Bautzener Wenzel kerstmarkt

0 reviews Schrijf een review

Over de geschiedenis en naam van de Bautzener Wenzelsmarkt


Bautzen- de oudste kerstmarkt van Duitsland
Na uitgebreid onderzoek is bekent geworden dat de vleesmarkt voor kerst in Bautzen al heel oud is. Misschien zelfs de oudste kerstmarkt van Duitsland.

Verschillende kronieken tonen hoe koning Wenzel in 1384 de stad Budissin het recht gaf om een vrije vleesmarkt te houden. Vanaf St. Michaelsdag was het iedere vleesverkopen toegestaan op zaterdagen, zijn vlees openlijk te verkopen op de markt. Dit mochten ze toen tot kerstmis.

In 1402 werd besloten dat alle bestaande markten in de stad bescherming hadden van Koning Wenzel en waren andere markten verboden. Dit besluit werd in 1505 door koning Władysław met een oorkonde bevestigd en daarmee ook de vrije vleesmarkt. Deze markt staat als sinds 1384 bekend als ‘van oudsher al meer dan honderd jaar en op grote schaal gehouden in Budissin’.

Koning Wenzel IV 1361 – 1419) is in het verleden vaak als lui en dronken afgeschildert en stond bekend als tiran.

Dit beeld van Koning Wenzel in Bautzen moet met de huidige kennis ernstig bijgesteld worden. Net als zijn vader, was Wenzel erg betrokken in Oberlausitz en reisde hij veel door de regio. Wenzel schijnt als prins enige tijd in de Ortenburg gewoond hebben. Onder zijn leiding bloeide Bautzen steeds meer op. Wenzel was verantwoordelijk voor de eerste jaarmarkt en de administratie werd door de Tsjechische heersers gemoderniseerd. Anders dan zijn voorgangers vertrouwde de koning voor zijn macht sterkt op de lage adel en de inwoners van de steden.

Na een langere periode van onrust in de ambachtswereld verleende Wenzel Bautzen in 1391 een nieuwe verordening, waarbij ook de handwerkers toe konden treden tot de raad. Een nieuw gekozen raad in 1405 werd echter door de een rel van de lakenhandelaren afgezet. Nadat ook in het nabijgeleden Görlitz een zelfde opstand plaats had gevonden, waarbij de aanvoerder werd onthoofd, herstelde Koning Wenzel in 1408 de orde zoals dat in die tijd gebruikelijk was.

Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat koning Wenzel veel voor Bautzen heeft betekend. Het is passend dat de kerstmarkt naar hem vernoemd is. Met 62% van de stemmen van de vertegenwoordigde marktverkopers werd de naam van der markt ook aangepast naar ‘Wenzelsmarkt’.

Kerstmarkt 2018:
Welke naam de kerstmarkt ook heeft en hoe oud deze nu precies is, van 30 november tot 23 december word de 635e Bautzener Wenzelsmarkt gehouden, in een mooi decord van de binnenstad van Bautzen met meer dan 100.000 bezoekers van heinde en verre. De Wendelsmarkt in bautzen is elke dag geopend van 10.00 – 20.00 uur en donderdag en zondagavond tot 22.00 uur.

Meer informatie?

Kijk voor de meest actuele informatie over dit evenement op de website.


Met de auto naar Bautzener

Bautzener ligt op ongeveer 814 kilometer afstand van Utrecht. Met de auto doe je er vanuit Utrecht zo’n 8 uur en 15 minuten over om Bautzener te bereiken.


Stedentrip Bautzener

Bautzener is dan ook een stad die de moeite waard is voor een stedentrip, boek eenvoudig een goedkope hotelovernachting. Bekijk hotels in de buurt van Bautzener. Bekijk hieronder de verschillende hotelaanbieders:

Lees minder
1
HotelSpecials.nl

Blijf overnachten vlakbij Bautzener Wenzel kerstmarkt

Samen met HotelSpecials hebben we aantal hotels in de buurt van Bautzener voor je uitgezocht.

Bekijk Hotels
Belangrijk

Winterbanden in Duitsland

Het is in Duitsland verplicht winterbanden, vier seizoenen banden of all season banden te hebben indien er sprake is van winterse omstandigheden.

Meer over winterbanden

Blijf je slapen?

Maak een verblijf bij Bautzener Wenzel kerstmarkt nog leuker in combinatie met een hotel.

Boek eenvoudig een goedkope hotelovernachting. Bekijk hieronder de verschillende aanbieders:

Kenmerken

  • Architectuur
  • Drinken
  • Eten
  • Gezin

evenementen in de buurt