsbeelden.nl.